Categories: Biznis

Agencija za bankarstvo RS preuzima nadzor nad mjenjačnicama

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne konkurencije, unapređenja postupka licenciranja mjenjača i kontrole obavljanja mjenjačkog poslovanja, navode u Vladi.

Zakonom se unapređuje način izvještavanja o kreditnim poslovima s inostranstvom i usaglašavanja s propisima koji su u normativnom smislu povezani sa zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje.

“Izmjenama i dopunama zakona predložen je nastavak liberalizacije tekućih transakcija, kapitalnih poslova i platnih usluga, te jačanje sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kod licenciranja mjenjača i njihovog nadzora, kao i u fizičkom prenosu sredstava plaćanja preko granice”, ističu u Vladi.

Ministarstvo finansija je izradilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju u saradnji s Poreskom upravom i Agencijom za bankarstvo, uobzirujući zaprimljene inicijative i prijedloge za unapređenje deviznog poslovanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prednacrt zakona bio je objavljen na internet stranici Ministarstva finansija da bi se učinio dostupnim široj javnosti radi davanja eventualnih primjedbi i komentara.

Podsjećamo, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, usvojen u februaru u Bosni i Hercegovini, donosi niz novina za finansijske institucije, mjenjačnice, privredna društva, ali i kripto sektor.

Jedna od novina u novom Zakonu je i ta da će regulator (Agencija za bankarstvo Republike Srpske) posredstvom banaka kontrolisati i subjekte koji se bave mjenjačkim poslovima pa možemo konstatovati da je i to jedna od novih uloga banaka u primjeni ovog Zakona.

“Ono što je jako bitno, novim Zakonom se uspostavlja mehanizam koordinacije na strateškom nivou svih agencija i institucija u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pranja novca, finansiranja terorizma te sprečavanja finansiranja širenja oružja za masovno uništenje”, poručio je ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine (BiH) Srđan Amidžić.

Redakcija

Recent Posts

Poznato ko sjeda na užarenu klupu Čelsija

LONDON - Italijanski fudbalski stručnjak Enco Mareska najozbiljniji je kandidat za novog menadžera Čelsija, prenose…

16 minuta ago

SARAJLIJA KOJI JE MAMIO UZDAHE ŽENA BIO NEPOKRETAN: Danas je u sretnoj vezi s misicom, a izgled doveo do neprepoznavanja

Kroz šest sezone rijalitija “Zadruga” prošlo je mnogo zgodnih mladića koji su mamili uzdahe djevojaka,…

55 minuta ago

‘SB’ NA LICU MJESTA: Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_.jpg","caption":"Foto: Samir Saletovi\u0107\/Slobodna Bosna","bg":"d6d2ce"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_1__1.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_1__1.jpg","caption":"Foto: Samir Saletovi\u0107\/Slobodna Bosna","bg":"d4cdc3"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_3_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_3_.jpg","caption":"Foto: Samir Saletovi\u0107\/Slobodna Bosna","bg":"1c191a"},{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_4_.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/unnamed_4_.jpg","caption":"Foto: Samir Saletovi\u0107\/Slobodna Bosna","bg":"21222a"}] Radnici BHRT-a…

1 sat ago

MARIJA ŠERIFOVIĆ LIJE SUZE ZBOG SINA: Pjevačica doživjela emotivni slom, sve je stiglo zbog odluke

Nakon što je odvela sina u rodni grad, pevačica se rasplakala! Popularna pevačica i jedina…

2 sata ago

Stigao u Pariz: Ruski as potpisuje za PSŽ

Golman Krasnodara i ruske fudbalske reprezentacije Matvej Safonov stigao je u Pariz na ljekarski pregled…

2 sata ago