in

Svjetska banka: Ekonomije Evrope i centralne Azije porast će za 3,6 posto

Slatka-Tajna.Eu

Ekonomije rastućih i zemalja u razvoju u regionu Evrope i centralne Azije ove godine će ostvariti rast od 3,6 procenata, zahvaljujući oporavku izvoza i stabilizaciji cijena industrijskih proizvoda, što djelimično neutrališe ponovno rasplamsavanje pandemije krajem 2020. i skorašnje izbijanje novih slučajeva, navodi se u danas objavljenom izdanju ažuriranog regionalnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke.

“Umjeren rast u 2021. uslijedit će nakon kontrakcije od dva procenta u 2020. zbog poremećaja prouzrokovanih COVID-19. Ekonomski pad je bio manji od predviđenog usljed oporavka Turske, koji je bio snažniji od predviđenog, i otpornosti Rusije, kao dviju najvećih ekonomija u regionu.

Oporavak industrijske proizvodnje, povećana izvozna potražnja, veće cijene roba te fiskalna i monetarna podrška doprinijeli su ostvarivanju ovakvog rezultata. Najteže su pogođene ekonomije koje u velikoj mjeri zavise od usluga i turizma, imajući u vidu da su mjere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja dovele do trajnijeg slabljenja.

Očekuje se da će stopa regionalnog rasta dostići 3,8 procenata u 2022., kako efekti pandemije budu postepeno slabili, a trgovina i investicije ubrzavale rast. Ovakvi izgledi su ipak veoma neizvjesni i rast može biti niži ukoliko iščezavanje pandemije potraje duže nego što se očekuje – postoje kašnjenja u vakcinaciji, uslovi eksternog finansiranja se pogoršavaju usljed globalnog rasta kamatnih stopa ili pogoršanja raspoloženja investitora, kao i usljed geopolitičkih tenzija.

Očekuje se da će pandemija poništiti makar pet godina rasta prihoda po glavi stanovnika u nekoliko ekonomija u regionu i povećati broj siromašnih, u velikoj mjeri usljed gubitka radnih mjesta. U cjelosti, uprkos oporavku rasta, oporavak bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u regionu je blaži i ispod trenda prije pandemije“, navodi se u Izvještaju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Play for Wealth System – Video

Kalkanski krugovi 7. epizoda: Videćeš nešto što nije za slikanje! (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus