Categories: Biznis

Novi saziv IKT Asocijacije: Domaće kompanije trebaju biti glavni realizator procesa digitalizacije

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH održana je četvrta Izborna sjednica Skupštine IKT Asocijacije u čijem radu je učestvovao veliki broj bosanskohercegovačkih IKT kompanija.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu IKT asocijacije u prethodnom mandatnom periodu, te izabran novi saziv Odbora IKT Asocijacije koji čine kompanije: JP Hrvatske telekomunikacije a.d. Mostar, BH Telekom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka, Avacom d.o.o. Mostar, Lanaco d.o.o. Banja Luka, Zira d.o.o. Sarajevo, Comp-IT d.o.o. Sarajevo, Prointer ITSS d.o.o Banja Luka, Huawei Technologies d.o.o. Banja Luka.

U radnom dijelu sjednice usvojen je okvirni plan rada za narednu godinu, kao i pravna akta kojima se propisuje i reguliše rad asocijacije: Pravilnik o organizaciji i radu IKT Asocijacije, Poslovnik o radu Skupštine Asocijacije kao i Poslovnik o radu Odbora IKT Asocijacije. Učesnici su također ukazali na značaj IKT sektora u razvoju bosanskohercegovačke privrede i društva u cjelini, kao i predstojećem procesu digitalizacije javne uprave i privrednih subjekata u cijelosti.

Ukazano je da bi glavni kreator i realizator procesa digitalizacije trebale da budu domaće kompanije sa svojim domaćim proizvodima i domaćom radnom snagom što i jeste glavni adut i snaga ove grane privrede.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Bosanskohercegovačka IKT industrija, kao najbrže rastuća grana privrede, ima zasigurno kapaciteta i znanja da realizira cjelokupan proces digitalizacije i zadatke koji se pred njih postavljaju. Privrednici su ukazali na konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i upravo ti problemi će i biti u fokusu rada Odbora IKT asocijacije, kao i stručnih komisija koje djeluju pri asocijaciji, komisije za telekomunikacije i komisije za informacione tehnologije.

Glavni zadatak koji je Skupština postavila pred Odbor jeste da se u saradnji sa nadležnim ministarstvima radi na donošenju zakonskih propisa koji će pospješiti poslovni ambijent i uslove poslovanja IKT sektora u Bosni i Hercegovini, kao i promociji kapaciteta i proizvoda domaćih IT preduzeća na stranim tržištima.

Redakcija

Recent Posts

Raste broj oboljeljih od morbila u Srpskoj, među njima i tri bebe

BANJALUKA - Broj zaražen od morbila u Republici Srpkoj raste, pa je tako je do…

14 minuta ago

VESNA ĐOGANI GOST PRIJINOG KONCERTA: Hvala ti, ljepotice moja, što si nas pozvala

Aleksandri Prijović se tokom sinoćnjeg koncerta u Varaždinu na bini pridružila Vesna Đogani. Ovo je drugi put…

40 minuta ago

Hajde da se volimo- Gile autobus i gurka

Je li bre... Dragiša... Ovaj može da pali? -Pa uvek je paaaaaaaaaalio :D Umetnici,aj sad…

52 minute ago

Mark Denjo proglašen za najboljeg trenera u NBA

OKLAHOMA - Trener košarkaša Oklahome Mark Denjo proglašen je za najboljeg trenera u NBA ligi,…

1 sat ago

Španjolski premijer danas objavljuje odluku o ostavci

Pedro SánchezFoto: Juan Medina / ReutersŠpanjolski premijer Pedro Sánchez u ponedjeljak će objaviti namjerava li…

1 sat ago

Milvoki na ivici eliminacije, “metla” u pustinji

​Baksi su na pragu ispadanja, noćas im je Indijana očitala novu lekciju i došla do…

3 sata ago