in

Analiza posjeta Zelenskog SAD-u i bojišta u Ukrajini

Analiza posjeta Zelenskog SAD-u i bojišta u Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
Analiza posjeta Zelenskog SAD-u i bojišta u Ukrajini

Goran Bandov

Foto: Dnevnik / HRT

Posjet Volodimira Zelenskog Washingtonu, stanje na bojištu u Ukrajini te ono što slijedi analizirao je gost središnjeg Dnevnika HTV-a stručnjak za geopolitiku Goran Bandov.

Susret Biden-Zelenski

O susretu američkog i ukrajinskog predsjednika prof. dr. sc. Goran Bandov, rukovoditelj Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu, rekao je  u središnjem Dnevniku HTV-a kako je potvrđeno strateško partnerstvo SAD-a i Ukrajine.

– SAD će očigledno i u narednom razdoblju strateški i čvrsto stajati vojno, humanitarno i tehnički iza Ukrajine i ovo je sada potvrda toga. Aplauz koji je dobio Zelenski za govor od svih zastupnika u parlamentu SAD-a značajno pokazuje političko ozračje u kojem trenutno živi Amerika, dodao je.

O mogućem smanjenju vojne pomoći SAD-a Ukrajini

Komentirao je i prijašnje bojazni da će se nakon 3. siječnja, kada Republikanci preuzimaju Zastupnički dom, smanjiti vojna pomoć SAD-a Ukrajini.

– Analize su pokazivale da bi trebalo ići u tom smjeru, a ovo sada pokazuje da raspoloženje vjerojatno neće baš ići potpuno tako. Ovo je signal koji Ukrajina na neki način može prihvatiti kao pozitivan signal. Ovo je nešto što i sam predsjednik Biden može shvatiti kao pozitivan signal za neku suradnju u budućnosti s Republikancima jer će i oni biti potrebni kada se budu donosili novi paketi podrške Ukrajini. Ovaj rat očigledno nije gotov i neće biti uskoro gotov, a podrška SAD-a je izrazito značajna, istaknuo je Bandov.

O isporuci raketnog sustava Patriot

Komentirajući činjenicu da je SAD ipak odlučio poslati raketni sustav Patriot rekao je kako Ukrajina to već dugo traži.

– To se moglo očekivati da će se u nekom trenutku pojaviti u Ukrajini. To je obrambeni sustav i pomaže se samo obrani Ukrajine. Ukrajinci stalno traže napadačke sustave no nije im to odobrila niti jedna država, rekao je.

O reakciji Moskve na američku isporuku raketnog sustava Patriot Ukrajini rekao je kako je to normalna ratna retorika.

– Ne očekuje se da će se sada nešto posebno dogoditi. Može biti neka simbolička akcija Rusije koja je u ratu s Ukrajinom i to je u skladu s ratnom terminologijom, smatra.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Govor Zelenskog

Ocjenjujući govor ukrajinskog predsjednika Zelenskog u Kongresu Bandov je rekao da je on izrazito dobar retoričar koji šalje snažne, promišljene poruke.

– Kada gledamo bilo koji njegov govor u nekom parlamentu uvijek je vezao sebe, svoju priču, ukrajinsku priču s tom državom. Sada je ukrajinsku priču vezao s pričom američkog naroda i američkom državom. Ono što mi se čini ključnim to je da je ovo investicija u demokraciju. A demokracija je ono što Amerikanci najviše vjeruju. Amerikanci su stvorili zapadnu demokraciju, oni jesu oni koji je žive i ovo je u konačnici njihovo ulaganje u bolju budućnost cijelog svijeta, naglasio je.

O razvoju situacije

Na Badnjak, 24. prosinca bit će točno 10 mjeseci od prvog dana invazije Rusije na Ukrajini, a ratu se ne nazire kraj. O razvoju situacije Bandov je rekao kako mir nema alternativu i kako mir nema dobru alternativu.

– Ali mir na kraju mora biti pravedan i mora biti dugoročno održiv. U ovom momentu čini se da smo još daleko od mira i to je ono što nas sve zabrinjava. Situacija u Ukrajini nije dobra, ona je stvarno zabrinjavajuća, građani Ukrajine žive u grubim, ratnim i krvavim okolnostima. To je nešto što nas kao svijet i nas kao bliske susjede zabrinjava. Ono što sigurno želimo je to da se brzo uspostavi mir, u nekom realnom okviru, a da on pri tome bude pravedan, da bude dugoročno održiv i da Ukrajina može potvrditi svoj legitimitet na cijelom teritoriju svoje države, istaknuo je.

– U ovom trenutku to ne izgleda kao nešto što je lako dokučivo, rekao je završno Bandov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

FERK usvojio tri pravilnika i više nacrta dozvola za rad

FERK usvojio tri pravilnika i više nacrta dozvola za rad

Coutinhovom padu nema kraja: U pregovorima s brazilskim klubom

Coutinhovom padu nema kraja: U pregovorima s brazilskim klubom