Categories: Lifestyle

Kako da vam jagode traju što duže?

Dva kuvara tvrde da je njihov način očuvanja jagoda neprevaziđen i da će zahvaljujući ovom triku vaše jagode trajati mnogo duže. A potrebno je svega nekoliko minuta da to uradite.

Jagode su nesumnjivo omiljeno voće mnogima, ali njihov rok trajanja može da bude problem.

Ipak, stručnjaci tvrde da brz i jeftin trik sa jednom običnom namirnicom iz kuhinje može da zadrži njihovu svježinu mnogo duže.

Autori kuvara, Ariel Klein i Samanta Lefler, naime, kako prenosi “Mirror,” tvrde da trik sa običnim bijelim sirćetom pomešanim sa vodom može da sačuva vaše voće tokom cijele nedelje, i duže.

“Često savršeno zrele jagode imaju tendenciju da se pokvare za samo nekoliko dana nakon što ih kupite, što je često problem”, napisali su i dodali: “I ne samo što su svježe jagode skupe, već je njihovo često bacanje u đubre besmisleno traćenje hrane”.

Da bi izbjegli ovo, kuvari savjetuju da potopite svoje jagode u tečnost napravljenu od jednog dijela bijelog sirćeta i tri dijela vode na nekoliko minuta. Nakon toga, voće treba iscediti i okapati dva-tri minuta, a potom dodatno prosušiti papirnim ubrusom. Zatim ih stavite u hermetički zatvorenu staklenu posudu u frižideru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Bijelo sirće je popularno sredstvo za konzerviranje zahvaljujući svojoj “sirćetnoj kiselini” – supstanci koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kada se voće i drugo povrće stavi u njega, njihova kiselost se takođe povećava i svi preostali mikroorganizmi se u tom procesu ubijaju.

Zauzvrat, to smanjuje mogućnost brzog rasta buđi i pomaže da hrana ostane svježa mnogo duže.

Ako vam se ideja o korišćenju sirćeta na vašem voću ne sviđa, uvijek možete i da zamrznete jagode kako biste im “produžili” život.

“Apsolutno možete zamrznuti jagode! I za razliku od nekih drugih namirnica, one mogu da se zamrznu u gotovo bilo kom obliku: cijele, prepolovljene, isječene ili čak zgnječene”, prenose kuvari i objašnjavaju da jagode mogu da ostanu u zamrzivaču i do njeverovatnih 10 do 12 mjeseci, a da se odmrznu za samo 15 do 30 minuta.

Nemojte da se uznemirite ako izgledaju malo tamnije ili mekše nego inače,  to sasvim normalno. Biće odlične u smutiju ili u jogurta ili sa žitaricama, prenosi ona.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

HARIS DŽINOVIĆ PLATIO KĆERKI ODLAZAK NA MALDIVE! Đinine velike grudi u prvom planu, ulazi u Indijski okean u minijaturnom bikiniju

Pevač Haris Džinović se nedavno, posle više od dve decenije ljubavi, razveo od Meline Galić.…

8 minuta ago

Dužnosnik: Informacije s mjesta nesreće vrlo zabrinjavajuće

Građani prate vijesti o helikopterskoj nesreći širom IranaFoto: Majid Asgaripour / ReutersHelikopter koji je prevozio…

13 minuta ago

Radukanu odustala od kvalifikacija za Rolan Garos

Britanska teniserka Ema Radukanu ipak neće igrati na drugom grend slemu sezone, Rolan Garosu. Ona…

42 minute ago

ŠOKANTNA ISPOVIJEST POZNATOG PJEVAČA: Ja sam kući dolazio sam i to je ta tuga i ta samoća koja ubije čovjeka

Pjevač Dado Polumenta je u jednom trenutku života i karijere imao mnogo novca, no unatoč svemu doma…

1 sat ago

Analitičari snizili prognoze rasta njemačkog BDP-a

Trenutačna kretanja u njemačkom gospodarstvu obilježava slaba ukupna potražnja, objavilo je njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka.…

2 sata ago

TAMNA DUGA KOSA BEZ SIJEDIH: Ovako je Zlatko Pejaković izgledao na početku karijere

Zlatko Pejaković, domaći pop-rock pjevač i skladatelj, nekada je bio jedan od onih za kojim…

2 sata ago