Categories: Novosti

Veliki rast broja zaraženih koronavirusom u Moskvi

Nakon rekordnih novih slučajeva zaraze koronavirusom u Moskvi Kremlj je u petak nagli porast broja novozaraženih pripisao oklijevanju ljudi da se cijepe, a čiji je uzrok pripisan “nihilizmu”.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov  kazao je da predsjednik Vladimir Putin pomno prati situaciju. 

Zamoljen da objasni veliki skok broja novozaraženih, Peskov je naveo “lukavu prirodu” virusa, aludirajući na sposobnost mutiranja, te “potpuni nihilizam i nisku procijepljenost”. Odbacio je mišljenje kritičara da su Rusi neskloni cijepljenju zbog nepovjerenja prema vlastima. 

Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin produljio je restrikcijske mjere, uključujući i zabranu održavanja javnih događaja s više od 1000 ljudi, zatvaranje kafića i restorana u 23 sata te zatvaranje nogometnih navijačkih zona postavljenih za Europsko nogometno prvenstvo. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Sobjanin je početkom tjedna kazao da se Moskva, koja broji 13 milijuna ljudi, sada suočava s novom, agresivnijom varijantom te da se stanje u prijestolnici vrlo brzo pogoršava. 

U petak je naglasio da je 90 posto novih zaraza u Moskvi uzrokovano varijantom delta, prvi put otkrivenom u Indiji. Rusija, najveća zemlja na svijetu, ima 5,2 milijuna zaraženih od početka pandemije. Do 2. lipnja, do kada su dostupni podaci, barem prvu dozu cjepiva primilo je 18 milijuna Rusa, jedna osmina stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

OECD povećava prognoze globalnog rasta za 2024. godinu

OECD je podigla prognozu globalnog rasta u 2024. na 3,1 posto, dok je prema poslednjim…

1 sat ago

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti slave Uskrs

Pravoslavni vjernici slave UskrsFoto: Hrvoje Jelavic / PixsellVjernici koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru danas…

2 sata ago

Više od 400 mladih džudista nastupilo na turniru u Sarajevu

Više od 400 mladih džudista i džudistkinja iz 36 klubova uzelo je učešće na šestom…

2 sata ago

Dejan Jokanović se nakon 25 godina u Kanadi vratio u Trebinje, dovezao i juga

TREBINJE - Dejan Jokanović porijeklom iz sela Trebijovi kod Trebinja odlučio je da se nakon…

4 sata ago

Deseci uhićeni ovog vikenda tijekom prosvjeda u američkim kampusima

Prosvjedi na sveučilištimaFoto: Mike Segar / ReutersPolicija je u subotu uhitila najmanje 25 propalestinskih prosvjednika…

4 sata ago