Categories: Lifestyle

Kada i kako se treba pričestiti?

Pričešće se u pravoslavnoj vjeri smatra najlepšim darom koji vjernici mogu da dobiju od samog Boga.

Vjeruje se da ovim postupkom čisti duša i tijelo, tako što dušu za pričešće pripremamo molitvom i dobrim djelima, a tijelo postom. Mnogi misle da je dovoljno postiti nedjelju dana, i pričestiti se.

Za sjedinjenje sa Gospodom kroz Sveto Pričešće treba mnogo više. Tjelesni post je neophodan kao najbolje sredstvo da barem u tim danima posta i duša naša “posti”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Moramo se uzdržavati svakoga grijeha i svakoga zla u mislima, rečima i delima, a zatim se iskreno pokajati za učinjene grehe i ispovediti se. Bez ove duhovne pripreme, na osnovu telesnog posta od ‘nedelju dana’, (ili bilo koliko) niko ne bi trebao da pristupa Svetom Pričešću”, stoji na sajtu Manastira Klisina, prenose Novosti.rs.

Dodaje se da na Sveto Pričešće izlazimo po blagoslovu svog duhovnika ili ispovjednika, ako smo postili redovno i ispovijedili se. Čaši prilazimo u potpunom miru, izgovarajući sa sveštenoslužiteljem molitvu. Ruke su nam prekrštene na grudima, desna preko lijeve. Nikada se ne krstimo pred samim putirom da ga ne bismo podizanjem i spuštanjem ruke gurnuli i prosuli Svetinju.

Pred uzimanje Pričešća, izgovaramo svoje ime sveštenoslužitelju, na šta on izgovara: “Pričešćuje se sluga Božiji (ime) / sluškinja Božija (ime) Tijelom i Krvlju Hristovom”. Tamo gdje je najveća Svetinja, Krv Hristova, osveštana blagodatnim dejstvom Svetog Duha, tu ne staju virusi, bakterije, ni ma kakva nečistoća, pa je svaka sumnja i osuda toga što se svi pričešćuju iz jedne kašičice ne samo neopravdana, već i pokazatelj potpunog nerazumevanja Svetih Tajni. O tome se, svakako, treba informisati kroz duhovnu literaturu i razgovor sa duhovnikom. Pred Pričešće Svetim Hristovim Tajnama ne jede se i ne pije ništa od ponoći, žene ne stavljaju karmin, kako ne bi ostavljale trag na kašičici iz koje se uzima Pričešće. Zatim se uzima nafora (osvećeni hljeb), vodeći računa da nam nijedna mrvica ne padne na pod, inače je treba pokupiti jer se radi o svetinji.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Bosanac: Naglasak na katastrofalnu povezanost željeznicom

Gordan BosanacFoto: Dnevnik / HRTPolitička platforma Možemo! predstavila je svoje kandidate za Europski parlament u…

20 minuta ago

ATRAKTIVNA FRIZERKA:  Ines Petrić objavila sliku s fakulteta, nikad nije bila ‘čednija’

Atraktivna frizerka, Ines Petrić, koju smo više puta gledali u showu ‘Ljubav je na selu’, Sceni…

21 minuta ago

Kraj puta za Brajton i De Zerbija

Fudbalski novinar Fabricio Romano objavio je da će Roberto de Zerbi napustiti Brajton na kraju…

44 minute ago

PODSJEĆA NA POZNATOG BRATA: Ovako izgleda sestra zgodnog doktora iz filma ‘Toma’

Poznati glumački par Tamara Dragičević i Petar Benčina poslije kćeri Staše i sina Lazara uskoro očekuje i treće dijete, a i sami imaju braću…

1 sat ago

Bijela majica, svestran i elegantan modni klasik

Bijela majica je poput praznog slikarskog platna - vječno svestrana, riječi su Edvarda Eninfula, urednika…

2 sata ago

OVO JE FINALNA VERZIJA: Kako su se amandmani Crne Gore obili o glavu protivnicima Rezolucije

Ambasadori Njemačke i Ruande, Antje Leenderste i Ernest Rwamucyo poslali su pismo svim misijama u…

2 sata ago