Categories: Novosti

Petak oblačniji i svježiji, česta kiša, ponegdje i grmljavina

Nastavlja se promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu, češću do subote, najviše u najsvježiji petak, pa do ponedjeljka više sunčanog vremena.

I petak nestabilan

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačniji i svježiji od četvrtka, uz povremenu mjestimičnu kišu, moguće i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Jutarnja temperatura od 10 do 12 °C, popodnevna oko 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju još malo hladnije i oblačnije, pri čemu ponegdje moguće i pretežno oblačno i kišovito – nalik na jesen, i to najvjerojatnije u Međimurju i Zagorju.

Za početak svibnja svježe, uz dosta oblaka i mjestimičnu kišu i na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj, pri čemu je u unutrašnjosti Istre i Gorskome kotaru te u Rijeci i bližoj okolici velika vjerojatnost cjelodnevnih oblaka i česte kiše, ali ne i obilne.

Obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom mogući su u Dalmaciji, osobito unutrašnjosti, bliže granici. Uz promjenjivu naoblaku jutarnja temperatura zraka bit će većinom oko 9 °C, uz more 11 do 13 °C, a popodnevna 17 do 20 °C, prema otvorenom uz jačanje sjeverozapadnog vjetra.

Sjeverozapadnjak će kasno poslijepodne i posebice navečer zapuhati i na u petak razmjerno svježem jugu Hrvatske, do tada pod prevladavajućim jugozapadnjakom, lokalno na udare i olujnim u noći, kada će biti i najnestabilnije.

Ponovno toplije i sunčanije, ali i dalje nestabilno

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Sljedećih dana na Jadranu opet većinom sunčano i toplije, ali još ne sasvim stabilno, pa su osobito u subotu mogući pljuskovi, samo rijetko i grmljavina. I pritom u početku još gdjekad umjeren sjeverozapadni vjetar, zatim uglavnom jugozapadni, od nedjelje pak sve češće jugo.

U kopnenom području također porast temperature, od nedjelje uz jugozapadni vjetar, te sve manje nestabilno pa će vjerojatno najčešće povremene kiše biti u subotu, a najviše sunčanog vremena u ponedjeljak, koji će, kao i nedjelja, ponegdje početi s maglom.

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Miša Grof i Nikolina Pišek ponovo u klinču! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Nikolina Pišek nedavno je potvrdila da je sud izdao rešenje koje joj omogućava da uđe…

44 minute ago

Ovo je najbolja smjesa za palačinke

Priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih poduhvata u kuhinji, ali koliko…

51 minuta ago

Francuska policija ubila čovjeka koji je zapalio sinagogu u Rouenu

Prijelomna vijest Foto: HRT / HRTFrancuska policija u Rouenu je ustrijelila naoružanog muškarca koji je…

2 sata ago

Princeza od Velsa Kejt Midlton imaće paklene godine! – ShowBiz – Svet – Vesti – Svet Plus

Nakon meseci globalne pažnje usmerene na "nestalu princezu" Velsa, Kejt Midlton, sledilo je šokantno otkriće.…

2 sata ago

Sabalenka i Švjontek u novom finalu

Arina Sabalenka zakazala je finalni duel turnira u Rimu sa Igom Švjontek. Sabalenka je u…

2 sata ago

OGLASILA SE SITA O ODNOSU ANELI I JANJUŠA TE SVAĐE S UROŠEM: Pokazao koliko je nasilan nakon raskida

Aktuelni učesnici “Elite”, Marko Janjušević Janjuš i Aneli Ahmić imali su još jedan buran raskid,…

3 sata ago