Categories: Novosti

Hoće li izdašan paket pomoći Ukrajini biti dovoljan za obranu teritorija?

Prve pošiljke vojne pomoći koju je izglasao američki Kongres počele su pristizati u Ukrajinu, ali predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da pomoć ne dolazi dovoljno brzo. Ruske snage koriste se situacijom i posljednjih su nekoliko tjedana pojačale napade. Pritom su osvojile niz naselja na istoku zemlje.

Može li se Ukrajina oduprijeti ruskom pritisku? Hoće li izdašan paket pomoći Ukrajini biti dovoljan za obranu teritorija? Što će na terenu značiti američki dalekometni projektili Atacms? Na ta pitanja odgovorili su geopolitički analitičar i pomoćnik rektora Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” Gordan Akrap, te vojni komentator portala Telegram Goran Redžepović.

Nakon pada Avdiivke ukrajinska vojska izgubila je glavno uporište u Donbasu i otada ne uspijeva stabilizirati taj dio bojišta. Ruski proboj u Očeretine bio je munjevit jer je ukrajinska 115. brigada napustila položaje, a elitna 47. tražila odmor umjesto da je zamijeni. Rusi lakše nego prije osvajaju ukrajinska naselja. Ali prije toga dugo i nemilosrdno melju ukrajinsku obranu svim vrstama oružja.

Da se situacija na bojištu pogoršala, priznao je i glavni zapovjednik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski.

– Pokušavajući preuzeti stratešku inicijativu i probiti liniju bojišnice, neprijatelj je koncentrirao glavne napore u nekoliko smjerova, stvarajući značajnu prednost u snagama i sredstvima. Aktivno napada duž cijele crte bojišnice, u nekim smjerovima – ima taktičke uspjehe, rekao je Oleksandr Sirski, glavni zapovjednik ukrajinske vojske.

Rusi zarobljeno zapadno oružje odvoze na izložbu u Moskvu. Ali koliko god uništili i zarobili Leoparda i Abramsa, Straykera, Mardera i Bradlyja, protuzračnih sustava i teških haubica, sa Zapada stiže novo oružje.

Čini se da se Rusi sada žure osvojiti što više teritorija prije nego što dugo očekivana američka pošiljka vojne pomoći dođe do bojišta. Ukrajinci pak požuruju Amerikance.

Od paketa američke pomoći vrijedne 61 milijardu dolara teško je očekivati prekretnicu u ratu.

Upitno je i to hoće li omogućiti Ukrajincima da zaustave ruske snage koje ne oskudijevaju ni u jednoj vrsti oružja i tek pripremaju pravu ofenzivu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kako bi zaštitila ključnu infrastrukturu od neprestanog raketiranja, Ukrajini su najpotrebniji skupi sustavi protuzračne obrane bez kojih je dobrim dijelom ostala koji joj sve više nedostaju? Zato ukrajinske vlasti posebno inzistiraju na poznatom Patriotu.

Sustavi Patriot trebaju čuvati ukrajinsko nebo, a balističke rakete dometa do 300 kilometara ATACMS trebale bi biti ozbiljna prijetnja ruskoj logistici. Pandan su ruskom Iskanderu i u njihovu dometu važni su ruski gradovi poput Brjanska, Voronježa i Rostova na Donu. Ukrajina je s pomoću njih nedavno izvela uspješan napad na ruske sustave protuzračne obrane na okupiranom Krimu.

Kremlj želi uništiti što više američkog oružja na putu do bojišta, ali Ukrajina je velika zemlja, a prijevoz oružja je disperziran.

Ukrajina će dobiti dovoljno oružja da može nastaviti iscrpljujući rat, ali najveći problem je nadoknaditi izgubljene borce.

Broj poginulih vojnika strogo je čuvana tajna, ali nova groblja pokazuju da su gubici veliki na obje strane.

Sve je više zamora među ukrajinskim brigadama koje neprestano ratuju više od dvije godine.

S obzirom na to da više nema dobrovoljaca, nisu rijetki slučajevi prisilne mobilizacije na ulici, dok se kod Rusa zasad ne osjeća nedostatak ljudstva i provodi se rotacija.

Sve su to predispozicije za nastavak agonije na bojnom polju.

U nastavku pogledajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Konaković poručio Varhelyiju da se pridružio ‘Vučićevoj propagandi’ povodom rezolucije o Srebrenici

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je 17. maja otvoreno pismo evropskom…

25 minuta ago

NE MOGU SAKRITI SREĆU: Iznenađenje za buduće roditelje

U “Belu kuću” stigli su pokloni za Milicu Veličković i Borislava Terzića Terzu. Milica je dobila…

26 minuta ago

Karlton Palmer najbolji mladi fudbaler Premijer lige

Fudbaler Čelsija Karlton Palmer proglašen je za najboljeg mladi igrača Premijer lige. Palmer, koji je…

41 minuta ago

Nacrt zakona u RS: Bankarske usluge dostupne iz vozila

Predviđeno je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju…

45 minuta ago

Nacrt zakona u RS: Bankarske usluge dostupne iz vozila

Predviđeno je ovo Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju…

45 minuta ago

Lijepe vijesti nakon povratka s Maldiva: Djevojka Lazara Ristovskog otkriva sve o djetetu

Devojka Lazara Ristovskog progovorila o potomstvu Anica Lazić, poznatija kao 39 godina mlađa partnerka glumca…

1 sat ago