in

U hladniju subotu južnije barem djelomice sunčano, sjevernije oblačnije

Slatka-Tajna.Eu
Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

“Dok odbrojavamo posljednje dane siječnja, već znamo da će on završiti kao malo topliji od prosjeka, osobito u kopnenom području. Tome će dodatno pridonijeti i izrazito iznadprosječno topla nedjelja, premda ni u subotu i ponedjeljak neće biti odviše hladno. No, valja spomenuti kako će u subotu na srednjem i osobito južnom Jadranu još puhati jaka bura i sjeverni vjetar – u ovom slučaju važniji za pomorski promet nego cestovni.

U oblačniji ponedjeljak će pak prolazno biti i kiše, na Jadranu i juga, a slaba mjestimična oborina moguća je i u prvim danima veljače, koja će na Jadranu početi uz kratkotrajnu epizodu pojačane bure.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U malo hladniju subotu u Dalmaciji barem djelomice sunčano, a sjevernije oblačnije

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “Subota će u istočnoj Hrvatskoj početi pretežno vedro, no sa zapada će se postupno naoblačiti. U drugom dijelu dana, pogotovo navečer, mjestimice može pasti malo kiše. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od -3 do -1 °C. Najviša dnevna od 5 do 7 °C.

Podjedna će temperatura zraka poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, a tijekom vedrije noći ponegdje će se sniziti i do -5 °C. Danju uglavnom suho i oblačno, no kroz oblake se gdjegod može probijati i malo sunca. Vjetar uglavnom slab.

Umjereno i pretežno oblačno bit će i na zapadu zemlje, osobito u gorju, a prema otvorenom moru i uz dulja sunčana razdoblja. Na sjevernom Jadranu će umjerena bura oslabjeti, a poslijepodne okrenuti na jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 3 °C u gorju do 11 °C na otocima.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano. Umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar će postupno slabjeti i poslijepodne okrenuti na sjeverozapadnjak. More većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 0 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 7 °C na otocima, a danju od 8 do 12 °C.

Na jugu Hrvatske najsunčanije, iako će u drugom dijelu dana povremeno biti umjerene naoblake. Bit će i vjetrovitije, uz umjerenu i jaku buru i sjeverni vjetar, te umjereno valovito i valovito more. Poslijepodnevna temperatura oko 10 °C.”

U nedjelju još stabilno pa promjenjivije

U nedjelju na kopnu također uglavnom suho i poslijepodne sunčanije, a u ponedjeljak novo naoblačenje, zatim i kiša. U utorak promjenjivo uz lokalno moguće slabe oborine. Vjetar slab i umjeren promjenjivog smjera, između jugozapadnog i sjeverozapadnog. U nedjelju toplije.

I na Jadranu u nedjelju toplije te većinom sunčano, a u ponedjeljak naoblačenje i kiša, najprije na sjevernom dijelu. U utorak sa sjevera razvedravanje. Sjeverozapadnjak će oslabjeti, u ponedjeljak će zapuhati jugo, a zatim okrenuti na buru.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza, koju dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a priprema za “Istrage prometnih nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Petar Bosančić je novi fudbaler Širokog Brijega

NE UZIMAM ZLATO I KARTICE,A ROLEX JE NAJVREDNIJI: Nikola Ajdinović o bakšišu