in

“Gospodarska razmjena može biti puno veća”

Slatka-Tajna.Eu

Andrej Plenković i Albin Kurti

Foto: Vlada RH / HRT

Premijer Andrej Plenković u službenom je posjetu Republici Kosovo. Sastao se s kolegom Albinom Kurtijem, a očekuje se i susret gospodarstvenika dviju zemalja. Uz HGK, stigli su i predstavnici Ericssona Nikole Tesle i Končar Elektroindustrije. Tijekom dana, među ostalim, posjetit će hrvatsku manjinu u Janjevu te pripadnike Hrvatskog kontingenta u sastavu međunarodnih mirovnih snaga. 

– Premijer Plenković u prvom je službenom posjetu Kosovu. Ovo je i prvi posjet hrvatskog premijera Kosovu u posljednjih 10 godina, javio je Miro Aščić za Dnevnik u podne.

Premijer se, dodao je, sastaje s cijelim kosovskim rukovodstvom – premijerom, predsjednicom i predsjednikom Skupštine. Hrvatska podržava neovisnost Kosova, ali i traži od vlasti pragmatičnije stajalište vezano za pregovore sa Srbijom.

Hrvatskoj su važni i ekonomski odnosi s Kosovom. Onamo godišnje izvezemo robe u vrijednosti od oko 100 mil €, a uvezemo u vrijednosti od oko 4 mil €. S premijerom su zbog toga ondje i predstavnici Končara i tvrtke Ericsson Nikola Tesla, kojima je to tržište važno.

– Što se tiče gospodarske razmjene, ona je negdje oko 100 milijuna eura u ne COVID fazi, rekao je Plenković, dodavši kako ona može biti puno veća. 

– Ovdje dominira hrvatski izvoz na Kosovo u odnosu na kosovski izvoz prema Hrvatskoj i upravo sam rekao premijeru da moramo malo staviti u balans tu vrstu razmjene. Hrvatska je Kosovu sedmi vanjsko-trgovinski partner, a naša obrambena industrija, koja se razvija, zasigurno je zainteresirana za jačanje suradnje i prisutnost na tržištu ovdje u Kosovu, rekao je Plenković.

Premijer će tijekom poslijepodneva posjetiti Janjevo, gdje je nekada živjelo oko 8000 Hrvata. Danas ih je samo 200-tinjak.  

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novak protiv Ruda do prve pobjede u Torinu

Momci, svaka čast: Očistili deponiju na 2000 metara nadmorske visine / Bljesak.info