Categories: Biznis

Vlada SBK raskinula ugovore o koncesijama za 10 mini hidroelektrana

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) donijela je odluke o raskidanju ugovora o dodjeli 12 koncesija, među kojima je i 10 koncesija za mini hidroelektrane zbog neplaćanja naknada, neispunjavanja uvjeta propisanih koncesijskim ugovorom ili istekom ugovora.

Nakon sjednice kantonalne vlade premijer Tahir Lendo kazao je kako te koncesije neće biti u Prostornom planu SBK.

“Imali smo jednu aktivnost za koncesijska dobra gdje nisu pokrenute nikakve aktivnosti, a ugovori su istekli. Takve koncesije ne prepoznaju ni općine kroz odluke, niti Prostorni plan, iz tih razloga Ministarstvo je predložilo, a Vlada podržala, raskidanje tih koncesija i one praktično neće ni postojati u našem Prostornom planu”, rekao je Lendo.

Ugovori su raskinuti za mini hidroelektrane Bakovići 1, Luke, Željeznica 1 i 3, Toplice, Vileška, Majdan 2, Fojnica, Žica i Jaglinac.

Pored mini hidroelektrana, raskinuti su i ugovori o koncesiji za korištenje termomineralne vode sa izvorišta Banja i bunara Banja kao i za korištenje mineralne vode s bunara Krčevine za potrebe flaširanja i prodaje na tržištu.

Kantonalni ministar privrede Nisvet Hrnjić kazao je kako su dugovanja po pitanju koncesijskih naknada znatna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







“U 2021. godini imali smo značajno manje prihode od koncesija i oni se kreću oko milijun do milijun i pol maraka. Napravili smo finansijsku analizu, od ukupno 2.880.000 maraka koliko kantona potražuje od koncesionara, gotovo trećina je sporna, zastarjela i spremna za otpis. Druga kategorija su značajna potraživanja koja su reprogramirana i ukupno iznose oko 29 posto, što je otprilike trećina duga. Trenutno imamo stabilnu situaciju kad je u pitanju servisiranje tih mjesečnih anuiteta. Treća grupa su subjekti koji su redovni”, pojasnio je Hrnjić.

Dodao je kako su posebna kategorija koncesionari s problemom sirovina.

“11 od ukupno 27 koncesionara ima problema kad su u pitanju suglasnosti, dozvole i plasman sirovina i takvima moramo pokušati pomoći kad je u pitanju tržište sirovine i ako ne bude učinka, Vladi ćemo predložiti raskidanje i tih ugovora”, kazao je ministar.

Vlada SBK je jučer usvojila i set mjera s posebnom klauzulom da sve što Ministarstvo privrede bude postupalo ne bi trebalo ostaviti prostora za pravne nejasnoće i suvišne sudske sporove. U mjerama koje je Vlada usvojila govori se o roku od 60 dana koncesionarima da poduzmu konkretne aktivnosti na ispunjavanju obveza.

Redakcija

Recent Posts

“JA SAM TA KOJA DRŽI TU ZAJEDNICU, JER…” Karleuša otkrila nove detalje iz braka sa Duškom Tošićem: Evo zašto razvod nije opcija

Jelena Karleuša ponovo je u javnosti govorila o svom odnosu sa suprugom Duškom Tošićem. Pevačica…

43 minute ago

AMBASADOR MURPHY U BRATUNCU: Odao počast bošnjačkim žrtvama

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/v123312312312312321321321312312.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/05\/v123312312312312321321321312312.jpg","caption":"Foto: X \/ US Embassy Sarajevo","bg":"afa597"}] Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Muchael…

2 sata ago

GORAN BREGOVIĆ NAKON KONCERTA “BIJELOG DUGMETA”: Nadam se da ćete pamtiti ovu noć kada smo bili u Sarajevu

“Bijelo dugme” večeras je na domaćem terenu u prepunom sarajevskom Domu mladih i na fenomenalan način otvorilo slavljeničku…

2 sata ago

Novak dao Sineru šansu da u Parizu preuzme vrh

Novak Đoković je porazom od Alehandra Tavila u 3. kolu Mastersa u Rimu propustio priliku…

2 sata ago

Ljudi koji rade u ovim profesijama najčešće se razvode

Istraživanje koje je objavio časopis Forbes otkrilo je da je stopa razvoda u SAD veća…

2 sata ago

“SAD ĆEŠ ISPASTI KAO BRZI VOZ!” Takmičar odgovorio Popoviću, nastao neviđeni haos u ZG: Očigledno je da imaš problem…

Inel Nukić i Petar Krekić otvorili su svojim nastupima jedanaesti krug u „Zvezdama Granda“ u…

3 sata ago