Categories: Novosti

OPASNOST PO NACIONALNU SIGURNOST: Vođama Narodnih patrola iz Srbije koji su povezani sa ruskom organizacijom Wagner ZABRANJEN ULAZAK U BiH!

Sigurnosne službe BiH (OSA i Služba za poslove sa strancima BiH) zabranile su ulazak u Bosnu i Hercegovinu šestorici državljana Srbije koji se dovode u vezu sa ruskom paravojnom formacijom Wagner, saznaje Istraga.ba.

Ulazak u BiH je zabranjen Damnjanu Kneževiću, vođi udruženja “Narodne patrole” u Srbiji, zatim članovima tog udruženja Zoranu Lekiću i Aleksandru Lisovu, te pripadnicima paravojne formacije Wagner Aleksandru Milovanoviću i Zoranu Paviću iz Valjeva, kao i Draganu Mirkoviću iz Šapca.

Svi navedeni su proglašeni osobama opasnim po nacionalnu sigurnost i od početka ove godine zabranjen im je ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Milovanović, Pavić i Mirković trenutno se nalaze u Ukrajini gdje se bore na strani ruskih snaga. Damnjan Knežević, Zoran Lekić i Aleksandar Lisov bili su veoma aktivni na sjeveru Kosova, a nedavno su posjetili Wagner centar u Rusiji.

Narodne patrole su desničarska organizacija koja je proteklih godina provodila antimigrantsku kampanju u Srbiji. Prema pisanju BBC-a na srpskom jeziku, organizator patrola je inicijativa organizacije Nema predaje Kosova i Metohije koju predvodi Damnjan Knežević, osnivač i nekadašnji potpredsjednik Srpskog sabora Zavetnici.

Iz tadašnjeg pokreta, a današnje stranke, izašao je krajem 2014. godine nakon što su ga smijenili sa mjesta potpredsjednika. Sa angažmanom je nastavio i po izlasku iz Zavetnika, kao govornik i organizator okupljanja protiv NATO pakta, kao i Vidovdanskog protesta 2018. na kojem je potpisivana peticija za zabranu rada političkih nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva, piše Istraga.ba.

U julu 2019. godine je sa drugim desničarima upao na predstavu “Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo” u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. U novembru prošle godine Damnjan Knežević je boravio u Wagner centru u Rusiji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Meni je čast što sam ovdje”, govori Knežević na snimku koji je objavljen 29. novembra povodom njegove posjete Wagner centru.

Na snimku iz Wagner centra pojavljuju još i Zoran Lekić i Aleksandar Lisov, koji je početkom decembra predstavljen kao ideolog i voditelj PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly u Beogradu.

Nepuni mjesec nakon posjete Wagner centru, Damnjan Knežević je pozvao Srbe da krenu u oslobađanje Jarinja na sjeveru Kosova. Knežević je 18. decembra prošle godine boravio na Jarinju sa nekoliko maskiranih članova desničarskih udruženja iz Srbije.

Za razliku od njega, Aleksandar Milovanović, Zoran Pavić i Dragan Mirković su bili konkretniji u svojim proruskim akcijama. Njih trojica se godinama bore u Ukrajini kao pripadnici paravojne formacije Wagner iz Rusije.

Aleksandar Milovanović, Dragan Mirković i Zoran Pavić nalaze se na spisku pripadnika Wagnera kojeg su objavile ukrajinske sigurnosne službe, javlja portal  Istraga.ba.

Redakcija

Recent Posts

Oproštaj je bio težak: Suze Miličinih roditelja zbog odlaska kćerke nikad neće pasti u zaborav

Otac Milice Todorović nije lako podneo njen odlazak u veliki grad Milica Todorović važi za…

16 minuta ago

Larkin odbio Fener, ostaje u Efesu

Amerikanac Šejn Larkin, koji je od februara 2020. član turske reprezentacije, vrlo je tražena roba,…

42 minute ago

Odbijen prijedlog za poskupljenje struje domaćinstvima u Federaciji BiH

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) nije dobilo saglasnost nadležne komisije za električnu energiju…

43 minute ago

Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

A sve je krenulo sada već davne 1974. godine, kada su udareni čvrsti temelji koji…

2 sata ago

Nova stranica u turističkoj knjizi Sarajeva i BiH

Uspješnim održavanjem prvog Sarajevo Destination Festivala, Sarajevo nastavlja jačati svoj status na turističkoj mapi svijeta.…

2 sata ago

GOCA TRŽAN POZIRA, A KĆERKA SLIKA: Zauzmi pozu

Goca Tržan je kćerku Lenu dobila u braku sa bivšim mužem Ivanom Marinkovićem. Iako joj, osim kćerke, taj ljubavni…

2 sata ago