Categories: Biznis

U junu izvršeno 1.813 inspekcijskih nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u FBiH

Inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih štabova.

U toku juna 2021. godine, prema trenutno dostupnim informacijama, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.813 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 96 subjekata nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 96 prekršajnih naloga u iznosu od 156.340 KM. Inspektori su također izrekli 253 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdali 18 rješenja o zabrani rada i 138 upozorenja. Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u junu izvršili 225 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrdili 19 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 19 prekršajnih naloga u iznosu od 36.040 KM, te izdali 19 rješenja o otklanjanju nedostataka, 18 rješenja o zabrani rada i 138 upozorenja.

“Uzimajući u obzir stabilizaciju epidemiološke situacije u FBIH, izvjestan broj federalnih inspektora po ovlaštenju za obavljanje poslova sanitarne inspekcije bio je i dalje dodatno angažovan na vršenju pojačanih inspekcijskih nadzora, ali sada s naglaskom i orijentacijom na ispunjavanje plana redovnih inspekcijskih nadzora, te blagovremenih incidentalnih i akcidentalnih postupanja. Naime, intenzitet i sadržaj inspekcijskih nadzora u smislu kontrole provođenja obavezujućeg minimuma higijensko-epidemioloških mjera iz novih Naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je Vlada FBIH usvojila na sjednici održanoj 3. juna 2021. godine, prilagođavaju se i prate stabilizaciju epidemioloških prilika u FBIH, a istovremeno vodeći računa o kontinuitetu rada i prisutnosti inspekcija na terenu, koja je od velikog značaja za održavanje ostvarenog nivoa discipline kontrolisanih subjekata nadzora, te usmjerena na sprečavanje širenja i preveniranje neželjene ekspanzije koronavirusa”, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Angažman federalnih inspektora u unutrašnjoj kontroli na praćenju implementacije naredbi nadležnih kriznih štabova ministarstava zdravstva počinje nakon ukidanja stanja nesreće na području FBIH, odnosno krajem maja 2020. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Federalna uprava za inspekcijske poslove, usmjerena je na jačanje discipline subjekata nadzora na terenu, a iz koje je vidjljivo da je svoj intenzitet podešavala zahtjevima epidemiološke situacije i aktuelnim naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

“Kršenje minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. U odnosu na maj i juni, evidentna je potreba za kontinuiranim praćenjem stanja na terenu zbog mogućeg opuštanja i održavanja dostignute discipline subjekata nadzora u poštivanju mjera i preporuka, jer istovremeno nije zabilježen pad broja konstatovanih prekršaja.
Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera.Napominjemo, kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100  KM do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH.Apelujemo na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine”,saopćeno je iz FUZIP-a.

Redakcija

Recent Posts

Dejan Jokanović se nakon 25 godina u Kanadi vratio u Trebinje, dovezao i juga

TREBINJE - Dejan Jokanović porijeklom iz sela Trebijovi kod Trebinja odlučio je da se nakon…

1 sat ago

Deseci uhićeni ovog vikenda tijekom prosvjeda u američkim kampusima

Prosvjedi na sveučilištimaFoto: Mike Segar / ReutersPolicija je u subotu uhitila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika…

1 sat ago

Organizatori Mastersa u Rimu iskazali nepoštovanje prema Đokoviću

Masters u Madridu se završava u nedjelju, a u njemu će se sastati Andrej Rubljov…

1 sat ago

Janik Siner se povukao iz Rima

Italijanski teniser Janik Siner saopštio je danas na društvenim mrežama da neće igrati na mastersu…

3 sata ago

Kada i kako se treba pričestiti?

Pričešće se u pravoslavnoj vjeri smatra najlepšim darom koji vjernici mogu da dobiju od samog…

5 sati ago

Bosna bolja od Slobode, Borac slavio protiv Igokee

Košarkaši Bosne večeras su u Sarajevu, u okviru sedmog kola Lige za prvaka Bosne i…

5 sati ago