Categories: Novosti

Težak poraz Hrvatske na otvaranju SP-a

Hrvatska – Egipat

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska muška rukometna reprezentacija doživjela je u petak jedan od najtežih poraza na otvaranju velikih natjecanja izgubivši od Egipta 22-31 (12-16) u prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj, odigranoj u Husqvarna Gardenu u Jönköpingu.

Marin Šipić je sa pet pogodaka bio najbolji strijelac Hrvatske, a po četiri pogotka postigli su Ivan Martinović, Igor Karačić i Filip Glavaš. Vratari su zajedno imali pet obrana, četiri Dino Slavić, a jednu Dominik Kuzmanović.

Kod Egipćana je sa sedam pogodaka prednjačio Mohsen Mahmoud, a po pet golova postigli su Yehia Elderaa i Ali Mohamed. Vratar Karim Hendawy je uz 10 obrana postigao i jedan pogodak.

Hrvatska je loše ušla u dvoboj s Egipćanima koji su nakon šest i pol minuta već imali tri pogotka prednosti (4-1). Obrana nije mogla ništa zaustaviti, a ni u napadu nije bilo dovoljno preciznosti, kako u realizaciji, tako ni u pripremi.

Egipćani su u razdoblju od 11. do 15. minute serijom 3-0 prvi put došli do pet golova prednosti (9-4). To je izbornika Hrvoja Horvata natjeralo na minutu odmora i promjenu obrane u “5-1”. No, od toga vidljivog rezultata nije bilo.

Egipćani su i dalje lakoćom pronalazili rupe u hrvatskoj obrani, a ni napadački nije bilo pravih rješenja pa je od 9. do 19. minute jedina dva pogotka postigao Filip Glavaš iz sedmeraca. Tako je Egipat došao i do šest pogodaka prednosti (11-5).

Za razliku od obrane, koja tijekom cijelog prvog poluvremena nije bila na potrebnoj razini, hrvatski napad je u zadnjih deset minuta prvog dijela postao ubojiti, ponajviše zahvaljujući Igoru Karačiću, koji se iskazao i kao realizator, i kao kreator. Tako je Hrvatska uspjela zaostatak do kraja poluvremena svesti na četiri gola (12-16).

Hrvatski vratari su bili “na streljani”, ali nedostajao je i njihov učinak. Slavić je u 8. minuti zaustavio šut Alija Mohameda i to je bila jedina obrana hrvatskih čuvara mreže u prvih 30 minuta, dok ih je na drugoj strani Karim Hendawy imao pet.

Drugo poluvrijeme je Marin Šipić otvorio svojim trećim pogotkom za 13-16, a minutu poslije je ponovno bio na “ziceru”, no Hendawy je taj udarac obranio. Kad je Kuzmanović u 35. minuti obranio sedmerac Sanadu, pojavila se nada da će se i hrvatski vratari razbraniti, ali to se nije dogodilo.

Tako je već u 38. minuti Egipat došao ponovno na +6 (20-14), a u 43. minuti na najvećih +8 (23-15). To je prednost u 52. minuti narasla i na +9 (28-19), kad je Hrvatska zaigrala bez vratara, što je iskoristio egipatski čuvar mreže Hendawy pa se i on upisao među strijelce.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Egipćani su potpuno iskoristili sve slabosti Horvatovog sastava u ovom dvoboju, utakmicu završili sa devet golova viška (31-22) te već sada pokazali da će biti opasan suparnik svim reprezentacijama na ovom Svjetskom prvenstvu.

Hrvatskoj će za nešto više od prolaza prvog kruga trebati potpuna preobrazba u nastavku natjecanja.

Nakon dana odmora, Horvatove izabranike u nedelju (20.30 sati) očekuje dvoboj protiv reprezentacije SAD-a koja je u petak ostvarila povijesnu, prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima svladavši Maroko sa 28-27. 

HRVATSKA – EGIPAT 22-31 (12-16)

Jonkoping. Dvorana: Husqvarna Garden. Suci: Ignacio Garcia i Andreu Marin (Španjolska).

HRVATSKA: Slavić 4, Kuzmanović 1; Mihić, Duvnjak 2, Gojun, Kraljević, Karačić 4, Musa 1, Šebetić 1, Cindrić, Martinović 4, Šušnja, Šipić 5, Glavaš 4 (3), Srna 1, Jelinić

EGIPAT: Homayed, Hendawy 9 obrana, 1 gol; Elnakkady, Ah. Mohamed 4, Elmasry, Elwakil 3, Y. Elderaa 5, Kaddah 1, S. Elderaa, Abdelhak 1, Saad, Mahmoud 7, Mesilhy, Shebib 3, Al. Mohamed 5, Sanad 1

Isključenja: Hrvatska 10 minuta; Egipat 4 minute

Sedmerci: Hrvatska 3/4; Egipat 0/2

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Hrvatska obilježava 29 godina od operacije “Bljesak”

U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO 'Bljesak' Foto: Matija Habljak / PIXSELLHrvatska obilježava 29. godišnjicu…

15 minuta ago

Tuhel okrivio jednog igrača za oba primljena gola

Bajern i Real Madrid su remizirali u Minhenu rezultatom 2:2 u prvoj utakmici polufinala Lige…

16 minuta ago

How to Avoid Chores 🧹😅

Hey Alan Army, this is Alan Chikin Chow! This video is called How to Avoid…

23 minute ago

Haris Džinović se oglasio nakon priče da ima novu djevojku koja liči na Melinu: “To više nije šteta”

Pevač ističe da nema, ali da će imati devojku Haris Džinović oglasio se nakon i…

29 minuta ago

Usvojena lista reformi u BiH za provedbu plana rasta za Zapadni Balkan

Radni tim u Bosni i Hercegovini, kojim predsjedava  predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, usaglasio…

1 sat ago

NEVJEROVATNI PODATCI: Čolino bogatstvo se procjenjuje na 25 miliona eura

Najveća balkanska zvijezda Zdravko Čolić je prema pisanju čuvenog američkog sajta “Celebritynetworth” jedan od najimućnijih…

1 sat ago