Categories: Biznis

Svjetska banka: Ekonomije Evrope i centralne Azije porast će za 3,6 posto

Ekonomije rastućih i zemalja u razvoju u regionu Evrope i centralne Azije ove godine će ostvariti rast od 3,6 procenata, zahvaljujući oporavku izvoza i stabilizaciji cijena industrijskih proizvoda, što djelimično neutrališe ponovno rasplamsavanje pandemije krajem 2020. i skorašnje izbijanje novih slučajeva, navodi se u danas objavljenom izdanju ažuriranog regionalnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke.

“Umjeren rast u 2021. uslijedit će nakon kontrakcije od dva procenta u 2020. zbog poremećaja prouzrokovanih COVID-19. Ekonomski pad je bio manji od predviđenog usljed oporavka Turske, koji je bio snažniji od predviđenog, i otpornosti Rusije, kao dviju najvećih ekonomija u regionu.

Oporavak industrijske proizvodnje, povećana izvozna potražnja, veće cijene roba te fiskalna i monetarna podrška doprinijeli su ostvarivanju ovakvog rezultata. Najteže su pogođene ekonomije koje u velikoj mjeri zavise od usluga i turizma, imajući u vidu da su mjere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja dovele do trajnijeg slabljenja.

Očekuje se da će stopa regionalnog rasta dostići 3,8 procenata u 2022., kako efekti pandemije budu postepeno slabili, a trgovina i investicije ubrzavale rast. Ovakvi izgledi su ipak veoma neizvjesni i rast može biti niži ukoliko iščezavanje pandemije potraje duže nego što se očekuje – postoje kašnjenja u vakcinaciji, uslovi eksternog finansiranja se pogoršavaju usljed globalnog rasta kamatnih stopa ili pogoršanja raspoloženja investitora, kao i usljed geopolitičkih tenzija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Očekuje se da će pandemija poništiti makar pet godina rasta prihoda po glavi stanovnika u nekoliko ekonomija u regionu i povećati broj siromašnih, u velikoj mjeri usljed gubitka radnih mjesta. U cjelosti, uprkos oporavku rasta, oporavak bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u regionu je blaži i ispod trenda prije pandemije“, navodi se u Izvještaju.

 

Redakcija

Recent Posts

NEVJEROVATNI PODATCI: Čolino bogatstvo se procjenjuje na 25 miliona eura

Najveća balkanska zvijezda Zdravko Čolić je prema pisanju čuvenog američkog sajta “Celebritynetworth” jedan od najimućnijih…

5 minuta ago

Više od 70 posto roditelja ne plaća alimentaciju

Oko 70 posto roditelja ne izvršava obavezu plaćanja alimentacije za djecu, pokazuju podaci udruženja roditelja.…

51 minuta ago

Nastavlja se borba Klivlenda i Orlanda: 3:2 za Kavalirse

Košarkaši Klivlenda su kao domaćini slavili protiv Orlanda sa 104:103 i poveli sa 3:2 u…

52 minute ago

Serija U klinču 3, epizoda 17: Bahanalije! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Serija "U klinču 3" epizoda 17:Velika fakultetska žurka i svi se okupljaju i Toma je…

1 sat ago

Kremasta krompir salata

​Ovu divno kremastu krompir salatu često pripremamo uz roštilj, ali i meso pečeno u rerni.…

2 sata ago

U ruskom napadu na Odesu poginule tri osobe

Napad na OdesuFoto: Sergey Smolentsev / ReutersTri su osobe poginule, a tri su ozlijeđene u…

3 sata ago