Categories: Novosti

Nevjerojatni Ćorić pregazio Tsitsipasa i osvojio najveći naslov u karijeri!

Borna Ćorić

Foto: Susan Mullane- / USA TODAY Sports

Borna Ćorić je u nedjelju ispisao dio teniske povijesti pobijedivši u finalu ATP Masters 1000 turnira u Cincinnatiju sedmog tenisača svijeta, Grka Stefanosa Tsitsipasa sa 7-6 (0), 6-2 i tako, kao 152. na ATP ljestvici postao najniže rangirani igrač koji je osvojio Masters 1000 trofej. 

Za svoju drugu pobjedu u trećem dvoboju protiv Tsitsipasa hrvatski tenisač je trebao jedan sat i 57 minuta.

Nakon što je nanizao pobjede nad Lorenzom Musettijem, Rafaelom Nadalom, Robertom Bautistom Agutom, Felixom AugeromAliassimeom i Cameronom Norriejem, Ćorić je tjedan iz snova završio trećom pobjedom nad igračem iz Top 10 društva i postao četvrti hrvatski tenisač s Masters 1000 naslovom. Prije njega su te naslove osvajali Goran Ivanišević (Stockholm 1992., Pariz 1993.), Ivan Ljubičić (Indian Wells 2010.) i Marin Čilić (Cincinnati 2016.).  

Ćorić je, kao i protiv Camerona Norrieja u polufinalu, lošije ušao u meč od svog suparnika pa je Stefanos Tsitsipas u drugom gemu došao do svog prvog ‘breaka’ i poveo sa 3-0. Grk je vodio i 4-1 prije nego što je Ćorić započeo svoj veliki povratak.

Sedmi i osmi gem meča pokazali su se ključnima za prvi set. Borna je prvo u sedmom gemu došao do 0-40 i treću priliku pretvorio u ‘break’, da bi u sljedećem gemu spasio tri ‘break-lopte’ i izjednačio na 4-4. Grk se morao spašavati u 11. gemu, kad je Ćorić imao još jednu priliku za oduzimanje servisa, ali ju nije iskoristio pa je odluka o osvajaču prve dionice meča ostavljena za ‘tie-break’.

Tsitsipas ga je otvorio dvostrukom pogreškom i to je sve što je bilo potrebno Ćoriću. Ostavio je suparnika bez poena, slavio u odlučujućem gemu prvog seta sa 7-0. Na kraju prvog seta Ćorić je nanizao devet poena.

Još je jedan njegov niz bio vrlo važan na početku druge dionice, kad je Grk imao 0-40. Ćorić je s pet uzastopnih poena izvukao gem, a onda je na početku sljedećeg spektakularnom obranom i lobom razoružao Tsitsipasa. No, Grk je taj gem na kraju osvojio.

Nisam bio spreman za ovaj govor, mislio sam da ću prvi dan ići kući. Čestitam Stefanosu i želim mu sve najbolje. Hvala svima ovdje, nisam bio ovdje dvije godine i jako sam sretan što sam napokon došao. Hvala navijačima, što da kažem. Vidim neke Hrvate u publici, to mi puno znači. Hvala mojim roditeljima i sestri, hvala mom timu. Da nije bilo mog fizioterapeuta vjerojatno bih bio negdje na plaži i pio vino.

Prva reakcija Borne

Prava je šteta što je Ćorić ostao bez ‘breaka’ kod vodstva 2-1, kad je Tsitsipas uspio izvući 15-40 i još jednu Borninu prednost, jer je već tada mogao do kraja slomiti sedmog tenisača svijeta.

U istu se poziciju Ćorić doveo i dva gema poslije, ali je Tsitsipas prve dvije ‘break-lopte’ (15-40) spasio dobrim servisom te dobro pripremljenim napadom i izlaskom na mrežu. No, na treću je napravio dvostruku pogrešku, svoju četvrtu u meču, i pogurnuo Bornu prema najvećem trofeju u profesionalnoj karijeri.

U sljedećem, desetominutnom gemu, hrvatski reprezentativac je ostao čvrst kad je suparnik prijetio. Imao je Borna 40-0, ali je trebao još tri prednosti za zaključenje gema i vodstvo od 5-2, dok su se nad Cincinnatijem počeli nadvijati olujni, crni oblaci.

Kod 15-40, nakon još jednog promašaja Tsitsipasa, Ćorić je došao do meč-lopte. Prvu nije realizirao, jer ga je Grk natjerao na pogrešku forhendom. No, na drugu je odlično vratio prvi servis, a Tsitsipas svojom 22. neiznuđenom pogreškom u meču učinio Bornu Ćorića najniže rangiranim pobjednikom u povijesti turnira Masters 1000 serije, koja se računa od 1990.

Pobjeda je 25-godišnjem Zagrepčaninu donijela treći, najveći naslov u profesionalnoj karijeri, pomak od 123 mjesta na pojedinačnoj ATP ljestvici i status nositelja na nadolazećem US Openu, jer će Borna Ćorić u ponedjeljak biti 29. tenisač svijeta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Stefanos Tsitsipas će unatoč finalnom porazu također skočiti sa sedmog na peto mjesto.

Borni je ovo bilo drugo finala na Masters 1000 turnirima. Prije četiri godine nije mogao preko Novaka Đokovića doći do naslova u Šangaju, ali u Cincinnatiju nije naišao na suparnika koji bi ga mogao zaustaviti na putu ispisivanja jedne od najljepših povratničkih priča u svijetu tenisa posljednjih godina.

Tijek meča: 

Tsitsipas – Ćorić 6:7  2:6

0:2

KRAJ! BORNA ĆORIĆ JE OSVOJIO SVOJ NAJVEĆI NASLOV U KARIJERI!

2:5 ZA ĆORIĆA! Bio je ovo jako težak gem za Bornu iako Grk nije imao niti jednu break loptu. Ovo bi moglo dotući Tsitsipasa. Ćorića samo jedan gem dijeli od najvećeg uspjeha u karijeri!

2:4 BREAK ĆORIĆA! Odlični Borna, ono što nije napravio dva gema ranije, uspio je sada. Imao je opet tri break lopte, ovaj put treću je iskoristio!

2:3 Vodi Ćorić, nije izgleda na njega utjecao prethodni gem. Opet je fantastično odigrao bez izgubljeng poena.

2:2 Kakva je ovo borba bila. Imao je Ćorić tri break lopte, ali sve je to uspio spasiti Grk.

Ćorić servira odlično i bez problema dolazi do 2:1 u drugom setu

1:1 Tsitsipas je sada uspio obraniti svoj servis i smanjiti pritisak nakon prvog seta. Borna je u ovom gemu izveo fantastičan potez i izazvao oduševljenje publike. Bez gledanja je vraćajući lob izveo bekhend lob i pogodio uz crtu.

Ćorić je prvi servirao i mogla je se vrlo lako ponoviti priča iz prvog seta, ali sada je Ćorić spasio čak tri break lopte pri vodstvu Grka 40:0!

BORNA UZIMA PRVI SET! Nevjerojatno igra Borna, nakon što je loše ušao u meč i odmah na početku izgubio servis, naš je tenisač uspio u sedmom gemu ‘breaknuti’ Grka, a onda je do tie-breka imao još jednu priliku za break, Tsitsipas je to spasio. Ipak, u tie-breaku grčki tenisač nije imao šanse, Ćorić ga je pregazio sa 7-0!

Odlično ide Borni u tie-breaku, ima 4:0 i dva mini-breaka

6:6 Bez većih problema Ćorić osvaja ovaj gem, gledat ćemo tie-break

6:5 za Tsitsipasa, mogao je sada Borna servirati za prvi set, ali nije iskoristio break loptu.

5:5 Ćorić je opet dobro servirao, Tsitsipas igra prljavo, na jednom poenu naš Borna je izašao na mrežu, a to se nije svidjelo Tsitsipasu koji je zatim gađao ravno u njega

4:4 Uspio je sada Ćorić doći do izjednačenja, ali dosta ga je to iscrpilo. Gem je trajao više od 10 minuta, a Tsitsipas je imao tri break lopte

4:3 Break Ćorića, imao je tri break lopte i iskoristio je treću

4:2 Ćorić sjajan na svom servisu, bez izgubljenog poena

4:1 Nastavlja Tsitsipas s odličnom igrom, nema odgovora našeg Borne na servis sjajnog Grka

3:1 Dobro je sada servirao Borna i bez izgubljenog poena osvaja prvi gem u finalu

3:0 za Grka, nema Ćorić previše prilike

Nije dobro počelo za našeg Bornu, Tsitsipas mu odmah na početku oduzima servis

Prvi servira Grk i bez problema osvaja prvi gem s 40:0.

POČELO JE VELIKO FINALE!

Borni je ovo 8. finale u karijeri, a Grku 22.!

Meč bi trebao početi oko 22.45, Ćorić i Tsitsipas izišli su na teren uz oduševljenje publike

Borna je najveće iznenađenje na ovom turniru, fantastičnim predstavama zadivio je domaću publiku, a sve je oduševila i lakoća kojom je došao do finala. 

Bez većih problema pobjeđivao je neke od trenutno najboljih teniskih imena. Najviše problema mu je zadao legendarni Rafael Nadal, a redom su padali Bautista Agut i Auger Aliassime, a sinoć je uslijedilo i slavlje protiv 11. tenisača na svijetu, Camerona Norrieja.

Ćorić je trenutno 152. tenisač na ATP ljestvici, a to je ujedno i najslabije rangirani tenisač koji je došao do finala u povijesti ovog turnira. Ipak, plasman u finale donio mu je nevjerojatan skok na ljestvici te će naš Borna od ponedjeljka bez obzira na ishod finala biti u TOP 50, a eventualna pobjeda lansirala bi ga u TOP 30.

U karijeri je 25-godišnji Ćorić osvojio dva ATP turnira, Marrakech 2017. i Halle 2018. godine. 

Posljednje finale je igrao prije dvije godine u Sankt Peterburgu, a iste godine je odigrao posljednji meč sa Tsitsipasom. U sjajnom meču na US Openu tada je Ćorić slavio 6-7(2), 6-4, 4-6, 7-5, 7-6(4).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Jakšić: Hrvatska se vraća u 19. stoljeće; Peternel: Birači odredili smjer

Tko će sve podržati Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta?Foto: Otvoreno / HRTSutra je konstituirajuća sjednica…

2 minute ago

Zaniolo propušta Evropsko prvenstvo

Nikola Zaniolo neće igrati za reprezentaciju Italije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj od 14. juna…

18 minuta ago

PJEVAČICA NE ŠTEDI RIJEČI: Nahvalila Jelenu Tomašević na promociji albuma, a onda se osvrnula na Evroviziju

Pjevačica Jelena Tomašević, večeras je održala promociju svog novog albuma koji nosi naziv “Iskrena”. Naime,…

24 minute ago

NU3 E05 Kerum jebač

I dok su ovaj tjedan neki prosvjedovali, neki su se hvalili učinjenim... Povorku hvalisavaca predvodio…

40 minuta ago

MIONA OTKRILA DA LI BI MIJENJALA ŠA: Progovorila o tome da li kalkuliše u odnosu

U toku je emisija “Pitanja gledalaca”. Naredno pitanje koje je voditelj Milan Milošević pročitao bilo je za Mionu…

1 sat ago

Rode 'sve rjeđe lete' iznad BiH

Rode 'sve rjeđe lete' iznad BiH

2 sata ago