Categories: Dijaspora

Na ponos dijaspore u Australiji: Aktivistica Senada Ekić u misiji posvećenosti zajednici

Senada Ekić je prisutna u mnogim sferama društvenog života bosanskohercegovačke zajednice ne samo Melbourna i Viktorije, nego i cijele Australije. Ona je neumorna aktivistica u bosanskohercegovačkoj zajednici, dugogodišnja predsjednica Glavnog odbora KUD-a „Dukat“, glas pozitivne akcije, volonterizma, pomoći i podrške, kako za starije, tako i za mlađe generacije. Kada je u pitanju njen profesionalni rad Senada Ekić radi kao Communuty Project Leisure Officer pri organizaciji ACCS – Australijsko hrvatskim društvenim uslugama.

Volonterska pomoć koju Senada Ekić pruža naročito starijim osobama, je samo jedan od šešira koje nosi. Ona je aktivna članica Udruženja žena pri ABIC-u Deer Park (Australijski Bosanski Islamski Centar), koje je organizovalo brojne akcije pomoći u džamiji. Ipak, Senadin angažman je mnogo širi kroz Udruženje “Cvijet Srebrenice 8372”, koje već godinama na poseban način obilježava 11. juli i daje snažan pečat počasti preminulim žrtvama genocida i njihovim porodicama, kao i njegovanju kulture sjećanja.

Ipak, u bosanskohercegovačkoj zajednici Senadu prije svega prepoznaju kao predsjednicu Glavnog Odbora KUD-a “Dukat” koji širom Australije pronosi ljepotu kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

“KUD “Dukat” je moja usvojena beba koja napreduje uz pomoć svih onih koji su bili uključeni u njen rad od prvog dana, pa do danas. “Dukat” je taj neki zabavni dio života u zajednici, radost svih nas, najveće tijelo kojim možemo pokazati taj dio naše kulture”, kaže gospođa Ekić.

Senada Ekić je dobila mnoga priznanja i nagrade, a tu su nove nominacije općine Brimbank za ovu godinu. “We are Brimbank Awards” je nagrada koja slavi postignuća pojedinaca i organizacija, koji su dali značajan doprinos zajednici Brimbank.

I sama nominacija je za gospođu Senadu veliki uspjeh.

Senada Ekić je veliki Bosnoljubac koja na primjer, povede KUD “Dukat” iz Melbourne-a u Sydney na par utakmica Zmajica na Svjetskom prvenstvu u košarci, prati plivačku reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Melbourne-u, obilježava Dan državnosti i nezavisnosti BiH, a nije teško ni otići u Canberru i uveličati Dan otvorenih vrata Ambasade BiH…

Ali, ima još mnogo toga da se radi i uradi.

Njen veliki san je da napravi organizaciju koja bi nudila socijalne i zdravstvene usluge za bosanskohercegovačku zajednicu u Melbourne-u.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Izvor: Prilog Aiše Hadžiahmetović

Redakcija

Recent Posts

Da li je Deklaracija Svesrpskog sabora novi Memorandum?

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kako će Svesrpski sabor, koji je nedavno…

2 sata ago

EURO 2024: Hrvatski navijači postavili rekord pa se sukobili sa policijom

Utakmica između Hrvatske i Španije na Olimpijskom stadionu u Berlinu oborila je neslužbeni rekord po…

2 sata ago

Da li znate koji hljeb najviše goji?

Srbi godišnje u prosjeku pojede 135 kilograma, što je daleko više od drugih. Jedino je…

2 sata ago

EU: Pad industrijske proizvodnje u eurozoni

Industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se u aprilu za 0,1 posto u odnosu na mart…

3 sata ago

Muslimani slave Kurban-bajram – HRT

Muslimani diljem svijeta slave Kurban-bajram Foto: Goran Kovacic / PixsellMuslimani diljem svijeta slave Kurban-bajram -…

4 sata ago

Selektor odbojkaša Srbije Igor Kolaković saopštio spisak igrača za Ligu nacija

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Igor Kolaković saopštio je danas spisak igrača koji će u Ljubljani…

4 sata ago