in

U priobalju je bilo 40% više šumskih požara nego lani

U priobalju 40 posto više požara šumskih požara

U priobalju 40 posto više požara šumskih požara

Foto: Dnevnik / HRT

Od lipnja do rujna u priobalju je bilo gotovo 40 posto više šumskih požara nego lani, no uspjeli smo izbjeći katastrofalne posljedice. Tomu je znatno pridonijelo i smanjenje vremena od dojave do završetka intervencije, a veliku su ulogu odigrale i zračne snage koje su ove godine sudjelovale u gašenju 274 požara.

Vatrene dane i noći stanovnici trogirskog zaleđa dugo će pamtiti. Najveći ovogodišnji požar progutao je više od 1600 hektara, a vatrogascima su trebala puna četiri dana da ga posve ugase. Proteklog ljeta borili su se s 1271 požarom.

– Povećao se broj požara za 38%, a opožarenih površina za čak 408%, što dovoljno govori o žestini i jakosti. Vrijeme intervencije u odnosu na prošlu godinu, od dojave do gašenja požara, skraćeno je za skoro sat vremena, kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Nemjerljiv doprinos tomu daju zračne snage. Kanaderi i Air Tractori letjeli su gotovo 800 sati. Na požarišta od Rijeke do Dubrovnika ispustili su 23.000 tona vode.

– Nismo imali problema sa sredstvima koja smo koristili, znači zrakoplovima. Bilo ih je dovoljno na raspolaganju. Veliku zahvalu treba izraziti pilotima koji su sudjelovali u gašenju požara i tehničarima koji su te avione držali ispravnima, naglasio je brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

U požarima na otvorenome u Hrvatskoj, od početka godine, poginule su dvije osobe, obe u Karlovačkoj županiji. Ozlijeđeno je pet civila i 11 vatrogasaca. Izgorjelo je 4200 hektara šume.

– Da bi se oporavili ti ekosustavi, više puta potrebna su desetljeća. Radi se o neprocjenjivim štetama, rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma.

Vozni park vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj kontinuirano se pomlađuje. U sve dijelove zemlje Vlada je od početka godine poslala 94 nova vozila. Europska unija pregovara o kupnji 12 novih kanadera sljedećih godina, od kojih bi dva trebala doći u Hrvatsku.

– Razmišljamo o činjenici da će Europa trebati udružiti snage kad govorimo o velikim šumskim požarima, što su prije svega posljedica klimatskih promjena, govori Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Promjene nabolje, nažalost, uskoro ne možemo očekivati, ali možemo učiniti sve da požare spriječimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Vanja Solaković – Samostalna izložba i performans „Sonus Visualis“ – Hayat Production

Loša vijest za vlasnike vozila: Rastu cijene rezervnih dijelova