in

Ponedjeljak većinom sunčan, ponegdje i vruć, ali ujutro mjestimice magla

Ponedjeljak većinom sunčan, ponegdje i vruć, ali ujutro mjestimice magla
Slatka-Tajna.Eu
Ponedjeljak većinom sunčan, ponegdje i vruć, ali ujutro mjestimice magla

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

“U ponedjeljak i utorak prevladavat će sunčano, u jutarnjim satima ponegdje u unutrašnjosti uz kratkotrajnu maglu. Temperatura zraka još će malo porasti pa će najviše vrijednosti biti uglavnom oko 30 °C. Podjednako toplo i sredinom tjedna, ali uz više oblaka i mjestimičnu kišu već u drugom dijelu srijede, osobito na područjima uz Jadran, te u četvrtak. Potkraj tjedna niža temperatura i promjenjivo vrijeme, uz povremenu kišu, na Jadranu i neverine, pri čemu lokalno može biti i veće količine oborine. Uz to puhat će jugo, mjestimice i jako.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika”, osim sažetka vremenske prognoze za početak novoga tjedna, podsjetio je i na nužnost veće pozornosti u prometu ne samo zbog magle, nego i zbog početka nove školske godine.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak većinom sunčano i toplije, ponegdje i vruće, ujutro mjestimice magla

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U ponedjeljak će u istočnim hrvatskim područjima prevladavati sunčano. Ujutro ponegdje magla, poglavito uz rijeke, a danju povremeno umjerena naoblaka. Mjestimice će popodne puhati umjeren jugoistočni vjetar, a temperatura će od najnižih jutarnjih 11 do 15 °C, danju porasti do vrijednosti između 26 i 28 °C.

Podjednako toplo i ujutro i danju i u središnjoj Hrvatskoj. Ponedjeljak će obilovati suncem, ponegdje uz umjerenu naoblaku, a u jutarnjim satima moguća je mjestimice kratkotrajna magla.

Magle će ponegdje biti u i u gorskom području, vjerojatno i u unutrašnjosti Istre. Bit će pretežno sunčano, sredinom dana i popodne uz umjeren do jak razvoj oblaka u gorju te uz malu vjerojatnost za pokoji pljusak. Na sjevernom Jadranu će nakon jutarnje bure, podno Velebita lokalno moguće jake, danju zapuhati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura između 28 i 30 °C. U Lici i Gorskom kotaru bit će malo niža.

Dnevne vrijednosti oko 30 °C i u većem dijelu Dalmacije. Dan će obilježiti sunčano vrijeme, mjestimice s umjerenom naoblakom, ujutro u Zagori moguće s maglom. Ujutro slaba do umjerena bura, a sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Vjetar podjednak i na jugu Jadrana, pri čemu će more biti malo, na otvorenome ponegdje umjereno valovito. Uz prevladavajuću vedrinu najviša dnevna temperatura zraka bit će između 28 i 31 °C.”

Do srijede uglavnom stabilno pa opet promjenjivo

“I u utorak uglavnom sunčano, a u srijedu postupno više oblaka pa je ponegdje moguća pokoja kap kiše ili lokalni pljusak s gmljavinom. Uz to, vrlo toplo, mjestimice i vruće, kao i u oblačniji četvrtak, kada će s jugozapadnim i južnim vjetrom, na Jadranu i jugom, mjestimice padati kiša, posebno na područjima uz Jadran te na Jadranu, gdje će ponegdje biti i nevera.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“ISKRIVILA SU SE USTA” Aleks Nikolić prvi put pred kamerama nakon operacije

“ISKRIVILA SU SE USTA” Aleks Nikolić prvi put pred kamerama nakon operacije

Iznenađenje na EP, Belgijanci šokirali Špance

Iznenađenje na EP, Belgijanci šokirali Špance