Categories: Novosti

Vremenska prognoza za 14. 11. 2021.

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

Pred nama su u kopnenom području većinom oblačni i tmurni jesenski dani. Povremeno će padati kiša, u nedjelju vjerojatno gotovo posvuda, dok će u novome tjednu sve do četvrtka ipak biti češća u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Potkraj tjedna raste vjerojatnost za više sunčanih razdoblja. Temperatura se neće znatnije mijenjati ni na kopnu, ni na moru, gdje će biti promjenjivo i vrlo nestabilno, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, pa i obilniju kišu, osobito potkraj srijede i u prvom dijelu četvrtka. Bit će i razmjerno vjetrovito uz većinom umjereno do jako jugo, a ponajprije na sjevernom Jadranu i buru, podno Velebita s olujnim udarima.“, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremaila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju pak emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je komentirala te najavila prilično rijedan događaj:

“Dakle, kao što nije bilo ni ove subote – na Svjetski dan dobrote – vrijeme mnogima neće biti osobito dobro ni sljedećih dana. Srećom, neće biti klimatskih ekstrema, o kojima će se, kao i o stanju klime u svijetu – govoriti i u “Nedjeljom u 2″.”

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koja za “Plodove zemlje” priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U nedjelju kiša česta, na Jadranu ponegdje i obilnija, uz jugo.

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “U prvom dijelu nedjelje na istoku Hrvatske pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Popodne prestanak kiše, a vjerojatna su i sunčana razdoblja, osobito na krajnjem istoku. S jutarnjih od 5 do 7 °C, temperatura će danju porasti do 12 °C uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočni vjetar puhat će i mjestimice u oblačnoj središnjoj Hrvatskoj. Kiša će biti češća u noći i ujutro, i to ponajprije u južnijim predjelima. Temperatura zraka uglavnom između 6 i 10 °C.

Oblačno uz kišu bit će i u gorskoj Hrvatskoj, dok u Istri i Hrvatskome primorju promjenjivo, danju sa sunčanim razdobljima, a mjestimična kiša padat će ponajprije u u noći i prijepodne. U gorju povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a na moru će jugo prema večeri okrenuti na buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

U Dalmaciji će se pak do kraja dana zadržati uglavnom umjereno jugo. Bit će promjenljivo s kišom, osobito u noći i ujutro, dok je od sredine dana kiša moguća ponajprije na otocima i prema otvorenome moru, koje će biti većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 10 °C u unutrašnjosti do 15 °C na obali, a popodnevna do 18 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske, no u noći i ujutro lokalno je moguća i obilnija kiša praćena grmljavinom. Puhat će umjereno, osobito prema otvorenome moru i jako jugo.”

I u novome tjednu promjenjivo

Novi tjedan na Jadranu će biti promjenjiv i vrlo nestabilan, mjestimice uz kišu, lokalno moguće i izraženije pljuskove s grmljavinom, osobito u srijedu. Umjerena, ponajprije podno Velebita i jaka bura, u utorak će u Dalmaciji okrenuti na jugo, koje će se u srijedu proširiti i na veći dio sjevernog Jadrana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Na kopnu većinom oblačno, ujutro mjestimice i maglovito te tmurno, osobito u utorak i srijedu, kada će i kiša biti češća. Kraća sunčana razdoblja najvjerojatnija su u ponedjeljak, tijekom kojeg će u većini kopnenih krajeva oborina izostati.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Agencija za bankarstvo RS preuzima nadzor nad mjenjačnicama

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne…

24 minute ago

U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva položeno cvijeće na spomen-obilježje u centru grada

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 7. maja je položeno cvijeće, povodom Dana žalosti u znak…

57 minuta ago

MILICA DABOVIĆ ZAPALILA INSTAGRAM: Savršen pogled na dekolte

Kontroverzna bivša košarkašica Milica Dabović polako se priprema za ljeto. Znaju dobro njeni pratioci šta to znači.…

58 minuta ago

Kako da vam jagode traju što duže?

Dva kuvara tvrde da je njihov način očuvanja jagoda neprevaziđen i da će zahvaljujući ovom…

1 sat ago

Šehićeve odbrane zauvijek u našim srcima

Nakon što je golmana Ibrahim Šehić danas objavio da se oprašta od reprezentacije Bosne i…

1 sat ago

PRONAĐENO OPROŠTAJNO PISMO TARE SIMOV: Riječi koje kidaju dušu, nakon što je prebijena, bila na ivici smrti!

    Bivša zadrugarka i influenserka Tara Simov nedavno je objavila niz snimaka i fotografija,…

2 sata ago