Categories: Novosti

U Vučevici se gradi centar za osposobljavanje vatrogasaca

Plenković otvorio novi centar za osposobljavanje vatrogastva

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

U Vučevici, nedaleko od Splita, počeli su radovi na izgradnji nastavnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva i civilne zaštite.

Zbog prirodnih katastrofa i sve ekstremnijih vremenskih uvjeta, sve je više posla za vatrogasce i civilnu zaštitu.

– Riječ je o regionalnom nastavnom središtu za naprednu obuku vrijednom 32 milijuna kuna u kojemu će se prostora naći i za opremu, učionice i smještajne kapacitete, izvještava Magdalena Šipić za Dnevnik HTV-a.

– Ovdje će se, osim vatrogasaca, pripremati i pripadnici svih drugih žurnih službi čiji je glavni zadatak najprije spriječiti, a zatim i kvalitetno rješavati sve vrste katastrofa, od prirodnih do onih izazvanih ljudskim faktorom, i na hrvatskoj i na talijanskoj strani jadranskog bazena, dodaje.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje dviju zemalja vrijednom 120 milijuna kuna. Novac je osiguran u Europskom fondu za regionalni razvoj, a iskoristit će se, osim za ovo središte, i za izgradnju i opremanje simulacijskih projekata te za različite seminare, vježbe i suradnju sa sličnim središtem na talijanskoj strani.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Četrnaest je partnera u projektu: Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Istarska županija te Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, dok je nositelj projekta Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije RERA.

Na otvorenju radova u Vučevici bio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Puštanjem vode označio je početak radova na izgradnji središta i istaknuo da je Vlada darovala zemljište za izgradnju tog središta u Brčićima i time pridonijela razvoju Dalmatinske zagore.

Predsjednik Vlade uputio je zahvalu svima koji su trud i znanje uložili u pripremu tog projekta te izrazio uvjerenje da će se na ovaj način ostvariti kvaliteta hrvatskog vatrogastva na višoj razini nego što je to danas.

– U tom pogledu ovakav centar za osposobljavanje postrojbi s različitim simulacijama omogućit će da budemo još učinkovitiji i uspješniji i u prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama kojih će biti u budućnosti. Njih, nažalost, nećemo moći izbjeći, izgledno je da će ih biti i zbog klimatskih promjena, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije RERA Jozo Sarač istaknuo je da će središte u Brčićima imati i ispostavu na području Dubrovačko-neretvanske županije. Prema njegovim riječima, središte će, osim na osposobljavanju vatrogasaca, surađivati i s ustanovama koje se bave morskim havarijama, to jest onečišćenjima mora.

– U projektnim aktivnostima i nabavi vozila i opreme, sustava telekomunikacijske opreme zapovjednih stožera, zapovjednih vozila, vezano za trening-centar za vatrogastvo, različite poligone za vježbališta kako bi u slučaju prirodnih katastrofa šteta bila što manja za ljudstvo i imovinu, rekao je Jozo Sarač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

KARLEUŠA BRUTALNO O DOPISIVANJU TOŠIĆA I SEVERINE: Ovo će ga sigurno zaboliti, kratko i jasno

Jelena Karleuša oglasila se nakon što je procurila privatna prepiska njenog supruga Duška Tošića i Severine. Navodno flertovanje supruga…

9 minuta ago

Dominacija PK Sport time u Banjaluci: Rušili rekorde, najbolji ekipno

Potpuno dominantno takmičari Plivačkog kluba Sport time Sarajeva okončali su nastup na međunarodnom mitingu „Banje…

10 minuta ago

Majka Željka Joksimovića od svog doma napravila pravi raj: Komšije samo o tome pričaju

Bašta Vesne Joksimović oduševljava Vesna Joksimović je od porodične kuće u Valjevu i dvorišta napravila pravu oazu za uživanje.…

1 sat ago

Radišić: Statistički, uzrok ovakvih nesreća je najčešće problem s gorivom

Tomislav RadišićFoto: HTV / HRTAvion nema životni vijek, a ako se pravilno održava - Cessna…

1 sat ago

Mia (19) preminula za dva dana: Doktor dao pogrešnu dijagnozu

Devetnaestogodišnja Mia Ginever preminula je nakon što su joj doktori pogrešno dijagnostikovali bolest i odbili…

2 sata ago