Categories: Novosti

Ponedjeljak većinom sunčan, ponegdje i vruć, ali ujutro mjestimice magla

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

“U ponedjeljak i utorak prevladavat će sunčano, u jutarnjim satima ponegdje u unutrašnjosti uz kratkotrajnu maglu. Temperatura zraka još će malo porasti pa će najviše vrijednosti biti uglavnom oko 30 °C. Podjednako toplo i sredinom tjedna, ali uz više oblaka i mjestimičnu kišu već u drugom dijelu srijede, osobito na područjima uz Jadran, te u četvrtak. Potkraj tjedna niža temperatura i promjenjivo vrijeme, uz povremenu kišu, na Jadranu i neverine, pri čemu lokalno može biti i veće količine oborine. Uz to puhat će jugo, mjestimice i jako.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika”, osim sažetka vremenske prognoze za početak novoga tjedna, podsjetio je i na nužnost veće pozornosti u prometu ne samo zbog magle, nego i zbog početka nove školske godine.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom sunčano i toplije, ponegdje i vruće, ujutro mjestimice magla

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U ponedjeljak će u istočnim hrvatskim područjima prevladavati sunčano. Ujutro ponegdje magla, poglavito uz rijeke, a danju povremeno umjerena naoblaka. Mjestimice će popodne puhati umjeren jugoistočni vjetar, a temperatura će od najnižih jutarnjih 11 do 15 °C, danju porasti do vrijednosti između 26 i 28 °C.

Podjednako toplo i ujutro i danju i u središnjoj Hrvatskoj. Ponedjeljak će obilovati suncem, ponegdje uz umjerenu naoblaku, a u jutarnjim satima moguća je mjestimice kratkotrajna magla.

Magle će ponegdje biti u i u gorskom području, vjerojatno i u unutrašnjosti Istre. Bit će pretežno sunčano, sredinom dana i popodne uz umjeren do jak razvoj oblaka u gorju te uz malu vjerojatnost za pokoji pljusak. Na sjevernom Jadranu će nakon jutarnje bure, podno Velebita lokalno moguće jake, danju zapuhati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura između 28 i 30 °C. U Lici i Gorskom kotaru bit će malo niža.

Dnevne vrijednosti oko 30 °C i u većem dijelu Dalmacije. Dan će obilježiti sunčano vrijeme, mjestimice s umjerenom naoblakom, ujutro u Zagori moguće s maglom. Ujutro slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Vjetar podjednak i na jugu Jadrana, pri čemu će more biti malo, na otvorenome ponegdje umjereno valovito. Uz prevladavajuću vedrinu najviša dnevna temperatura zraka bit će između 28 i 31 °C.”

Do srijede uglavnom stabilno pa opet promjenjivo

“I u utorak uglavnom sunčano, a u srijedu postupno više oblaka pa je ponegdje moguća pokoja kap kiše ili lokalni pljusak s gmljavinom. Uz to, vrlo toplo, mjestimice i vruće, kao i u oblačniji četvrtak, kada će s jugozapadnim i južnim vjetrom, na Jadranu i jugom, mjestimice padati kiša, posebno na područjima uz Jadran te na Jadranu, gdje će ponegdje biti i nevera.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

OGLASIO SE SANTANA O PRIČAMA DA JE OD SVAKOG GOSTA TRAŽIO 500€! Evo da li je svadbu pravio na kompenzaciju, od kume dobili 10.000€

Bora Santana i dalje sabira utiske sa venčanja sa Milicom Kemez. Rijaliti zvezdi su zasmetale…

26 minuta ago

NA DAN DŽENAZE: U Srebreniku sutra Dan žalosti zbog tragično stradalog rudara

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/sreb.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/sreb.jpg","caption":"ilustracija","bg":"3b3e40"}] Gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić proglasio je petak 10. maj Danom žalosti na području Srebrenika,…

2 sata ago

Kecmanović se plasirao u drugo kolo mastersa u Rimu

Srpski teniser Miomir Kecmanović plasirao se danas u drugo kolo mastersa u Rimu pošto je…

2 sata ago

Da li pas može biti sam u kući cijeli dan

Mnogi vlasnici pasa suočavaju se s pitanjem mogu li ostaviti svoje pse same kod kuće…

2 sata ago

KSB: U prvom kvartalu 2024. javni prihodi za 11 posto veći

“Evidentiran je rast prihoda od oko 11 posto, što je optimistično budući da smo mi…

3 sata ago