Categories: Novosti

U četvrtak barem djelomice sunčano i još malo toplije, mjestimice i malo kiše

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

“Unatoč i dalje nestabilnom i promjenjivom vremenu uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, na Jadranu i neverina, sljedećih će dana u većini hrvatskih krajeva biti više suhih i sunčanih razdoblja, nego kišnih. No, planirate li aktivnosti na otvorenome za precizniju informaciju preporučam pratiti svakodnevne aktualne područne prognoze i koristiti dostupne radarske podatke, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji.

Temperatura zraka još će malo porasti pa će ponovno u mnogim mjestima biti vruće, nekima moguće i sparno. Zbog te povećane vlage u zraku raste vjerojatnost za jutarnje niske oblake i maglu, a vozačima podno Velebita ponegdje jaka bura smetat će još uglavnom u četvrtak ujutro.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” podsjetila je i na novootvorenu Međunarodnu izložbu karikatura Hrvatskog društva karikaturista u Splitu, na kojoj će biti ne samo vaterpolskih, nego i meteoroloških motiva:

“A ako nekome za bolje raspoloženje neće biti dovoljan pogled na sve više nebeske vedrine i ponovno diljem Hrvatske sve toplija atmosfera – dodatnom razvedravanju i zatopljenju možda pridonese i Međunarodna izložba karikatura u Splitu, na kojoj će uz glavne vaterpolske, biti vidljivi i neki meteoroški motivi. Naravno, i internetske stranice HRT-a s uvijek dostupnim meteokarikaturama.”

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak barem djelomice sunčano i još malo toplije, ali mjestimice i malo kiše

Dr. sc. Tanja Renko: “Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz dosta oblaka, ponegdje i maglu, a zatim će biti i duljih sunčanih razdoblja. Ne može se isključiti mogućnost za mjestimice malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska.

I u središnjoj Hrvatskoj promjenjiva naoblaka te ponegdje malo kiše, najprije ujutro, a i poslijepodne, kada uz jači dnevni razvoj oblaka može i zagrmjeti. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 19 °C, a najviša dnevna oko 28 °C. Nekima će zbog visoke vlage smetati sparina.

U gorskoj Hrvatskoj mjestimice kiša, popodne moguće uz poneki pljusak i grmljavina, a lokalne nestabilnosti vjerojatne su i u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području. No veći dio dana na sjevernom će Jadranu prevladavati sunčano vrijeme, ujutro uz buru, podno Velebita i jaku.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano i danju vruće – pravi ljetni dan koji će još mnogi iskoristiti za kupanje u moru čija je temperatura većinom oko 23 °C, niža na šibenskom području gdje će ujutro bura opet biti pojačana.

I na krajnjem jugu Hrvatske obilje sunčanog vremena, a nakon tople, čak ponegdje i vrlo tople noći danju vruće uz vrijednosti najviše temperature zraka od 29 do 32 °C. Jutarnji burin danju će zamijeniti sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni, s kojima će more biti malo i umjereno valovito.”

Barem djelomice sunčano i barem prosječno toplo, ali nestabilno

Petak i veći dio subote na Jadranu će biti pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar. Promjenjivije potkraj subote na sjeveru, zatim u nedjelju i drugdje, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu te umjereno jugo i jugozapadnjak.

U unutrašnjosti vrlo promjenjivo i nestabilno te prosječno toplo za doba godine, no mnogima i sparno. Jutarnja magla također će nekima smetat, a iako će biti i duljih sunčanih razdoblja, treba računati i na mjestimičnu kišu, osobito planirate li neke aktivnosti i događaje na otvorenom.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

‘SB’ U ŠEHER BANJOJ LUCI: Arnaudija se vratila svome gradu, podigla se kao ptica iz pepela (FOTO)

U Banjoj Luci je održana ceremonija otvaranja obnovljene Arnaudija džamije, kojoj su prisustvovali brojni građani,…

35 minuta ago

ZA NIKOLU ROKVIĆA JE BOJANA VIŠE OD SUPRUGE: Prije osam godina zakleli se na vječnu ljubav

Na današnji dan prije osam godina Nikola Rokvić se, kako podsjeća pjevač, pod krilima Belog anđela u…

36 minuta ago

Udarac za Hrvatsku pred EURO

Nikola Vlašić najvjerojatnije neće igrati na Evropskom prvenstvu.

43 minute ago

ZORICA BRUNCLIK I KEMIŠ U SUZAMA: “HTJELA SAM SAMO DA ODEM…”

Muzička zvezda Zorica Brunclik i harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš godinama su u skladnom braku, te…

2 sata ago

Agencija za bankarstvo RS preuzima nadzor nad mjenjačnicama

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne…

2 sata ago

U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva položeno cvijeće na spomen-obilježje u centru grada

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 7. maja je položeno cvijeće, povodom Dana žalosti u znak…

3 sata ago