Categories: Biznis

Ministar Dedić otvorio Dan mediteranskog voća

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Mostaru otvorio Prvi “Dan mediteranskog voća”, poručivši da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, ove godine više nego ikada na listi prioriteta Vlade Federacije BiH.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz ovogodišnji budžet planira podrške sektoru voćarstva kao i prerađivačima i liderima u otkupu voća, posebno kroz Projekat IFAD. Vrijednost hrane iz dana u dan, a posljedično krizama koje su pogodile svijet, rapidno raste i naši poljoprivredni proizvođači na takva stanja trebaju gledati kao na šansu za razvojem svojih poslovanja”, kazao je ministar Dedić.

Inače, ova manifestacija se održava u okviru projekta “Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini”, s ciljem promocije novog brenda “Hercegovačka trešnja”.

Nedim Badžak, direktor kompanije Jaffa-Komerc iz Mostara i predsjednik klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine u osnivanju istakao je kako ovaj manifestacija ima za cilj promociju domaćeg mediteranskog voća.

“Proizvodnja trešnje kao i promocija brenda ‘Hercegovačka trešnja’ upravo ima za cilj ukazati na razvojne potencijale koje omogućava uzgoj mediteranskog voća i iz toga razloga smo pokrenuli aktivnosti na osnivanju klastera proizvođača voća ovdje u Hercegovini”, kazao je Badžak.

Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojim zamjenicima Jelkom Milćević i Veskom Drljačom te ministrom Josipom Martićem a tokom manifestacije prisutna publika imala je priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.

“Ovo podneblje je poznato po uzgoju mediteranskog voća, posebno trešnje, i vrijednim ljudima.  Od izuzetnog značaja za sve naše građane je ulaganje i podrška domaćoj proizvodnji, posebno proizvodnji hrane u ovim izazovnim vremenima”, kazao je premijer Novalić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Projekat “Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini” je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

U sklopu ove manifestacije održana je i panel diskusija na temu “Potencijali Hercegovačke trešnje”, tokom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije.

Pored federalnog ministra Šemsudina Dedića, na panel diskusiji govorili su Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc, Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini” iz GIZ GmbH, Jasmina Aliman, prof. dr. poljoprivrednih nauka i Asim Hadžić, direktor MDDI Grupe u Bosni i Hercegovini.

Zainteresirana javnost imala je priliku da posjeti štandove mediteranskog voća te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti  poljoprivrede.

Redakcija

Recent Posts

‘SB’ U ŠEHER BANJOJ LUCI: Arnaudija se vratila svome gradu, podigla se kao ptica iz pepela (FOTO)

U Banjoj Luci je održana ceremonija otvaranja obnovljene Arnaudija džamije, kojoj su prisustvovali brojni građani,…

13 minuta ago

ZA NIKOLU ROKVIĆA JE BOJANA VIŠE OD SUPRUGE: Prije osam godina zakleli se na vječnu ljubav

Na današnji dan prije osam godina Nikola Rokvić se, kako podsjeća pjevač, pod krilima Belog anđela u…

14 minuta ago

Udarac za Hrvatsku pred EURO

Nikola Vlašić najvjerojatnije neće igrati na Evropskom prvenstvu.

21 minuta ago

ZORICA BRUNCLIK I KEMIŠ U SUZAMA: “HTJELA SAM SAMO DA ODEM…”

Muzička zvezda Zorica Brunclik i harmonikaš Miroljub Aranđelović Kemiš godinama su u skladnom braku, te…

1 sat ago

Agencija za bankarstvo RS preuzima nadzor nad mjenjačnicama

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna sadržani su u potrebi unapređenja funkcionisanja tržišta i tržišne…

2 sata ago

U znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva položeno cvijeće na spomen-obilježje u centru grada

Na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva 7. maja je položeno cvijeće, povodom Dana žalosti u znak…

2 sata ago