Categories: Lifestyle

Oplemenite životni prostor: Ogledala savršen dekor enterijera

Rastuća popularnost feng šuija i ogledala dovela je do uređenja enterijera u kojem dominiraju ogledala kao elementi vizuelnog povećanja prostora te, ukoliko se odlučite za redizajniranje ili opremanje životnog prostora, mogli biste razmotriti i upotrebu velikih ogledala.

Iluzija proširenja prostora

Primjena velikog ogledala u prostoriji rezultiraće iluzijom dubine i proširenja prostora. Pored toga, ogledala će zadržati i svoju osnovnu funkciju, odnosno obezbijediti odraz onome ko se nađe ispred njega.

Dizajnerski ramovi

Kada je riječ o dizajnu i adaptiranju ogledala postojećem ambijentu, izbora je mnogo. Danas se u ponudi mogu naći dizajnerski ramovi napravljeni od različitih materijala koji će do u detalj odgovarati vašem ambijentu, odnosno raznovrsni formati i tonovi reflektujuće površine, od kojih su najširu primjenu pronašle nijanse zlatne i srebrne osnove. Naravno, format ogledala moguće je kreirati i na unaprijed određenu mjeru, tako da je moguće i cijeli zid pretvoriti u ogledalo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Kristali i plemeniti metali

Ipak, ako govorimo o ramovima potrebno je naglasiti da će najčešće kvalitet izvedbe ovog detalja diktirati i samu cijenu ogledala. Želite li veliko ogledalo upotrijebiti kao funkcionalni element, biće dovoljno odabrati odgovarajući materijal i boju rama, koji će odgovarati enterijeru. Ipak, ako želite naglasiti svoje imovinsko stanje ili status u društvu, varijante sa kristalima i plemenitim metalima su opcije za razmatranje rama na vašem ogledalu.

Iako smo već naveli kako su današnja velika ogledala dostupna u velikom broju oblika i formata, potrebno je istaći kako su okrugla danas globalno najprisutnija. Ovakvoj situaciji uveliko doprinosi i filozofija feng šuija, prema kojoj je okruglo ogledalo najpoželjnije za upotrebu, stoga nije čudno što najveći broj dalekoistočnih domova krase upravo velika, okrugla ogledala.

Međutim, i ogledala pravilnih ivica imaju svoje adute, tako da će veliko, pravougaono ogledalo smješteno na zid trpezarije ili dnevnog boravka unijeti toplinu u prostoriju, posebno ako je postavljeno iza većeg komada namještaja, poput trosjeda ili trpezarijskog stola.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Viljaš-Boaš novi predsjednik Porta

PORTO - Portugalski trener Andre Viljaš-Boaš izabran je za predsjednika fudbalskog kluba Porto. Viljas-Boaš je…

30 minuta ago

INFOMACIJE BIHAMK-a: Velike gužve na graničnim prelazima Gradina i Bosanska Gradiška (FOTO)

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/04\/biham.jpg","caption":"(Foto: Screenshot\/BIHAMK\/GP Bosanska Gradi\u0161ka)","bg":"888a8b"}] Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prelazima Gradina i…

31 minuta ago

PJEVAČICA NE BROJI GODINE: Sretna sam, iako imam 38 godina, a ne 18

Elena Risteska ugasila je 38 svjećica na rođendanskoj torti. Makedonska pjevačica tim povodom oglasila se na…

1 sat ago

Srbija dobila 83. sportistu u Parizu

Veslač Nikolaj Pimenov posljednji je u nizu srpskih sportista koji su obezbijedili olimpijsku "vizu". Pimenov…

3 sata ago

Potvrđena optužnica protiv advokatice Vidović za prikrivanje dokaza u predmetu protiv bivšeg predsjednika Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u četvrtak, 25. aprila optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine…

3 sata ago

BUKTI ESTRADA OD RIJEČI KOJE JE EDITA UPUTILA KARLEUŠI: Džukačko ponašanje je to što si mi spavala sa dečkom

Edita Aradinović svojevremeno je izjavila da albumi Jelene Karleuše “Alfa” i “Omega” nisu njena šoljica čaja. U prevodu,…

3 sata ago