Categories: Biznis

Reisul-ulema svečano otvorio Sarajevo Halal Fair 2023: „Pozivam privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju halal industriji“

Službeno otvaranje događaja održano je uz prisustvo istaknutih gostiju, sudionika, poslovnih lidera, stručnjaka i predstavnika halal industrije.

Ceremoniju otvaranja započeo je dr. Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je u svom govoru istaknuo važnost Sarajevo Halal Faira kao platforme koja promovira halal vrijednosti, unaprjeđuje halal industriju, ne samo u ekonomskom smislu, već i sa vjerskog stanovišta.

„Sama riječ ‘halal’ sugerira dozvoljenost onoga što se poduzima: što se radi, proizvodi, zarađuje, konzumira itd., tj. legitimnost nečega takvog iz perspektive objavljene vjere. Prva asocijacija halala odnosi se na hranu, koja i jest njegova osnovna materija, no ova riječ obuhvata i mnogo toga drugoga – praktično sve sfere čovjekovih aktivnosti i djelovanja“, kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je da je halal vjerska obaveza sa stanovišta vjere, dok je sa pravnog stanovišta – pravo.

„Šta ovo znači? Znači da u nabavci sirovina za preradu, odnosu prema radnicima koji su uključeni u proizvodnju, prema distributerima i onima koji će koristiti ili konzumirati proizvode – ničije pravo ne bi smjelo biti zakinuto. To, pored ostalog, znači i da onaj kome je proizvod namijenjen ne smije biti obmanut, niti prevaren. Njegovo je pravo da bude tačno i precizno informiran o sastavu i kvalitetu proizvoda. Eto, u tome sa sastoji naša uloga, nas u Islamskoj zajednici, koja je 2006. i osnovala Agenciju za certificiranje halal kvalitete“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je dodao da Islamskoj zajednici “nije cilj biznis – o tome treba da vode računa oni koji posluju putem Agencije – naš cilj je osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što činimo stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu”, te naglasio da se  Agencija već snažno pozicionirala u regiji, ali i u svijetu.

„Međunarodni sajam halal industrije je odlična prilika i pruža velike mogućnosti za prezentaciju halal proizvoda, ali i za sklapanje trgovinskih aranžmana sa stranim privrednicima, investitorima i kompanijama. U tome je velika šansa i za našu nacionalnu ekonomiju, jer bez jake ekonomije nema ni jakog naroda. Neproizvoditi znači ovisiti o proizvodima drugih, što nama i našoj kulturi nije primjereno. Halal industrija može postati – i nadam se da hoće – snažan i pouzdan kanal za izvoz naših proizvoda. Stoga pozivam naše privrednike i poslovne subjekte da posvete potrebnu pažnju ovoj industriji, da investiraju, ulažu u proizvodnju i pridružuju joj se. Zajednički napori uvijek daju bolje rezultate.

Prilike, dakako, treba stvarati i njima se koristiti. Pa – krenite! Neka Bog Dragi blagoslovi vaše napore“, poručio je na kraju reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

U ime organizatora sudionicima se obratio Dino Selimović, direktor Sarajevo Business Foruma koji se zahvalio svim učesnicima, poslovnim partnerima i sponzorima koji su omogućili održavanje ovog sajma.

„Na Sarajevskom halal sajmu, koji se održava u isto vrijeme kada i 12. Sarajevo Business Forum u sali pored ove, imamo privilegiju da slušamo renomirane stručnjake, učestvujemo u dinamičnim panel diskusijama i istražujemo inovativne ideje i rješenja. Kroz ove razgovore i razmjene možemo pomaknuti granice halal industrije i otključati njen puni potencijal“, kazao je Selimović.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prisutnima se obratio i Damir Alihodžić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH  koji je kazao:

„Izuzetna mi je čast obratiti vam se ispred suorganizatora Sarajevo Halal Sajma 2023. Ovo je prilika da istaknem bogatstvo i raznolikost halal industrije, ali i značaj ovog sajma kao platforme za promociju i povezivanje halal proizvoda i usluga. Halal kao koncept koji je usklađen sa islamskim principima promovira kvalitet i dodatnu vrijednost i danas privlači sve veći interes tržišta širom svijeta. Zahvalio bih se BBI banci koja je prepoznala halal industriju kao važan segment za razvoj naše privrede“, kazao je Alihodžić i istakao da u BiH trenutno ima oko 7000 certificiranih proizvoda halal certifikatom te da zbog rasta halal industrije u našoj zemlji imamo sve veći porast turista.“

Potpredsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Jašarspahić je kazao da je u BiH oko 10.000 ljudi uposleno u halal industriji, te da je ovo brzorastuća industrija koja je veoma važna za privredu naše zemlje.

“Naša komora posebnu pažnju posvećuje promociji i konekciji domaćih kompanija koje posluju po halal certifikaciji, kako u regionu, tako i u svijetu. Otvoreni smo za sve kompanije koje posluju po halal uvjetima da nam se pridruže u ovoj inicijativi promocije, umrežavanja i jačanja halal industrije u našoj zemlji“, kazao je Jašarspahić.

U ime strateškog partnera 3. Sarajevo Halal Faira, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, obratio se i ministar Zlatko Mijatović koji je rekao da je Vlada KS svjesna značaja  koju halal industrija ima na globalnom nivou, ali i na nivou BiH.

„U privrednom smislu halal industrija je najbrže rastuća industrija u svijetu i predviđanja su da će do 2027. rasti do nekoliko triliona dolara. U prethodnih nekoliko dana Sarajevo je centralno mjesto iznimno važnih dešavanja međunarodnog karaktera. Na ovom sajmu učestvuju stotine multinacionalnih kompanija koje su sa halal proizvodima i uslugama prisutne i na globalnom tržištu, ali i domaće kompanije iz različitih sektora privrede što svjedoči važnosti ovog događaja“, kazao je Mijatović i dodao da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo poduzelo konkretne mjere za rast halal industrije u Kantonu Sarajevo u vidu poticaja malih firmi u koje je investirano 1,4 miliona KM.

Prvog dana Sarajevo Halal Fair-a otvoren je Međunarodni kongres o halal-kvaliteti čiji su organizatori osim BBI banke i Agencije za certificiranje halal kvalitete, Tehnološki fakultet Univeziteta u Tuzli, Standards and Metrology Institute for Islamic Countries (SMIIC), te brojni drugi domaći i međunarodni partneri.

Na Kongresu  učestvuje više od 30 predavača iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Program Kongresa će trajati dva dana i podjeljen je u sedam sesija koje obrađuju oblasti halal standardizacije, akreditacije, halal certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama.

U sklopu Sarajevo Halal Fair-a biće održane zanimljive panel diskusije i promocije knjiga. Halal sajam traje do 19.05.2023. godine, a ulaz je besplatan.

Strateški partner 3. Sarajevo Halal Faira je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Pokrovitelj Sajma je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Sajam se održava uz podršku dioničara BBI banke: Islamic Development Bank (IsDB) Group, Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) i Dubai Islamic Bank (DIB), te brojnih drugih domaćih, regionalnih i međunarodnih partnera.

Redakcija

Recent Posts

MAJA POKAZALA ZUBE STANISLAVU, PA GA ODUVALA UŽIVO U PROGRAMU: Uskoro će proći kao Filip Car

Maja Marinković je saznala za Stanislavove poglede ka Mioni, pa mu momentalno očitala bukvicu. Voditelj…

35 minuta ago

Odbojkaši Zvezde šampioni Srbije

Odbojkaši Crvene zvezde osvojili su titulu šampiona Srbije, pošto su večeras u petoj, odlučujućoj, utakmici…

43 minute ago

'Bosna kao presuda' u pjesmama Nikole Lere

Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju?…

44 minute ago

U JEKU STAMPEDA ZBOG KARLEUŠE, OGLASIO SE DUŠKO TOŠIĆ! Jedna stvar je svima jako zanimljiva, a tiče se Jelene

Pop diva Jelena Karleuša trenutno je glavna tema, što zbog pometnje koju je napravila u…

2 sata ago

Upalim TV i vidim dijete isto kao moje

Kada se ispostavilo da će dijete koje je posvojila imati višestruke teškoće, Centar joj je…

2 sata ago

When You try To Hide Something! #youtubeshorts #youtube #shorts #youtuber #youtubechannel #youtubers

Click here to Subscribe to Taarak Mehta Ka Ooltah Chashmah Official Channel: ...

2 sata ago