Categories: Novosti

Optužnica protiv predsjednika proruskog udruženja u BiH zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je u ponedjeljak, 29. aprila optužnicu protiv Vojina Pavlovića, proruski orjentisanog Udrženja “Istočna alternativa” Republike Srpske.

On se tereti da je u vrijeme održavanja komemoracije i ukopa srebreničkih žrtvama genocida od juna do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, “svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama Haškog tribunala i Suda BiH.

Dodaje se da je time Pavlović počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlaštenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, optužnicu potvrdio.

Prema presudama Haškog tribunala u genocidu u Srebrenici, jula 1995. godine, nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela taj gradić na istoku Bosne i Hercegovine, ubijeno je više od 8.000 muškaraca i dječaka iz Srebrenice i okoline, uključujući i Bratunac.

Za genocid i zločine u Srebrenici osuđeno je više od 50 osoba na više od 700 godina zatvora.

Optužnica protiv Pavlovića i u drugom predmetu

Protiv Pavlovića se u Sudu BiH vodi i postupak zbog veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

Tužilaštvo BiH je početkom godine podiglo optužnicu protiv njega zbog veličanja osoba pravosnažno osuđenih za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







On je, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, 10. marta 2023. godine, kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Istočna Alternativa”, u Bratuncu na istoku BiH postavio transparent sa likom i ispisanom porukom u kojoj se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine.

Time je, navodi se u optužnici, izazvao uznemirenje i strah kod većeg dijela stanovnika na tom području, a posebno kod povratničke populacije koja je pretrpjela teška stradanja u proteklom ratu.

Udruženje “Istočna alternativa” poznato je po lijepljenju plakata i veličanju osuđenog za ratne zločine i genocid Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora, ali i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Republike Srpske.

U Statutu ovog udruženja navodi se da su protiv Evropske unije i saradnje sa NATO savezom.

Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom “i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu”. Zalažu se i za nezavisnost Republike Srpske, kao za i “utvrđivanje istine” o Srebrenici.

Ko je Vojin Pavlović?

Pavlović je član desničarske Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj, koja nosi ime haškog osuđenika i vatrenog zagovornika “velike Srbije” tokom ratova devedesetih.

Godinama je bio odbornik ove stranke u Skupštini opštine Bratunac, a protiv njega je podneseno više krivičnih prijava, između ostalog, i za negiranje genocida, te veličanje ratnih zločinaca.

Tužilaštvo BiH ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a optužnicu je potvrdio i Sud BiH.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlaštenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Redakcija

Recent Posts

Ove namirnice bi mogle da poboljšaju varenje i donosu miran san

Američka holistička doktorka Elen Vora otkrila je koje 3 namirnice bi trebalo da uključimo u…

17 minuta ago

Kulminiralo je… Nikad ranije nismo imali problem, nismo mislili o sebi: Progovorila Sajferova supruga Lela

Sarajesvki reper Sajfer jedan je od najslušanijih i najpopularnijih repera na Balkanu, a nove pjesme…

56 minuta ago

‘Detektoraši’ pljačkaju arheološko blago BiH

Antički i srednjovjekovni novčići, nakit i ostaci oružja – umjesto da su u muzejima u…

1 sat ago

NBA liga kaznila Gobera

VAŠINGTON - Rukovodstvo NBA lige kaznilo je košarkaša Minesote Rudija Gobera sa 75.000 dolara zbog…

2 sata ago

SANDRA AFRIKA ODRŽALA PROMOCIJU ALBUMA: Da imam partnera, mislim da bi me ostavio

Sandra Prodanović, poznatija kao Sandra Afrika, u izazovnoj crvenoj haljini predstavila je večeras javnosti u jednom…

2 sata ago

“ALKOHOL JE UČINIO SVOJE” GAGI ĐOGANI O MARKOVOM INCIDENTU: Luna nije dobro, svi smo loše (VIDEO)

Ekipa Kurira sačekala je Gagija ispred zgrade u kojoj živi, kako bismo čuli šta se…

3 sata ago