in

Novi saziv IKT Asocijacije: Domaće kompanije trebaju biti glavni realizator procesa digitalizacije

Slatka-Tajna.Eu

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH održana je četvrta Izborna sjednica Skupštine IKT Asocijacije u čijem radu je učestvovao veliki broj bosanskohercegovačkih IKT kompanija.

Na sjednici je usvojen izvještaj o radu IKT asocijacije u prethodnom mandatnom periodu, te izabran novi saziv Odbora IKT Asocijacije koji čine kompanije: JP Hrvatske telekomunikacije a.d. Mostar, BH Telekom d.d. Sarajevo, Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka, Avacom d.o.o. Mostar, Lanaco d.o.o. Banja Luka, Zira d.o.o. Sarajevo, Comp-IT d.o.o. Sarajevo, Prointer ITSS d.o.o Banja Luka, Huawei Technologies d.o.o. Banja Luka.

U radnom dijelu sjednice usvojen je okvirni plan rada za narednu godinu, kao i pravna akta kojima se propisuje i reguliše rad asocijacije: Pravilnik o organizaciji i radu IKT Asocijacije, Poslovnik o radu Skupštine Asocijacije kao i Poslovnik o radu Odbora IKT Asocijacije. Učesnici su također ukazali na značaj IKT sektora u razvoju bosanskohercegovačke privrede i društva u cjelini, kao i predstojećem procesu digitalizacije javne uprave i privrednih subjekata u cijelosti.

Ukazano je da bi glavni kreator i realizator procesa digitalizacije trebale da budu domaće kompanije sa svojim domaćim proizvodima i domaćom radnom snagom što i jeste glavni adut i snaga ove grane privrede.

Bosanskohercegovačka IKT industrija, kao najbrže rastuća grana privrede, ima zasigurno kapaciteta i znanja da realizira cjelokupan proces digitalizacije i zadatke koji se pred njih postavljaju. Privrednici su ukazali na konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i upravo ti problemi će i biti u fokusu rada Odbora IKT asocijacije, kao i stručnih komisija koje djeluju pri asocijaciji, komisije za telekomunikacije i komisije za informacione tehnologije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuGlavni zadatak koji je Skupština postavila pred Odbor jeste da se u saradnji sa nadležnim ministarstvima radi na donošenju zakonskih propisa koji će pospješiti poslovni ambijent i uslove poslovanja IKT sektora u Bosni i Hercegovini, kao i promociji kapaciteta i proizvoda domaćih IT preduzeća na stranim tržištima.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dva zlata i četiri srebra stigla u Brotnjo / Bljesak.info

Danas tri susreta šesnaestine finala Kupa BiH