Categories: Novosti

31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru

Nenad Bužanić o početku pružanja otpora srpskom agresoru na glinskom području

Foto: Vijesti / HRT

U Glini je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u nedjelju svečano obilježena 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području i pogibije policajca Tomislava Roma u napadu pobunjenih Srba na glinsku policijsku postaju.

Samo dan nakon što je Hrvatski sabor proglasio suverenost i samostalnost RH, pobunjeni Srbi su 26. lipnja 1991. napali glinsku policijsku postaju koju je branila skupina hrvatskih redarstvenika. U tom je napadu poginuo 21-godišnji policajac Tomislav Rom, ranjena su dvojica policajaca, a 16 ih je zarobljeno i odvedeno u zarobljeništvo u kninski logor. 

Zahvaljujući policajcima iz Siska i Zagreba, posebice pripadnicima Antiterorističke postrojbe Lučko, ubrzo je policijska postaja vraćena pod nadzor hrvatske policije. Međutim, nakon što se nakon mjesec dana u napad uključila i JNA, cijelo je glinsko područje okupirano, a Hrvati protjerani.

U noći s 25. na 26. lipnja nakon Ustavne odluke Sabora o suverenosti Hrvatske, pobunjeni Srtbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini. Slabo naoružani hrvatski policajci pružili su hrabri otpor paravojnim postrojbama Srba, a prilikom napada život je izgubio 21-godišnji policajac Tomislav Rom koji je postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje je počelo na mjesnom groblju gdje su se položili vijenci i palile svijeće za prvu žrtvu, Tomislava Roma.

Novinarka HRT-a Lucija Judnić razgovarala je s Nenadom Bužanićem, predsjednikom udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

– Tomislav Rom je prva žrtva srbočetničke agresije na ovom području. Srpski pobunjenici s područja Banovine i Korduna nisu se mogli pomiriti s proglašenjem neovisnosti Hrvatske države koja je proglašena 25. lipnja 1991. i odmah drugi dan ujutro napali policijsku postaju u Glini gdje je i poginuo Tomislav Rom. Tada su tu stigle i hrvatske snage iz Zagreba, Siska i ostalih policijskih uprava te su intervenirale ovdje u Glini i policijska postaja je tijekom istog dana i oslobođena, ispričao je Bužanić.

Da bi mlađe generacije shvatile što se dogodilo 1991. u Glini, institucije su preuzele obilježavanje obljetnice i to nam je drago, dodao je.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vijence su položili članovi obitelji Tomislava Roma i obitelji drugih poginulih branitelja te izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno izaslanikom predsjednika Sabora, sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, izaslanstvo Vlade na čelu s izaslanikom premijera, državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špirom Janovićem, izaslanik ministra unutarnjih poslova glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop i drugi dužnosnici. Položeni su i vijenci jedinica lokalne samouprave te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih izaslanstava.

Nakon podizanja hrvatske zastave, koju je donio padobranac Hrvatskog zrakoplovstva, prigodni su glazbeni program izveli Klapa sveti Mihovil i operna pjevačica Lana Kos.

Zajedničku molitvu predvodio je biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić, nakon čega je u crkvi sv. Ivana Nepomuka služena sveta misa.

Nakon svečanosti, izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Celjak rekao je kako Glina ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti, jer je tamo počeo Domovinski rat te završio, predajom 21. korpusa neprijateljske vojske nakon Oluje.

Istaknuo je da je Sisačko-moslavačka županija dala golem doprinos Domovinskom ratu te da ima najveći broj poginulih i masovnih grobnica nakon Vukovarsko-srijemske županije, a u Baćinu se nalazi druga najveća masovna grobnica.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako se ovom prigodom, osim Tomislava Roma, prisjećamo i drugih, ukupno 762 poginula i 26 nestalih policajaca iz Domovinskog rata, kao i drugih hrvatskih branitelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Novo čudo djevojčice iz Gradiške

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević nastavila je da pomjera granice i oduševljava svijet tenisa…

37 minuta ago

U eksploziji vojne baze u Kambodži poginulo 20 ljudi

U vojnoj bazi poginulo 20 ljudiFoto: Oum Noun / REUTERSU eksploziji u vojnoj bazi u…

38 minuta ago

Zvezda donijela odluku o sudbini Milana Borjana

​Omri Glazer će možda ovog ljeta možda napustiti "Marakanu", pošto ima mnogo zainteresovanih klubova za…

3 sata ago

Bizaran sindrom koji se javlja prije velikog stresa ili smrti

​Rasprava o sablasnom fenomenu nedavno je uzburkala društvene mreže nakon emitovanja epizode serije "Zakon i…

4 sata ago

Toni Bijelić poslije Draganine izjave o razvodu objavio novu sliku: Evo s kim je slavio do jutra

On drži čašu pića, dok je njegov prijatelj pozira sa osmehom. Biznismen Toni Bijelić, od…

4 sata ago