Categories: Novosti

RAT UŽIVO: Kadirov objavio da ukrajinske gradove treba izbrisati s lica zemlje, novi ruski napadi na energetsku strukturu

11:30 Kadirov: Ukrajinske gradove treba izbrisati s lica zemlje

Čečenski lider i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Ramzan Kadirov, na aplikaciji Telegram objavio je da ruske snage “vode beskompromisnu borbu protiv sotonista” te da “ukrajinske gradove treba izbrisati s lica zemlje”.

Kadirov piše kako nije zadovoljan razvojem rata u Ukrajini. 

“Mislim da je naš odgovor slab. Ako granata padne na našoj strani, na našu regiju, moramo izbrisati gradove s lica zemlje, tako da daleki horizont bude vidljiv”, napisao je Kadirov.

“Moramo ih natjerati da shvate da ne smiju ni razmatrati napad na našu stranu”, dodao je čečenski lider.

U svojoj anti-ukrajinskoj tiradi Kadirov je napisao kako “patrioti iz raznih dijelova goleme domovine” nastavljaju stizati u Čečeniju kako bi “postali članovi usko povezane obitelji”.

Navodi kako dobrovoljcima dužnosnici Čečenske Republike daju finalne upute prije nego što ih upute na bojišnicu u Ukrajini. 

“Naglašavaju da zadatak ostaje isti: uništenje sotonista, zaštita civilne populacije i pružanje pomoći”, napisao je Kadirov.

Rusku invaziju Ukrajine Kadirov je nazvao “džihadom” (svetim ratom, op.a.), dodavši da čečenski zapovjednici “idu samo u napade”.

11:00 Izgorio vlak pun goriva u okupiranom Donjecku. Rusi krive Ukrajince, Ukrajinci kažu da su to pijani Rusi

Vlak pun goriva izgorio je u okupiranom dijelu istične Ukrajine. Hitne službe tzv. Donjecke Narodne Republike, objavile su da je 12 vagona-cisterni punih goriva izgorjelo na željezničkoj stanici u Šaktarsku nakon ukrajinskog granatiranja.

No, ukrajinski Centar za stratešku komunikaciju i informacijsku sigurnost objavio je snimku požara ustvrdivši da se radi o posljedici “neopreznog rukovanja aparatima za zavarivanje”, za koje su okrivili “zaposlenike željezničke stanice koji su bili pod utjecajem alkohola”.

10:55 Savjetnik Zelenskog: Putin će ostati upamćen kao posljednji car

Mihajlo Podoljak, jedan od ključnih savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru je komentirao poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Pazite što želite. Putin je sanjao da će ući u povijest kao veliki osvajač, ali bit će upamćen kao velika crna mrlja – posljednji car, koji je doveo do kolapsa i pada carstva”, objavio je Podoljak.

“Buduće generacije neće proučavati njegove pobjede, nego njegove greške i zločine”, objavio je savjetnik Zelenskog.

10:50 Ukrajinci pružaju snažan otpor na istoku: “Rusi mjesecima šalju ljude u smrt”

UKRAJINSKI vojnici pružaju otpor novim napadima ruskih snaga u dva istočna grada, a snage na južnoj bojišnici pripremaju se za bitku za stratešku regiju Herson.

 10:45 Novi ruski napadi na energetsku infrastrukturu

Ruske snage su tijekom noći ponovo napale energetsku infrastrukturu Ukrajine te su moguće nove redukcije struje, objavila je ukrajinska državna elektroenergetska kompanija Ukrenergo. 

Rusija je, podsjetimo, ovog mjeseca počela silovito napadati ukrajinske elektrane i trafostanice, zbog čega su milijuni Ukrajinaca ostali bez struje i grijanja na dulje vremenske periode, i to u trenucima kad se približava zima.

10:40 Von der Leyen: EU za suradnju sa Sunakom po pitanju rata u Ukrajini

ŠEFICA Europske komisije Ursula von der Leyen kaže da je za suradnju s novim britanskim premijerom po pitanju ukrajinske krize i klimatskih promjena.

10:35 Rusija kaže da bi zapadni komercijalni sateliti mogli biti mete

Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi komercijalni sateliti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju ako budu uključeni u rat u Ukrajini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“Kvazicivilna infrastruktura mogla bi biti legitimna meta uzvratnog udara”, rekao Konstantin Voroncov, zamjenik ravnatelja odjela ministarstva vanjskih poslova za neširenje oružja i kontrolu naoružanja, prenosi TASS.

“Govorimo o tome da Sjedinjene Države i njihovi saveznici uključuju komponente civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalnu, u oružane sukobe”, rekao je Voroncov u Ujedinjenim narodima.

U rusko-ukrajinskom ratu poginuli su deseci tisuća ljudi, potkopan je globalni ekonomski oporavak nakon covida-19, dok je Moskva ušla u najopasniju konfrontaciju sa Zapadom od Kubanske krize 1962.

10.15 Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimku za koju tvrdi da prikazuje podizanje zastave Ukrajine u oslobođenom selu Nevske u istočnoj regiji Luhansk.

Operaciju oslobađanja sela izvele su specijalne jedinice ukrajinske vojske, objavilo je ministarstvo odbrane.

“Korak po korak, oslobađamo regiju Luhansk”, navodi se u objavi.

09.30 Proruske vlasti ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, jutros su objavile da je tokom noći dronom napadnuta termoelektrana na tom poluotoku. Navode kako u napadu nije nastala veća šteta. 

“Sinoć je bespilotna letjelica napala termoelektranu Balaklava”, objavio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, kojeg je imenovala Moskva, na svom Telegram kanalu.

“Nastala je mala šteta na transformatoru. U napadu niko nije stradao”, dodao je Razvožajev.

09.00 Ruske snage su tokom noći iznova napale energetsku infrastrukturu Ukrajine te su moguće nove redukcije struje, objavila je ukrajinska državna elektroenergetska kompanija Ukrenergo. 

Rusija je, podsjetimo, ovog mjeseca počela silovito napadati ukrajinske elektrane i trafostanice, zbog čega su milijuni Ukrajinaca ostali bez struje i grijanja na dulje vremenske periode i to u trenucima kad se približava zima.

08.00 U dva sata Oružane snage uništile su 19 neprijateljskih “Shaheeda” i raketu Kh-59, javljaju ukrajinski mediji.

07.30 Odbrambene snage su tokom proteklog dana odbile neprijateljske napade u oblasti Donjecka i Luganska, pogodile područja neprijateljske koncentracije i rusku vojnu opremu, javlja Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice Odbrambenih snaga su tokom dana odbile napade okupatora na područjima naselja Bilogorivka u Luganskoj oblasti i Bakhmut, Ivangrad, Soledar, Majorsk, Krasnohorivka i Maryinka u Donjeckoj oblasti. Neprijatelj granatira položaje Oružanih snaga duž linije kontakta, vrši fortifikacijsko opremanje položaja na određenim pravcima, posebno na lijevoj obali rijeke Dnjepar, aktivno vrši zračno izviđanje. Neprijatelj je tokom dana izveo 18 zračnih udara i 4 raketna udara i izveo 56 napada iz raketnih sistema. Gradovi Kupjansk, Družkivka i Zaporožja pogođeni su neprijateljskim napadima, navodi se u izvještaju.

07.00 Lokalni mediji javljaju da gori skladište nafte u Šaktarsku, ukrajinskom gradu pod ruskom okupacijom u istočnoj regiji Donjeck.

Proruski čelnik grada Vitalij Kotsenko, kojeg je imenovala Moskva, rekao je ruskoj režimskoj novinskoj agenciji Tass da je 12 rezervorara goriva oštećeno u ukrajinskom granatiranju nedaleko od željezničke stanice.

06.00 Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da nema znakova da se ruske snage spremaju napustiti Herson.

“S Hersonom je sve jasno. Rusi se pojačavaju, jačaju svoje grupiranje. To znači da se niko ne sprema povući. Naprotiv, najteže, žestoke bitke će se voditi za Herson”, objavio je.

Redakcija

Recent Posts

DALILA MUJIĆ SE UDAJE! DEJAN DRAGOJEVIĆ PRAVI VESELJE! ”Konačno će promijeniti moje prezime”

Kako HYPE ekskluzivno saznaje Dalila Mujić se udaje za momka u Americi. Ona već mesecima…

6 minuta ago

Nijedan narod nije genocidan, rezolucija istorijska prilika za izgradnju pomirenja i povjerenja

Nijedan narod, pa ni srpski narod, nije genocidan narod. Dakle, ova rezolucija je nova istorijska…

15 minuta ago

Pripremite lovačke šnicle za cijelu porodicu

​Vikend je pravo vrijeme da se porodica okupi na svečanom ručku i tako provede nekoliko…

52 minute ago

Krosov oproštaj od “Bernabeua” dugo će se pamtiti (VIDEO)

Premda ima “tek” 34 godine, Toni Kros je odlučio da poslije Evropskog prvenstva u Njemačkoj…

1 sat ago

GRAND PRODUKCIJU TUŽIO POZNATI PJEVAČ: Zbog pjesme ove pjevačice je sve krenulo po zlu

Svjetski popularna grupa Ramštajn sinoć su održali veliki koncert u Beogradu u parku Ušće, a…

1 sat ago