Categories: Lifestyle

Prezentovani Klinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a i Protokol o savjetovanju i testiranju na HIV

U cilju osiguranja kvalitetne zdravstvene usluge, kao i standardizacije dijagnostike i terapije HIV-a i AIDS-a, Udruženje „Partnerstvo za zdravlje“ je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva i uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije razvilo Klinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a, kao i novi Protokol o savjetovanju i testiranju na HIV.

„Novi klinički vodič je sveobuhvatan dokument, koji će ponuditi smjernice kliničarima u liječenju HIV-a i AIDS-a u različitim populacijama. Ovaj dokument će pomoći pružaocima zdravstvenih usluga u svim fazama liječenja i njege, pružajući smjernice za liječenje djece, odraslih i različitih grupa stanovništva”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. On je dodao da se u Republici Srpskoj u sklopu redovnih aktivnosti, u kontinuitetu  sprovodi epidemiloški nadzor i liječenje osoba sa HIV-om i AIDS-om, ali da ima još prostora za unapređenje.

„Takođe posebnu pažnju moramo da posvetimo zdravstvenom prosvjećivanju, odnosno prevenciji i ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti“, naglasio je ministar Šeranić.

Klinički vodič nudi osnovu za uvođenje tretmana antiretrovirusnih lijekova radi sprečavanja infekcije HIV-om i poboljšavaju njihovu dostupnost, naročito osobama s visokim rizikom od infekcije HIV-om. Obzirom da Klinički vodič treba da služi zdravstvenom osoblju i pacijentima, ali i fondovima zdravstvenog osiguranja, donosiocima političkih odluka i sl., radna grupa je stava da preporuke treba da se primjenjuju na bazi raspoloživih i registrovanih lijekova u Bosni i Hercegovini.

Ciljevi koje su proglasili Svjetska zdravstvena organizacija i Zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV i AIDS (eng. UNAIDS) pod nazivom „90–90–90“ – “Okončati HIV epidemiju do 2030. godine“ su se dobro ostvarivali, tako da se HIV infekcija danas smatra hroničnom bolesti. Međutim pandemija COVID-19 usporila je ostvarivanje ciljeva. Bosna i Hercegovina nije izuzetak, a borba protiv HIV infekcije, već i inače oslabljena povlačenjem podrške Globalnoga fonda, dodatno je usporena problemima izazvanim epidemijom COVID-19. Ipak i u otežanim okolnostima nastavlja se rad na borbi protiv HIV infekcije, a najbolji primjer je i Klinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







„Primjena kliničkog vodiča  u pristupu i tretmanu određenih bolesti je opšte prihvaćena praksa u savremenoj medicini, koja osigurava kvalitet i standardizaciju pruženih usluga. Dijagnostički i terapeutski stavovi u dokumentu koji ćemo danas predstaviti utemeljeni su na velikim multicentričnim studijama i/ili konsenzusima ekspertskih timova ili radnih grupa”, navodi Aida Kurtović, direktorica Udruženja „Partnerstvo za zdravlje“.

„Pored toga Protokol o savjetovanju i testiranju na HIV uvodi nove prakse testiranja na HIV virus, koje su usmjerene na poboljšanje dostupnosti testiranja i rano otkrivanje osoba koje žive sa HIV virusom. Rano otkrivanje i uključivanje u proces liječenja su od izuzetnog značaja za oboljele, jer značajno doprinosi poboljšanju ishoda liječenja“, ističe Aida Kurtović.

Autori Kliničkog vodiča za tretman HIV-a i AIDS-a i Protokola o savjetovanju i testiranju na HIV su radne grupe, sastavljene od eksperata iz oblasti HIV-a iz vladinog, kliničkog, akademskog i nevladinog sektora, te stručnjaka iz Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Janik Siner se povukao iz Rima

Italijanski teniser Janik Siner saopštio je danas na društvenim mrežama da neće igrati na mastersu…

1 sat ago

Kada i kako se treba pričestiti?

Pričešće se u pravoslavnoj vjeri smatra najlepšim darom koji vjernici mogu da dobiju od samog…

3 sata ago

Bosna bolja od Slobode, Borac slavio protiv Igokee

Košarkaši Bosne večeras su u Sarajevu, u okviru sedmog kola Lige za prvaka Bosne i…

3 sata ago

Pala Sabalenka za titulu u Madridu

Poljskainja Iga Švjontek osvojila je titulu u Madridu pobjedivši u finalu Beloruskinju Arinu Sabalenku 7:5,…

5 sati ago

Ne pretjerujte sa kuvanim jajima za Vaskrs

Pitanje koje se nerijetko postavlja koliko kuvanih jaja tokom praznika je u redu pojesti kako…

7 sati ago