Categories: Novosti

U priobalju je bilo 40% više šumskih požara nego lani

U priobalju 40 posto više požara šumskih požara

Foto: Dnevnik / HRT

Od lipnja do rujna u priobalju je bilo gotovo 40 posto više šumskih požara nego lani, no uspjeli smo izbjeći katastrofalne posljedice. Tomu je znatno pridonijelo i smanjenje vremena od dojave do završetka intervencije, a veliku su ulogu odigrale i zračne snage koje su ove godine sudjelovale u gašenju 274 požara.

Vatrene dane i noći stanovnici trogirskog zaleđa dugo će pamtiti. Najveći ovogodišnji požar progutao je više od 1600 hektara, a vatrogascima su trebala puna četiri dana da ga posve ugase. Proteklog ljeta borili su se s 1271 požarom.

– Povećao se broj požara za 38%, a opožarenih površina za čak 408%, što dovoljno govori o žestini i jakosti. Vrijeme intervencije u odnosu na prošlu godinu, od dojave do gašenja požara, skraćeno je za skoro sat vremena, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Nemjerljiv doprinos tomu daju zračne snage. Kanaderi i Air Tractori letjeli su gotovo 800 sati. Na požarišta od Rijeke do Dubrovnika ispustili su 23.000 tona vode.

– Nismo imali problema sa sredstvima koja smo koristili, znači zrakoplovima. Bilo ih je dovoljno na raspolaganju. Veliku zahvalu treba izraziti pilotima koji su sudjelovali u gašenju požara i tehničarima koji su te avione držali ispravnima, naglasio je brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U požarima na otvorenome u Hrvatskoj, od početka godine, poginule su dvije osobe, obe u Karlovačkoj županiji. Ozlijeđeno je pet civila i 11 vatrogasaca. Izgorjelo je 4200 hektara šume.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Da bi se oporavili ti ekosustavi, više puta potrebna su desetljeća. Radi se o neprocjenjivim štetama, rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma.

Vozni park vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kontinuirano se pomlađuje. U sve dijelove zemlje Vlada je od početka godine poslala 94 nova vozila. Europska unija pregovara o kupnji 12 novih kanadera sljedećih godina, od kojih bi dva trebala doći u Hrvatsku.

– Razmišljamo o činjenici da će Europa trebati udružiti snage kad govorimo o velikim šumskim požarima, što su prije svega posljedica klimatskih promjena, govori Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Promjene nabolje, nažalost, uskoro ne možemo očekivati, ali možemo učiniti sve da požare spriječimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Moje srce je ovdje: Duško Tošić najzad sve otkrio

Objava Duška Tošića sve otkrila Duško Tošić je jedna od najintrigantnijih javnih ličnosti, zbog odluke…

19 minuta ago

Grand kafa lansira Single Origin ukuse iz Brazila i Ruande

Grand kafa je ovog proljeća pripremila novitete koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pravo je vrijeme…

1 sat ago

Na ponos dijaspore u Australiji: Aktivistica Senada Ekić u misiji posvećenosti zajednici

Senada Ekić je prisutna u mnogim sferama društvenog života bosanskohercegovačke zajednice ne samo Melbourna i…

1 sat ago

Vlada RS odlučila da ponudi sporazum o ‘mirnom razdruživanju’ Federaciji BiH

Vlada Republike Srpske u narednih 30 dana će kreirati sporazum koji će biti upućen drugom…

1 sat ago

NOVA DRAMA NA ESTRADI: Karleuša isprozivala Severinu zbog ovog postupka

Severina Vučković je prošlog utorka nastupala u Cetinju povodom Dana neovisnosti Crne Gore, što je, očito,…

1 sat ago

Piksi ostaje selektor fudbalske reprezentacije Srbije

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi produžio je ugovor do 2026. godine, saopštio je danas…

2 sata ago