in

Vrijeme je da isprobate ovih nekoliko trikova za uklanjanje grube kože na petama

Slatka-Tajna.Eu

Mnogi su s velikim veseljem dočekali povratak ljeta kad zatvorenu obuću zamjenjujemo onom laganijom poput sandala ili natikača. Ali, oprez, ovakvi modeli zahtijevaju besprijekorno dotjerana stopala.

Vjerujemo da su zaljubljenice u modu jedva dočale uskočiti u cool sandale s remenčićima ili udobne natikače.

Ali oprezno! Kako bi ste s puno stila isfurali ovakve modele koji se savršeno slažu s neodoljivim ljetnim haljinicama, kuloticama ili vrućim hlačicama, bitno je i u kakvom su stanju stopala koja nažalost tokom godine nepravedno zanemarujemo.

Rezultat toga je nimalo privlačna suha i gruba koža na petama koja nerijetko zahtijeva poprilično posla kako bi se dovela u red.

Bitno je da se redovito njeguju stopala, no mnogi to tokom jesensko-zimskih mjeseci zaboravljaju. Šta je razlog nastanka grube i hrapave kože? Oni mogu biti različiti od prekomjerne težine, neudobne obuće, previsokih peta, ali i nedostatka određenih vitamina ili minerala. Stručnjaci upozoravaju kako grube pete mogu biti znak i ozbiljnih problema poput hormonalnih promjena, infekcija, gljivica, bolesti bubrega i endokrinog sistema…

Nekoliko korisnih savjeta za njegu kože stopala:

Maslinovo ulje

Zbog ovog tretmana vaša će vam stopala biti itekako zahvalna. Nanesite malo maslinovog (može i obično biljno, bademovo ili kokosovo ulja) i dobro izmasirajte, lagano trljajući kritična mjesta. Ako ste ovaj tretman napravili navečer stavite pamučne čarape i ostavite da djeluje tokom noći – ukoliko je situacija dramatičnija slobodno možete ovaj tretman napraviti nekoliko puta sedmično.

Slana kupka

Topla kupka u koju ste dodali soli učinkovito je rješenje za liječenje ispucalih i grubih stopala. Metoda je vrlo jednostavna: u toplu vodu dodajte šaku soli, dobro pomiješajte i uronite stopala na petnaest minuta. Zatim osušite stopala i nanesite deblji sloj hranjive kreme i navucite čiste pamučne čarape. Bit ćete iznenađeni rezultatom i spremni za one sandale s kojima ste se nedavno počastili.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vazelin

Grube i neprivlačne kože na stopalima možete se riješiti i uz pomoć vazelina koji će uspješno riješiti vaš problem. Nanesite ga ujutro po tabanima i samo obucite pamučne čarape – neka ova hranjiva maska stoji na stopalima tokom cijelog dana dok se ne upije.

Oblog od jabučnog octa

Uklanjanje grube kože na petama možete izvesti i uz pomoć jabučnog octa koji se nanosi na čistu gazu, a zatim na stopala. Omotajte prozirnu foliju preko preko gaze i stavite čarape. Ostavite preko noći, a ujutro skinite, operite i nanesite hidratantnu kremu – stopala će biti preporođena. Savjet: ova metoda nije za osobe s osjetljivim stopalima pa ako osjetite peckanje, nemojte je provoditi.

Soda bikarbona

Stavite 2 ili 3 jušne žlice sode bikarbone u kupku za noge koja sadrži toplu vodu. Natapajte stopala od 10 do 20 minuta u kupki. Nakon što natopite stopala, upotrijebite kamen za stopala kako bi uklonili mrtve stanice no budite oprezni i nježni. Nakon uklanjanja mrtve kože, nanesite kremu na stopala. Ako imate osjetljivu kožu, radije koristiti neku drugu metodu.

Izvor:tportal

(Dž.S.)

The post Vrijeme je da isprobate ovih nekoliko trikova za uklanjanje grube kože na petama appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pogledajte kako je takmičarka pjevala vezana na sceni

Može li Evropa napraviti svoj Amazon?