in

31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru

31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru
Slatka-Tajna.Eu
31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru

Nenad Bužanić o početku pružanja otpora srpskom agresoru na glinskom području

Foto: Vijesti / HRT

U Glini je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova u nedjelju svečano obilježena 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području i pogibije policajca Tomislava Roma u napadu pobunjenih Srba na glinsku policijsku postaju.

Samo dan nakon što je Hrvatski sabor proglasio suverenost i samostalnost RH, pobunjeni Srbi su 26. lipnja 1991. napali glinsku policijsku postaju koju je branila skupina hrvatskih redarstvenika. U tom je napadu poginuo 21-godišnji policajac Tomislav Rom, ranjena su dvojica policajaca, a 16 ih je zarobljeno i odvedeno u zarobljeništvo u kninski logor. 

Zahvaljujući policajcima iz Siska i Zagreba, posebice pripadnicima Antiterorističke postrojbe Lučko, ubrzo je policijska postaja vraćena pod nadzor hrvatske policije. Međutim, nakon što se nakon mjesec dana u napad uključila i JNA, cijelo je glinsko područje okupirano, a Hrvati protjerani.

U noći s 25. na 26. lipnja nakon Ustavne odluke Sabora o suverenosti Hrvatske, pobunjeni Srtbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini. Slabo naoružani hrvatski policajci pružili su hrabri otpor paravojnim postrojbama Srba, a prilikom napada život je izgubio 21-godišnji policajac Tomislav Rom koji je postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje je počelo na mjesnom groblju gdje su se položili vijenci i palile svijeće za prvu žrtvu, Tomislava Roma.

Novinarka HRT-a Lucija Judnić razgovarala je s Nenadom Bužanićem, predsjednikom udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi.

– Tomislav Rom je prva žrtva srbočetničke agresije na ovom području. Srpski pobunjenici s područja Banovine i Korduna nisu se mogli pomiriti s proglašenjem neovisnosti Hrvatske države koja je proglašena 25. lipnja 1991. i odmah drugi dan ujutro napali policijsku postaju u Glini gdje je i poginuo Tomislav Rom. Tada su tu stigle i hrvatske snage iz Zagreba, Siska i ostalih policijskih uprava te su intervenirale ovdje u Glini i policijska postaja je tijekom istog dana i oslobođena, ispričao je Bužanić.

Da bi mlađe generacije shvatile što se dogodilo 1991. u Glini, institucije su preuzele obilježavanje obljetnice i to nam je drago, dodao je.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”.

Vijence su položili članovi obitelji Tomislava Roma i obitelji drugih poginulih branitelja te izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno izaslanikom predsjednika Sabora, sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, izaslanstvo Vlade na čelu s izaslanikom premijera, državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špirom Janovićem, izaslanik ministra unutarnjih poslova glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop i drugi dužnosnici. Položeni su i vijenci jedinica lokalne samouprave te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugih izaslanstava.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon podizanja hrvatske zastave, koju je donio padobranac Hrvatskog zrakoplovstva, prigodni su glazbeni program izveli Klapa sveti Mihovil i operna pjevačica Lana Kos.

Zajedničku molitvu predvodio je biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić, nakon čega je u crkvi sv. Ivana Nepomuka služena sveta misa.

Nakon svečanosti, izaslanik Hrvatskog sabora Ivan Celjak rekao je kako Glina ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti, jer je tamo počeo Domovinski rat te završio, predajom 21. korpusa neprijateljske vojske nakon Oluje.

Istaknuo je da je Sisačko-moslavačka županija dala golem doprinos Domovinskom ratu te da ima najveći broj poginulih i masovnih grobnica nakon Vukovarsko-srijemske županije, a u Baćinu se nalazi druga najveća masovna grobnica.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je kako se ovom prigodom, osim Tomislava Roma, prisjećamo i drugih, ukupno 762 poginula i 26 nestalih policajaca iz Domovinskog rata, kao i drugih hrvatskih branitelja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Finalistkinja Zvijezda Granda morala je momentalno da promijeni ime, za sve je kriva Ana Bekuta

Finalistkinja Zvijezda Granda morala je momentalno da promijeni ime, za sve je kriva Ana Bekuta

DRAGANA MIRKOVIĆ MRTVA PIJANA PRIZNALA SA KOLIKO MUŠKARACA JE BILA

DRAGANA MIRKOVIĆ MRTVA PIJANA PRIZNALA SA KOLIKO MUŠKARACA JE BILA