Categories: Biznis

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina inspekciji dodijeljena nova nadležnost

Na poziv Federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić prisustvovali su sastanku održanom u prostorijama Ministarstva u Mostaru povodom početka primjene Zakona o posredovanju u prometu nekretnina („Službene novine FBiH“, broj: 75/23) od 1.4.2023. godine.

Na sastanku je dogovorena saradnja i koordinacija aktivnosti na primjeni Zakona i vršenju inspekcijskog nadzora nad obavljanjem djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina. Nakon početka primjene zakona 1.4.2023. godine, samo pravna i fizička lica registrovana za obavljanje djelatnosti posredovanja koja imaju sjedište ili podružnicu na području FBiH, zaposleno najmanje jedno lice koje ima položen stručni ispit, zaključen ugovor o osiguranju i koja su upisana u Registar posrednika, mogu obavljati djelatnost posredovanja u prometu nekretnina, a zakonski rok za usaglašavanje poslovanja posrednika sa Zakonom i upis u Registar posrednika je 31.3.2023. godine. Postupak licenciranja i registracije je započet nakon donošenja podzakonskih propisa u januaru 2021. godine, čime je ostavljen 15-mjesečni rok za usklađivanje poslovanja sa Zakonom. Inspekcijski nadzor nad provođenjem Zakona i podzakonskih propisa vrše federalna i kantonalne tržišne inspekcije.

Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina je federalnim i kantonalnim inspekcijskim organima dodijeljena nova nadležnost, a tržišnim inspektoratima kvalitetan alat u borbi protiv sive ekonomije. Prema dostupnim podacima, veliki broj pravnih i fizičkih lica u FBiH ovu djelatnost obavlja nelegalno, zbog čega će  Federalna uprava za inspekcijske poslove fokus inspekcijskog nadzora staviti na agencije i pojedince koji obavljaju djelatnost prometovanja nekretnina, a koji se još nisu upisali u Registar posrednika. Inspekcijski nadzor ćemo koordinirati i sa kantonalnim inspekcijskim organima, a također ćemo poduzeti napore s ciljem osiguranja kvalitetnih edukacija za inspektore koji će provoditi nadzore u ovoj oblasti. Upozoravamo sva pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost prometa nekretnina da su dužni što prije osigurati pristupanje zaposlenih stručnom ispitu za licenciranje posrednika, te Federalnom ministarstvu trgovine podnijeti zahtjev za upis u Registar, kako bi postupak registracije završili u zakonskom roku, do 31.3.2023. godine. Inspekcijski nadzor u ovoj oblasti biće jedan od naših prioriteta u borbi protiv sive ekonomije u 2023. godini“, izjavio je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kaznene odredbe propisane su članovima 29, 30 i 31 Zakona, a novčane kazne kreću se u rasponu od 300,00KM do 30.000,00KM. Kazne za obavljanje djelatnosti lica koja nisu upisana u Registar posrednika kreću se u rasponu od 5.000,00KM do 30.000,00KM za pravno, od 2.500,00KM do 15.000,00KM za fizičko, te od 500,00 do 3.000,00KM za odgovorno lice u pravnom licu.

Redakcija

Recent Posts

POZIV KOJI SE NE ODBIJA: Švajcarska želi da ih Milica Pavlović predstavlja na Evroviziji

Nedavno je održana Evrovizija, a iako su mnogi očekivali pobjedu Hrvatske, ona je otišla u…

44 minute ago

Pet frizura koje će biti u trendu ovoga ljeta

Ljeto se bliži, a s njim se najavljuju i glavni trendovi u svijetu frizura. Da,…

57 minuta ago

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina

Anto Pavić osuđen je na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u…

2 sata ago

U ELITI PLJUŠTE UVREDE: Ivan Marinković Kačavendu nazvao babom, a ovo je rekla njena najbolja prijateljica za njega

Tokom emisije ”Gledanje snimaka” došlo do je do žestokog verbalnog obračuna između Ivana Marinkovića i Milena Kačavende, nakon…

2 sata ago

Meloun poslije debakla: Iskustvo je pozitivno

Trener Denver Nagetsa Majkl Meloun je iznio utiske poslije poraza od Minesota Timbervulvsa. Minesota je…

2 sata ago

PJEVAČICI IZNENADA UMRO MUŽ Vjenčali se prije godinu dana, a sada se desila teška tragedija

Pjevačica Aleksandra Tadić Cipka doživjela je tragediju, njen suprug Nebojša Jarin Stojićević preminuo je iznenada…

3 sata ago