Categories: Biznis

Start-up kompanija iz Bosne i Hercegovine je pobjednik natjecanja EIT Jumpstarter

EIT Jumpstarter je vodeći predakceleratorski program Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koji obuhvata različite industrije. U ovogodišnjem izdanju, timovi iz Centralne, Istočne i Južne Evrope su pozvani da se natječu u velikom finalu koje je virtualno održano 25. novembra 2020. godine. Tokom virtualnog dešavanja, 36 od 120 start-up kompanija koje su učestvovale u natjecanju su predstavile svoje poslovne ideje iz šest ključnih sektora potencijalnim investitorima i žiriju stručnjaka: Zdravlje, Hrana, Sirovine, Energija, Proizvodnja i Urbana mobilnost. Najbolji projekti su nagrađeni novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 162 000 EUR. Kompanija Horizer je pobijedila iz kategorije Urbane mobilnosti i osvojila novčanu nagradu u iznosu od 10 000 EUR.

Horizer: Čista i mobilna energija

Horizer se bavi dizajnom, razvojem, proizvodnjom i prodajom solarnih modula, generiranjem energije i sistema pohrane kompatibilnih sa svim vozilima. Misija kompanije je da postigne fragmentaciju i demokratizaciju tržišta energije tako što će svakoj osobi omogućiti da koristi čistu, mobilnu energiju koja je dostupna, koja se može dijeliti i kojom se može trgovati bilo gdje. Rješenje koje je kreirala kompanija Horizer je važno ne samo iz perspektive zaštite životne sredine, već i buduće mobilnosti. Dugoročno omogućuje značajne uštede. Kompanija tvrdi da vozni parkovi i vlasnici vozila koji koriste solarni modul  i aplikaciju za energiju mogu manjiti potrošnju goriva, troškove i emisije CO2 za 32%.

„Jedna od najvažnijih informacija koju podučava program EIT Jumpstarter je da je glavni alat za ostvarenje brzog rasta – i globalnog utjecaja koji se uporedo dešava – fokusirana i brza implementacija usvojenih informacija. Jednom kad iskusite taj jasan fokus – i uvjerite se u značajne prednosti iz produktivnosti i napretka koje omogućuje – stalno ćete raditi na taj način”, izjavila je Jasmina Ristic iz kompanije Horizer.

Pobjednici EIT Jumpstarter u 2020. godini

Pored bosanskohercegovačke kompanije Horizer, kompanija ReCatalyst (sirovine) i ArcLub One (proizvodnja) iz Slovenije, Horizer, iz Bosne i Hercegovine (urbana mobilnost), Fetalix iz Portugala (zdravlje), DronePlan iz Latvije (energija) i Coffeco iz Grčke (hrana), su uvjerile žiri stručnjaka da posjeduju potencijal da stvaraju inovacije i dalje se razvijaju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







„EIT Jumpstarter je jedinstveno evropsko natjecanje koje pomaže da se razviju najobećavajuće i najinovativnije poslovne ideje iz cijele Evrope. Prikupili smo jedinstven set alata i okupili panel stručnjaka kako bismo učesnicima pružili podršku u stjecanju znanja iz poslovanja, unaprjeđenju razumijevanja tržišne segmentacije, predlaganju dobrih vrijednosti, poboljšanju konkurentnosti i prikupljanju sredstava da svoje ideje dalje plasiraju u stvarni svijet. Izuzetno sam ponosna što je tokom 4 godine postojanja program omogućio razvoj mnogih inovativnih poduzeća i obuku za 335 inovatora.“ – izjavila je Dora Marosvolgyi, menadžerica programa EIT Jumpstarter.

Redakcija

Recent Posts

Hoće li izdašan paket pomoći Ukrajini biti dovoljan za obranu teritorija?

Prve pošiljke vojne pomoći koju je izglasao američki Kongres počele su pristizati u Ukrajinu, ali…

9 minuta ago

Supruga ruske zvijezde obara s nogu

Vladislav Kamenev je velika zvijezda moskovskog CSKA. Hokejaš koji se ukušao i NHL-u pažnju medija…

10 minuta ago

Jednostavna marinada za pileće meso

Jednostavna marinada za pileće meso. Idealna za vrijeme praznika. Sastojci : – svježe cijeđeni sok…

2 sata ago

Weber: Rast plaća lani 14,5 posto; Sever: Od statistike se ne živi

Kakva su danas radnička prava u Hrvatskoj?Foto: Otvoreno / HRTMedijalna plaća u Hrvatskoj iznosi 1044…

2 sata ago

Gudurić i Fener na korak do Fajnal fora Evrolige

Košarkaši Fenerbahčea nalaze se pobjedu od plasmana na Fajnal for Evrolige u Berlinu. Fener je…

2 sata ago

TAJNU UMJETNIČKOG IMENA NIKAD NIJE OTKRILA: Ovako se Zorica Brunclik predstavljala na početku karijere

Zorica Brunclik je 1975. godine snimila svoju prvu ploču pod nazivom ‘Ne daj da nas…

2 sata ago