in

Start-up kompanija iz Bosne i Hercegovine je pobjednik natjecanja EIT Jumpstarter

Slatka-Tajna.Eu

EIT Jumpstarter je vodeći predakceleratorski program Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) koji obuhvata različite industrije. U ovogodišnjem izdanju, timovi iz Centralne, Istočne i Južne Evrope su pozvani da se natječu u velikom finalu koje je virtualno održano 25. novembra 2020. godine. Tokom virtualnog dešavanja, 36 od 120 start-up kompanija koje su učestvovale u natjecanju su predstavile svoje poslovne ideje iz šest ključnih sektora potencijalnim investitorima i žiriju stručnjaka: Zdravlje, Hrana, Sirovine, Energija, Proizvodnja i Urbana mobilnost. Najbolji projekti su nagrađeni novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 162 000 EUR. Kompanija Horizer je pobijedila iz kategorije Urbane mobilnosti i osvojila novčanu nagradu u iznosu od 10 000 EUR.

Horizer: Čista i mobilna energija

Horizer se bavi dizajnom, razvojem, proizvodnjom i prodajom solarnih modula, generiranjem energije i sistema pohrane kompatibilnih sa svim vozilima. Misija kompanije je da postigne fragmentaciju i demokratizaciju tržišta energije tako što će svakoj osobi omogućiti da koristi čistu, mobilnu energiju koja je dostupna, koja se može dijeliti i kojom se može trgovati bilo gdje. Rješenje koje je kreirala kompanija Horizer je važno ne samo iz perspektive zaštite životne sredine, već i buduće mobilnosti. Dugoročno omogućuje značajne uštede. Kompanija tvrdi da vozni parkovi i vlasnici vozila koji koriste solarni modul  i aplikaciju za energiju mogu manjiti potrošnju goriva, troškove i emisije CO2 za 32%.

„Jedna od najvažnijih informacija koju podučava program EIT Jumpstarter je da je glavni alat za ostvarenje brzog rasta – i globalnog utjecaja koji se uporedo dešava – fokusirana i brza implementacija usvojenih informacija. Jednom kad iskusite taj jasan fokus – i uvjerite se u značajne prednosti iz produktivnosti i napretka koje omogućuje – stalno ćete raditi na taj način”, izjavila je Jasmina Ristic iz kompanije Horizer.

Pobjednici EIT Jumpstarter u 2020. godini

Pored bosanskohercegovačke kompanije Horizer, kompanija ReCatalyst (sirovine) i ArcLub One (proizvodnja) iz Slovenije, Horizer, iz Bosne i Hercegovine (urbana mobilnost), Fetalix iz Portugala (zdravlje), DronePlan iz Latvije (energija) i Coffeco iz Grčke (hrana), su uvjerile žiri stručnjaka da posjeduju potencijal da stvaraju inovacije i dalje se razvijaju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„EIT Jumpstarter je jedinstveno evropsko natjecanje koje pomaže da se razviju najobećavajuće i najinovativnije poslovne ideje iz cijele Evrope. Prikupili smo jedinstven set alata i okupili panel stručnjaka kako bismo učesnicima pružili podršku u stjecanju znanja iz poslovanja, unaprjeđenju razumijevanja tržišne segmentacije, predlaganju dobrih vrijednosti, poboljšanju konkurentnosti i prikupljanju sredstava da svoje ideje dalje plasiraju u stvarni svijet. Izuzetno sam ponosna što je tokom 4 godine postojanja program omogućio razvoj mnogih inovativnih poduzeća i obuku za 335 inovatora.“ – izjavila je Dora Marosvolgyi, menadžerica programa EIT Jumpstarter.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VRAG JE ODNIO ŠALU: Donosimo vremensku prognozu za narednih nekoliko dana

ESTRADU OSTAVILA PO STRANI: Olja Karleuša otvara hotel na Kopaoniku