in

U Kupresu održana međunarodna konferencija ‘Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u BiH’ / Bljesak.info

U Kupresu održana međunarodna konferencija ‘Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u BiH’ / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
U Kupresu održana međunarodna konferencija ‘Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u BiH’ / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / U Kupresu održana međunarodna konferencija Aktualnosti u  šumarstvu i preradi drva u BiH

U organizaciji ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres i Hrvatskog drvnog klastera u Kupresu je održana dvodnevna međunarodna konferencija pod nazivom “Forestry Kupres” ili “Aktualnosti u šumarstvu i preradi drva u Bosni i Hercegovini”.

Ovu sektorsku konferenciju koja je od velikog značaja ne samo za područje Hercegbosanske županije i BiH nego i za područje cijele jugoistočne Europe, svečano je, uime domaćina, otvorio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

Puno mogućnosti

“Nova europska perspektiva BiH otvara puno mogućnosti po pitanju povlačenja sredstava i izrade projekata financiranih od strane EU-a. Kroz ove projekte i uz iskustva koja imamo u Republici Hrvatskoj, uvelike možemo pridonijeti većoj kvaliteti života na ovim prostorima”, kazao je Vukadin. 

Rekao je i kako nije dovoljno samo posijeći šumu, ispilati balvan i prodati ga nego da treba težiti prema finalizaciji proizvoda. 

Glavna panel rasprava održana je na temu: “Utjecaj euroatlantskih integracija i nova uloga šuma u razvoju BiH”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ambicija i vizija osnivača Konferencije jeste postati središnjim mjestom za artikuliranje pitanja šumarstva i drvne industrije s ciljem poticanja šumarskog i drvoprerađivačkog sektora u zemljama jugoistočne Europe na unaprjeđenje poslovanja kroz dodatnu edukaciju kadrova, razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja i veće korištenje sredstava iz EU fondova, objavili su iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a. 

Ovi ciljevi uvelike se već i ostvaruju, kaže voditelj organizacije i jedan od osnivača Konferencije ispred Hercegbosanskih šuma d.o.o Kupres Marijan Lozančić iz Kupresa, koji je ujedno i savjetnik direktora za poslove šumarstva u ovom javnom poduzeću.

Najvažniji skup

“Ovaj događaj već se etablirao kao najvažniji skup u Bosni i Hercegovini u sektoru šumarstva i prerade drveta, a Kupres postaje središnje mjesto svih relevantnih sudionika, što redovito potvrđuje respektabilan broj, predavača, panelista iz raznih sfera; akademska zajednica, strukovna udruženja, šumarska poduzeća, poduzeća iz drvno-prerađivačkog sektora, visoki dužnosnici iz BiH, jugoistočne Europe i Europske unije kojih je i ove godine nazočilo oko 200”, dodao je. 

Zahvaljujući dobroj suradnji između Hercegbosanskih i Hrvatskih šuma, na konferenciji je potpisan i sporazum o suradnji čiji je temelj stručna suradnja, stručni posjeti i razmjene iskustava i dobrih praksi, partnersko apliciranje na projekte iz EU fondova i zajedničko lobiranje za razminiranje šuma.  

Konferencija je završila jednoglasnim zaključkom da su šumarska i drvoprerađivačka poduzeća postali prepoznatljivi lideri i ključni nositelji sveukupnog razvoja gospodarstva u BiH te da njihove kapacitete i znanja, kao i ugled šumarstva i šumarskih stručnjaka, treba i dalje jačati i razvijati između ostaloga i kroz ovakve znanstvene skupove koji se na Kupresu održavaju već šestu godinu zaredom.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Noćne slike Bradine nakon mećave

Noćne slike Bradine nakon mećave

Hadžibegić i Misimović u Milanu posjetili Džeku i Krunića

Hadžibegić i Misimović u Milanu posjetili Džeku i Krunića