Categories: Novosti

U hladniju subotu južnije barem djelomice sunčano, sjevernije oblačnije

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

“Dok odbrojavamo posljednje dane siječnja, već znamo da će on završiti kao malo topliji od prosjeka, osobito u kopnenom području. Tome će dodatno pridonijeti i izrazito iznadprosječno topla nedjelja, premda ni u subotu i ponedjeljak neće biti odviše hladno. No, valja spomenuti kako će u subotu na srednjem i osobito južnom Jadranu još puhati jaka bura i sjeverni vjetar – u ovom slučaju važniji za pomorski promet nego cestovni.

U oblačniji ponedjeljak će pak prolazno biti i kiše, na Jadranu i juga, a slaba mjestimična oborina moguća je i u prvim danima veljače, koja će na Jadranu početi uz kratkotrajnu epizodu pojačane bure.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U malo hladniju subotu u Dalmaciji barem djelomice sunčano, a sjevernije oblačnije

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Subota će u istočnoj Hrvatskoj početi pretežno vedro, no sa zapada će se postupno naoblačiti. U drugom dijelu dana, pogotovo navečer, mjestimice može pasti malo kiše. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -3 do -1 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C.

Podjedna će temperatura zraka poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, a tijekom vedrije noći ponegdje će se sniziti i do -5 °C. Danju uglavnom suho i oblačno, no kroz oblake se gdjegod može probijati i malo sunca. Vjetar uglavnom slab.

Umjereno i pretežno oblačno bit će i na zapadu zemlje, osobito u gorju, a prema otvorenom moru i uz dulja sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu će umjerena bura oslabjeti, a poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 3 °C u gorju do 11 °C na otocima.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano. Umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar će postupno slabjeti i poslijepodne okrenuti na sjeverozapadnjak. More većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 0 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 7 °C na otocima, a danju od 8 do 12 °C.

Na jugu Hrvatske najsunčanije, iako će u drugom dijelu dana povremeno biti umjerene naoblake. Bit će i vjetrovitije, uz umjerenu i jaku buru i sjeverni vjetar, te umjereno valovito i valovito more. Poslijepodnevna temperatura oko 10 °C.”

U nedjelju još stabilno pa promjenjivije

U nedjelju na kopnu također uglavnom suho i poslijepodne sunčanije, a u ponedjeljak novo naoblačenje, zatim i kiša. U utorak promjenjivo uz lokalno moguće slabe oborine. Vjetar slab i umjeren promjenjivog smjera, između jugozapadnog i sjeverozapadnog. U nedjelju toplije.

I na Jadranu u nedjelju toplije te većinom sunčano, a u ponedjeljak naoblačenje i kiša, najprije na sjevernom dijelu. U utorak sa sjevera razvedravanje. Sjeverozapadnjak će oslabjeti, u ponedjeljak će zapuhati jugo, a zatim okrenuti na buru.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza, koju dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a priprema za “Istrage prometnih nesreća“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

16 minuta ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

17 minuta ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

26 minuta ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

2 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

2 sata ago

Turistička zajednica KS promoviše turističke potencijale na sajmu ATM Dubai

“Tržište zemalja Zaljeva prepoznajemo kao jedno od prioritetnih kada je u pitanju Kanton Sarajevo, s…

2 sata ago