Categories: Sport

Potpisan Plan podrške između USAID Turizma i UniCredit Bank d.d.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisao je Zajednički plan provedbe s UniCredit Bank d.d., Mostar s ciljem podrške promociji specijaliziranih finansijskih proizvoda za turizam, unaprijeđenja sposobnosti turističkih preduzeća da pristupe finansijama kroz treninge izgradnje kapaciteta finansijskog menadžmenta i poslovnog razvoja, kao i unaprijeđenja spremnosti institucija da turističkim projektima odobre finansiranje.

U okviru Zajedničkog plana provedbe, partneri su se obavezali da promoviraju finansijske proizvode turističkim preduzećima širom Bosne i Hercegovine, uključujući prezentacije proizvoda, seminare i webinare, razmjenjuju informacije o učinku i projekcijama turističke industrije, pružaju pomoć u razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga finansiranja, podrže razvoj i diverzifikaciju proizvoda, te planiraju razvoj kroz obuku, marketing i promociju.

“Potpisivanjem Plana podrške nastavljamo s pružanjem podrške velikom broju malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma te shodno tome pružamo pristup nužno potrebnim sredstvima za održavanje poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Naša zemlja obiluje vrijednim i kreativnim turističkim radnicima i prekrasnim turističkim destinacijama, a nakon dvije, veoma izazovne godine za cijelo gospodarstvo, drago nam je vidjeti da se turistički sektor postepeno oporavlja, razvija i raste. Osnaživanje razvoja zajednica naš je prioritet, a kontinuiranim ulaganjem u razvoj turističkih proizvoda obogaćujemo ponudu domaćeg turizma te značajno doprinosimo oporavku cijelog sektora.”, naglasila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., Mostar.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zajednički plan provedbe je finaliziran nakon opsežnih konsultacija sa stotinama predstavnika turističke industrije. Većina njih je izrazila interes za pristup specijaliziranim kreditnim i leasing linijama u turističkom sektoru. Prepoznajući izazove s kojima se turistički sektor suočava u pristupu finansijama, USAID Turizam je ostvario partnerstvo s bankama i lizing kompanijama kako bi povećao broj turističkih
biznisa koji su uspješno pristupili finansijskim kreditima.

USAID Turizam radi na stvaranju dinamične, održive turističke ekonomije, predvođene privatnim sektorom u skladu s kulturom gostoprimstva i prepoznatljivim prirodnim atrakcijama Bosne i Hercegovine. Projekt podržava privatni sektor u predvođenju rasta turističkog sektora, uključujući pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na međunarodnom nivou s ciljem povećanja broja posjetilaca, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti.

Kako biste saznali više, posjetite prvu online platformu za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma, koju je izradio USAID Turizam: https://finance.turizambih.ba/

Za više informacija o USAID Turizam aktivnostima, posjetite web stranicu turizambih.ba ili profile na društvenim platformama.

Redakcija

Recent Posts

Marija Šerifović saopštila da li planira da dobije još djece preko surogat majke: “Gotovo sam sigurna da će…”

Pop pevačica progovorila o proširenju porodice. Pevačica Marija Šerifović je nedavno održala koncert u Helsinborgu…

26 minuta ago

HEROJ MJESECA NIKOLA ROKVIĆ: Na putu humanosti zagrljaj ga ohrabrio

Nikola Rokvić je heroj mjeseca u Srbiji. On je prije sedam dana krenuo pješke na put…

1 sat ago

Tiha, ali moćna figura Alma Ras brenda: Key Capsule Collection s potpisom Sedine Memagić

Online Exclusive Key Capsule Collection koja sa ponosom predstavlja krunu njenog rada nosi pečat Sedine,…

2 sata ago

Skandal na pomolu: Španiju izbacuju sa EURO?

​Španski fudbal bi mogao da se nađe u ozbiljnom problemu nakon niza skandala koji su…

2 sata ago

Optužnica protiv predsjednika proruskog udruženja u BiH zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je u ponedjeljak, 29. aprila optužnicu protiv Vojina Pavlovića,…

2 sata ago

Elma Sinanović objavila muškarca zahvaljujući kojem izgleda fenomenalno: Moja preporuka za ovog vrhunskog doktora

Elma Sinanović uspješno prkosi godinama i iako je na pragu šeste decenije, na izgledu joj…

2 sata ago