Categories: Novosti

Španjolski premijer danas objavljuje odluku o ostavci

Pedro Sánchez

Foto: Juan Medina / Reuters

Španjolski premijer Pedro Sánchez u ponedjeljak će objaviti namjerava li podnijeti ostavku zbog optužbi za korupciju protiv njegove supruge Begoe Gómez, javlja agencija dpa.

Njegov ured priopćio je jutros da će odluku objaviti u podne, prenosi Reuters.

Sánchez je u srijedu neočekivano objavio da razmišlja o odlasku. Tada je otkazao sve planirane sastanke i rekao da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak.

Sánchez, socijalist koji je preuzeo dužnost 2018., napisao je na X-u da mora razmisliti o tome hoće li ostati na dužnosti s obzirom na neutemeljene optužbe protiv njegove supruge.

Rekao je da treba odlučiti “isplati li se” ostati na dužnosti unatoč “blatnoj jami” koju desnica i krajnja desnica prave od politike, “hoću li i dalje biti na čelu vlade ili bih trebao odstupiti”.

Optužbe protiv Gómez, koja ne obnaša javnu dužnost, iznijela je desničarska organizacija Manos Limpias (Čiste ruke). Optužila ju je za trgovinu utjecajem i poslovnu korupciju. Manos Limpias je kasnije priznao da su se optužbe temeljile na medijskim izvješćima koja bi mogla biti lažna.

Ured javnog tužitelja u Madridu prošlog je tjedna također zatražio da se obustavi preliminarna istraga protiv Gómez.

Prema ustavu, ako Sánchez podnese ostavku kralj Felipe VI. morat će se konzultirati s čelnicima političkih stranaka prije nego što predloži nasljednika parlamentu.

Sánchez bi također mogao ostati na dužnosti i ići na izglasavanje povjerenja u parlamentu ili objaviti prijevremene izbore.

Više od 10.000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Madridu, pozivajući ga da ostane na dužnosti. Oko 5000 izašlo je u nedjelju navečer na ulice španjolske prijestolnice s transparentima na kojima su ga pozvali da ne podnese ostavku. Takođersu optužili desničare da pribjegavaju “ucjenama” i “lažnim vijestima”.

Direktor El Confidenciala: Vlada nam je prijetila zbog objava o Sanchezovoj supruzi

Visokopozicionirani dužnosnici španjolske vlade “verbalno su prijetili” internetskim novinama El Confidencial na čijim se tekstovima temelji otvaranje sudske istrage nad suprugom španjolskog premijera Pedra Sancheza, rekao je direktor El Confidenciala za Hinu.

– Kad god postoji slobodno i neovisno istraživačko novinarstvo, postoje pritisci. Novinarstvo je neugodno. Ili bi trebalo biti, rekao je direktor Nacho Cardero.

– Posljednjih tjedana primili smo verbalne prijetnje od visokih vladinih dužnosnika, dodao je ne navodeći imena.

El Confidencial je od 29. veljače do 4. travnja objavio seriju tekstova u kojima je naveo da se 49-godišnja Begoa Gómez, supruga socijalističkog premijera Sancheza, tijekom 2020. i 2021. sastajala s poduzetnicima koji su se prijavljivali na javne natječaje i putem njih dobivali novac i poslove.

Gómez je upravljala obrazovnom institucijom IE Africa center, a u siječnju 2020. je zrakoplovna kompanija Air Europa potpisala ugovor kojim će s 40.000 eura godišnje sponzorirati taj centar. Deset mjeseci kasnije španjolska vlada je odobrila 475 milijuna eura javnog novca pomoći za spašavanje posrnule Air Europe.

Gómez se prethodno dva puta “u tajnosti susrela” s izvršnim direktorom Globalije, u čijem je vlasništvu Air Europa, i to u trenutku dok se pregovaralo o spašavanju aviokompanije, izvijestio je El Confidencial. Dodao je da su Gómez i njen tim dobili i prijevoz u poslovnoj klasi Air Europe u iznosu od 15.000 eura.

Direktor Globalije je navodno tražio njenu podršku za druge svoje projekte, među kojima je “pretvaranje napuštenih sela u nekretninske komplekse”.

Sudac u Madridu je 16. travnja otvorio inicijalnu istragu kako bi provjerio je li postojao sukob interesa jer je Gómezin suprug Sanchez bio na čelu vlade koja je spašavala Air Europu. On provjerava i informacije prema kojima je Gómez u srpnju 2020., kao direktorica poslijediplomskog studija na sveučilištu Complutense u Madridu, napisala pismo preporuke poduzetniku Carlosu Barrabésu prilikom njegovog javljanja na javni natječaj ministarstva gospodarstva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Barrabésova kompanija je na tom natječaju dobila 7,7 milijuna eura. Barrabés je uspostavio poslijediplomski studij kojim upravlja Gómez.

– Sumnja vrijeđa, odgovorio je Cardero na pitanje jesu li istine informacije El Confidenciala.

– Ne samo da su istinite nego nam ih je potvrdila i premijerova supruga u dopisu poslanom faxom u želji da nas ušutka, dodao je.

Cardero napominje da je El Confidencial, osnovan prije 23 godine, neovisan medij pa je objavio brojne ekskluzivne informacije poput Panamskih dokumenata, popisa Falciani, imovine koju je sakrio bivši kralj Juan Carlos i veza multinacionalnih kompanija poput Iberdrole s korumpiranim političarima.

– Objavljivali smo informacije protiv moćnika, i to svakakvih moćnika bez obzira na imena i ideologiju”, naglasio je. “Slučaj premijerove supruge također je potkrijepljen strogim i provjerljivim informacijama, dodao je. Kaže da objavljene tekstove nisu demantirali “niti vlada niti Begoa Gómez”.

Sanchez pogođen napadima na svoju suprugu

Sanchez je prije pet dana objavio pismo upućeno stanovnicima u kojem je najavio povlačenje s dužnosti na pet dana “pogođen napadom na svoju suprugu” i kako bi “razmislio” hoće li ostati premijer. Optužio je El Confidencial da je medij “desnice ili krajnje desnice” u suradnji s oporbenom Narodnom strankom desnog centra i Voxom u pokušaju njegovog političkog i privatnog rušenja.

Također je optužio i sindikat Manos limpias (Čiste ruke), koji je podnio sudu prijavu protiv njegove supruge, da je dio te desnice.

– To je infantilno pismo, dostojno premijera zemlje u razvoju, čiji je glavni cilj nastaviti sukobljavati španjolsko društvo strategijom polarizacije, rekao je Cardero.

Vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) je tijekom vikenda izvela više tisuća simpatizera na ulice ispred sjedišta stranke tražeći od Sancheza da ostane na vlasti. Optužili su “krajnju desnicu” za “ugrožavanje demokracije objavljivanjem lažnih vijesti”. Tvrde da “desnica ne prihvaća rezultate” izbora održanih prošle godine.

Sudac u Madridu pozvao je više svjedoka u sklopu istrage, a navodno i novinare El Confidenciala. Cardero nije odgovorio je li on jedan od njih.

– Istraga je tajna pa ne smijem iznositi detalje. Posebno ne u ovako delikatnoj situaciji, rekao je.

Poručio je, međutim, da će El Confidencial “nastaviti istraživati do kraja”. “To smo dužni građanima”, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

“KO JE MARKO DA BI SE BAHATIO PO ZGRADI?!” Nakon haosa na Bežanijskoj kosi jedni šokirani ponašanjem Miljkovića, drugi ga brane: “Sve mu je namješteno”

Marko Miljković, bivši rijaliti učesnik i jutjuber, zbog haosa sa komšijama na Bežanijskoj kosi, zadržan…

16 minuta ago

Zakon o ‘stranim agentima’ pred Skupštinom Republike Srpske 22. maja

Prijedlog zakona koji definiše ko su "agenti stranog uticaja" u Republici Srpskoj (RS) uvršten je…

42 minute ago

Švjontekova prva do polufinala u Rimu

Poljska teniserka Iga Švjontek plasirala se u polufinale WTA turnira u Rimu, pošto je danas…

58 minuta ago

ŽESTOKA SVAĐA: Miljana i Ša nastavili sukob, Kulić ga ponizila

Nenad Aleksić Ša ušao je u konflikt sa Miljanom Kulić, te su pljuštale uvrede i provokacije. Nisi…

1 sat ago

Braća sa Balkana od konobara do lanca restorana u Americi (VIDEO)

NJUJORK - Šefket Džek Sinanaj, jedan od trojice braće vlasnika lanca restorana u Njujorku, u…

2 sata ago

ADVOKAT OTKRIVA ŠTA ČEKA MARKA MILJKOVIĆA: “Napad na službeno lice je ozbiljno krivično djelo”

Marko Miljković, bivši rijaliti učesnik i suprug Lune Đogani, juče je priveden zbog narušavanja javnog…

2 sata ago