in

Evropske dionice pale na tromjesečni minimum

Slatka-Tajna.Eu

Globalna rasprodaja rizične imovine oborila je danas evropske dionice na tromjesečni minimum, jer su izostanak novih podsticaja za američku ekonomiju i drugi talas epidemije korona virusa izazvali strah od usporavanja oporavka od krize.

Panevropski indeks STOXX 600 pao je za jedan procenat, na najniži nivo od 26. juna 2020. godine, dok su berze u Frankfurtu, Londonu i Parizu potonule u rasponu od 0,6 do 1,0 posto, prenosi Reuters.

Indeksi na Wall Streetu tokom prošle noći također su zabilježili snažne gubitke, predvođeni padom dionica tehnoloških kompanija, nakon što su zvaničnici američkih Federalnih rezervi pozvali Kongres da odobri dodatnu državnu pomoć ekonomiji, iznoseći istovremeno svoj čvrst stav o nastavku vođenja labave monetarne politike.

Francuska je u međuvremenu postala još jedna evropska zemlja koja je ponovo uvela mjere ograničenja, a tamošnja vlada objavila je mapu “korona rizičnih zona” i dala rok najteže pogođenim samoupravama da pooštre ograničenja ili rizikuju proglašenje vanredne situacije u njihovim lokalnim zajednicama. Usljed toga, dionice kompanija u sektorima turizma, nafte i gasa pale su za oko dva posto, a u istom procentu su potonule i tehnološke dionice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S druge strane, dionice britanskog lanca kina Cineworld stropoštale su se za čak 16,5 procenata, a kompanija je najavila da će možda morati ići na novu emisiju dionica kako bi prikupila dodatna sredstva u slučaju da bude prisiljena ponovo zatvoriti svoje dvorane zbog vladinih ograničenja društvenih okupljanja.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ključni vatikanski kardinal iznenada podnio ostavku

VIDEO | Pogledajte najzanimljivije trenutke drame u Nikoziji / Bljesak.info