Categories: Ostalo

U Kupresu održana međunarodna konferencija ‘Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u BiH’ / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / U Kupresu održana međunarodna konferencija Aktualnosti u  šumarstvu i preradi drva u BiH

U organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres i Hrvatskog drvnog klastera u Kupresu je održana dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom “Forestry Kupres” ili “Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u Bosni i Hercegovini”.

Ovu sektorsku konferenciju koja je od velikog značaja ne samo za područje Hercegbosanske županije i BiH nego i za područje cijele jugoistočne Europe, svečano je, uime domaćina, otvorio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

Puno mogućnosti

“Nova europska perspektiva BiH otvara puno mogućnosti po pitanju povlačenja sredstava i izrade projekata financiranih od strane EU-a. Kroz ove projekte i uz iskustva koja imamo u Republici Hrvatskoj, uvelike možemo pridonijeti većoj kvaliteti života na ovim prostorima”, kazao je Vukadin. 

Rekao je i kako nije dovoljno samo posijeći šumu, ispilati balvan i prodati ga nego da treba težiti prema finalizaciji proizvoda. 

Glavna panel rasprava održana je na temu: “Utjecaj euroatlantskih integracija i nova uloga šuma u razvoju BiH”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ambicija i vizija osnivača Konferencije jeste postati središnjim mjestom za artikuliranje pitanja šumarstva i drvne industrije s ciljem poticanja šumarskog i drvoprerađivačkog sektora u zemljama jugoistočne Europe na unaprjeđenje poslovanja kroz dodatnu edukaciju kadrova, razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja i veće korištenje sredstava iz EU fondova, objavili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a. 

Ovi ciljevi uvelike se već i ostvaruju, kaže voditelj organizacije i jedan od osnivača Konferencije ispred Hercegbosanskih šuma d.o.o Kupres Marijan Lozančić iz Kupresa, koji je ujedno i savjetnik direktora za poslove šumarstva u ovom javnom poduzeću.

Najvažniji skup

“Ovaj događaj već se etablirao kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstva i prerade drveta, a Kupres postaje središnje mjesto svih relevantnih sudionika, što redovito potvrđuje respektabilan broj, predavača, panelista iz raznih sfera; akademska zajednica, strukovna udruženja, šumarska poduzeća, poduzeća iz drvno-prerađivačkog sektora, visoki dužnosnici iz BiH, jugoistočne Europe i Europske unije kojih je i ove godine nazočilo oko 200”, dodao je. 

Zahvaljujući dobroj suradnji između Hercegbosanskih i Hrvatskih šuma, na konferenciji je potpisan i sporazum o suradnji čiji je temelj stručna suradnja, stručni posjeti i razmjene iskustava i dobrih praksi, partnersko apliciranje na projekte iz EU fondova i zajedničko lobiranje za razminiranje šuma.  

Konferencija je završila jednoglasnim zaključkom da su šumarska i drvoprerađivačka poduzeća postali prepoznatljivi lideri i ključni nositelji sveukupnog razvoja gospodarstva u BiH te da njihove kapacitete i znanja, kao i ugled šumarstva i šumarskih stručnjaka, treba i dalje jačati i razvijati između ostaloga i kroz ovakve znanstvene skupove koji se na Kupresu održavaju već šestu godinu zaredom.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Oglasio se Haris Džinović povodom veze sa 15 godina mlađom devojkom! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Medijska pažnja i dalje je usmerena na razvod Meline i Harisa Džinovića, koji je bio…

41 minuta ago

Kako da skinete pečat sa jaja?

Bližimo se Velikom petku, danu kada farbamo jaja za predstojeći praznik Vaskrs. Uveliko su domaćice…

53 minute ago

Hrvatska obilježava 29 godina od operacije “Bljesak”

U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO 'Bljesak' Foto: Matija Habljak / PIXSELLHrvatska obilježava 29. godišnjicu…

1 sat ago

Tuhel okrivio jednog igrača za oba primljena gola

Bajern i Real Madrid su remizirali u Minhenu rezultatom 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige…

2 sata ago

How to Avoid Chores 🧹😅

Hey Alan Army, this is Alan Chikin Chow! This video is called How to Avoid…

2 sata ago

Haris Džinović se oglasio nakon priče da ima novu djevojku koja liči na Melinu: “To više nije šteta”

Pevač ističe da nema, ali da će imati devojku Haris Džinović oglasio se nakon i…

2 sata ago