Categories: Novosti

Obilježavanje 29. obljetnice operacije Maslenica

Na gradskom groblju u Zadru počelo obilježavanje 29. godišnjice VRO Maslenica

Foto: Vladimir Šetka / Hrvatski radio/Radio zadar

Obilježavanje 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica počelo je jutros budnicom na zadarskim ulicama. Na nekoliko lokacija bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, održat će se Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama te sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Šime.

Osim što je preokrenula daljnji tijek ratovanja, operacija Maslenica bila je uvod u završne operacije Bljesak i Oluju. Njezinom provedbom oslobođena su 92 četvorna kilometra okupiranog područja te stvoreni uvjeti za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Medved: Operacijom “Maslenica ’93” poručili smo da smo sposobni osloboditi državu


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u subotu je uputio zahvalu braniteljima sudionicima VRO “Maslenica ’93”, posebno obiteljima poginulih, istaknuvši da je ona bila prekretnica u Domovinskome ratu kao snažna poruka da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi državu od neprijatelja.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akciju kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Ministar Medved je jutros u Zadru, u sklopu obilježavanja 29 godina od operacije, položio vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju Zadar, a u izjavi novinarima, uz zahvalu braniteljima sudionicima akcije te posebnu zahvalu obiteljima koje su u toj operaciji gubile svoje najmilije, Medved je istaknuo tri važne poruke koje su njome odaslane.

– VRO ‘Maslenica’ je prekretnica u Domovinskom ratu, snažna poruka, prvo našem narodu da su oružane snage, Hrvatska vojska i policija, kadre osloboditi svaki pedalj zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, a posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo to učinili 1995. godine izlaskom na državne granice u VRO “Oluja” i 1998. godine mirnom integracijom i u Vukovar, rekao je Medved.

Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata, dodao je, kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana da je ona krvlju plaćena i da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Čestitka ministra Banožića u povodu 29. obljetnice VRO Maslenica


Ministar obrane Mario Banožić uputio je u subotu čestitku u povodu 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) “Maslenica ’93.”, istaknuvši da je ta operacija učvrstila vjeru u mogućnosti hrvatskih oružanih snaga u Domovinskome ratu i pokazala da je “svehrvatska pobjeda blizu”.

“Obilježavajući dvadeset i devetu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica sa zahvalnošću i ponosom prisjećamo se svih onih hrvatskih branitelja koji su za hrvatsku slobodu žrtvovali svoje zdravlje i svoje živote. Ova operacija pokazala je kako su, u nevjerojatno kratkom vremenu, hrvatski branitelji, prekaljeni u borbi, izrasli u neslomljivu i pobjedničku Hrvatsku vojsku, unatoč svim okolnostima koje nisu išle na ruku mladoj hrvatskoj državi”, stoji u čestitki ministra obrane sudionicima operacije.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

– Imali smo jasne ciljeve i iskazanu volju, zahvaljujući vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Operacija Maslenica učvrstila je vjeru u naše mogućnosti, a ostvarenom veličanstvenom pobjedom i obranom oslobođenog područja pokazala je svim našim ljudima kako je svehrvatska pobjeda blizu, ističe Banožić u čestitki.

Naša snaga bila je zajedništvo, domoljublje i želja da jednom za sva vremena budemo svoji na svome, u jednoj i jedinstvenoj Hrvatskoj, dodao je te čestitao sudionicima VRO “Maslenica ’93.” uz poruku: “Ponos je riječ koja obilježava ove dane!.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

KARLEUŠA PREKINULA INTERVJU, PA SE OBRATILA EDITI: Nakon prozivki, Jelena joj zapušila usta nikad surovije! (VIDEO)

Jelena Karleuša pred kamerama Republike odgovorila je pevačici Editi Aradinović! Nakon što je pevačica Edita…

33 minute ago

Trebinjac Marko Spaić vedrim duhom bori se protiv hemofilije

TREBINJE - Ni hemofilija, ni problemi koji su ga prikovali za kolica, a zatim za…

47 minuta ago

Džejla Ramović priznala sve o svom zdravstvenom problemu: Morala je ići na operaciju (Video)

Džejla Ramović nedavno je govorila za Senzacija.ba, gdje je otvoreno progovorila o svojim zdravstvenim izazovima.…

2 sata ago

State Department kritizira irački zakon protiv homoseksualnosti

IlustracijaFoto: Izvor: / Shutterstock Američki State Department priopćio je da je zakon koji je u…

2 sata ago

Ni ona nije mogla da odoli: Ana Bekuta uradila estetsku korekciju na licu, pogledajte kako sada izgleda

Ana Bekuta vratila se u javni život, a i u žiri Zvezda Granda. Poslednjih nedelja…

3 sata ago

MAJA POKAZALA ZUBE STANISLAVU, PA GA ODUVALA UŽIVO U PROGRAMU: Uskoro će proći kao Filip Car

Maja Marinković je saznala za Stanislavove poglede ka Mioni, pa mu momentalno očitala bukvicu. Voditelj…

4 sata ago