Categories: Novosti

Analiza posjeta Zelenskog SAD-u i bojišta u Ukrajini

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HRT

Posjet Volodimira Zelenskog Washingtonu, stanje na bojištu u Ukrajini te ono što slijedi analizirao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a stručnjak za geopolitiku Goran Bandov.

Susret Biden-Zelenski

O susretu američkog i ukrajinskog predsjednika prof. dr. sc. Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu, rekao je  u središnjem Dnevniku HTV-a kako je potvrđeno strateško partnerstvo SAD-a i Ukrajine.

– SAD će očigledno i u narednom razdoblju strateški i čvrsto stajati vojno, humanitarno i tehnički iza Ukrajine i ovo je sada potvrda toga. Aplauz koji je dobio Zelenski za govor od svih zastupnika u parlamentu SAD-a značajno pokazuje političko ozračje u kojem trenutno živi Amerika, dodao je.

O mogućem smanjenju vojne pomoći SAD-a Ukrajini

Komentirao je i prijašnje bojazni da će se nakon 3. siječnja, kada Republikanci preuzimaju Zastupnički dom, smanjiti vojna pomoć SAD-a Ukrajini.

– Analize su pokazivale da bi trebalo ići u tom smjeru, a ovo sada pokazuje da raspoloženje vjerojatno neće baš ići potpuno tako. Ovo je signal koji Ukrajina na neki način može prihvatiti kao pozitivan signal. Ovo je nešto što i sam predsjednik Biden može shvatiti kao pozitivan signal za neku suradnju u budućnosti s Republikancima jer će i oni biti potrebni kada se budu donosili novi paketi podrške Ukrajini. Ovaj rat očigledno nije gotov i neće biti uskoro gotov, a podrška SAD-a je izrazito značajna, istaknuo je Bandov.

O isporuci raketnog sustava Patriot

Komentirajući činjenicu da je SAD ipak odlučio poslati raketni sustav Patriot rekao je kako Ukrajina to već dugo traži.

– To se moglo očekivati da će se u nekom trenutku pojaviti u Ukrajini. To je obrambeni sustav i pomaže se samo obrani Ukrajine. Ukrajinci stalno traže napadačke sustave no nije im to odobrila niti jedna država, rekao je.

O reakciji Moskve na američku isporuku raketnog sustava Patriot Ukrajini rekao je kako je to normalna ratna retorika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







– Ne očekuje se da će se sada nešto posebno dogoditi. Može biti neka simbolička akcija Rusije koja je u ratu s Ukrajinom i to je u skladu s ratnom terminologijom, smatra.

Govor Zelenskog

Ocjenjujući govor ukrajinskog predsjednika Zelenskog u Kongresu Bandov je rekao da je on izrazito dobar retoričar koji šalje snažne, promišljene poruke.

– Kada gledamo bilo koji njegov govor u nekom parlamentu uvijek je vezao sebe, svoju priču, ukrajinsku priču s tom državom. Sada je ukrajinsku priču vezao s pričom američkog naroda i američkom državom. Ono što mi se čini ključnim to je da je ovo investicija u demokraciju. A demokracija je ono što Amerikanci najviše vjeruju. Amerikanci su stvorili zapadnu demokraciju, oni jesu oni koji je žive i ovo je u konačnici njihovo ulaganje u bolju budućnost cijelog svijeta, naglasio je.

O razvoju situacije

Na Badnjak, 24. prosinca bit će točno 10 mjeseci od prvog dana invazije Rusije na Ukrajini, a ratu se ne nazire kraj. O razvoju situacije Bandov je rekao kako mir nema alternativu i kako mir nema dobru alternativu.

– Ali mir na kraju mora biti pravedan i mora biti dugoročno održiv. U ovom momentu čini se da smo još daleko od mira i to je ono što nas sve zabrinjava. Situacija u Ukrajini nije dobra, ona je stvarno zabrinjavajuća, građani Ukrajine žive u grubim, ratnim i krvavim okolnostima. To je nešto što nas kao svijet i nas kao bliske susjede zabrinjava. Ono što sigurno želimo je to da se brzo uspostavi mir, u nekom realnom okviru, a da on pri tome bude pravedan, da bude dugoročno održiv i da Ukrajina može potvrditi svoj legitimitet na cijelom teritoriju svoje države, istaknuo je.

– U ovom trenutku to ne izgleda kao nešto što je lako dokučivo, rekao je završno Bandov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Vlada ZDK odobrila 25.000 KM za ANUBiH

Vlada tog kantona, podvukao je premijer Nezir Pivić, kontinuirano podržava tu, za državu BiH važnu…

14 minuta ago

Polaganje cvijeća na Dan pobjede nad fašizmom u Mostaru uz policijsko obezbjeđenje

Delegacija Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom,…

25 minuta ago

Anis Sefo produžio ugovor sa Zrinjskim

Mladi golman Anis Sefo potpisao je danas produženje saradnje do 2026. godine sa HŠK Zrinjski…

38 minuta ago

Recept za najbolju tortu sa piškotama i voćem

Nema boljeg načina da završite obrok nego uz ukusnu tortu sa piškotama i voćem, a…

58 minuta ago

“Lookin' like a couple of clowns…” | #shorts #keyandpeele

Paramount+ is here! Stream Key & Peele now on Paramount+. Try it FREE at https://bit.ly/3qyOeOf.

2 sata ago

Vijeće sigurnosti UN-a traži istragu masovnih grobnica u Gazi

Pentagon je izvijestio da nije donesena konačna odluka o prestanku isporuke teških bombi Izraelu i…

2 sata ago