in

Obilježavanje 29. obljetnice operacije Maslenica

Slatka-Tajna.Eu

Na gradskom groblju u Zadru počelo obilježavanje 29. godišnjice VRO Maslenica

Foto: Vladimir Šetka / Hrvatski radio/Radio zadar

Obilježavanje 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica počelo je jutros budnicom na zadarskim ulicama. Na nekoliko lokacija bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće, održat će se Mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama te sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Šime.

Osim što je preokrenula daljnji tijek ratovanja, operacija Maslenica bila je uvod u završne operacije Bljesak i Oluju. Njezinom provedbom oslobođena su 92 četvorna kilometra okupiranog područja te stvoreni uvjeti za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Medved: Operacijom “Maslenica ’93” poručili smo da smo sposobni osloboditi državu


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u subotu je uputio zahvalu braniteljima sudionicima VRO “Maslenica ’93”, posebno obiteljima poginulih, istaknuvši da je ona bila prekretnica u Domovinskome ratu kao snažna poruka da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi državu od neprijatelja.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akciju kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Ministar Medved je jutros u Zadru, u sklopu obilježavanja 29 godina od operacije, položio vijenac na Središnji križ na Gradskom groblju Zadar, a u izjavi novinarima, uz zahvalu braniteljima sudionicima akcije te posebnu zahvalu obiteljima koje su u toj operaciji gubile svoje najmilije, Medved je istaknuo tri važne poruke koje su njome odaslane.

– VRO ‘Maslenica’ je prekretnica u Domovinskom ratu, snažna poruka, prvo našem narodu da su oružane snage, Hrvatska vojska i policija, kadre osloboditi svaki pedalj zemlje, poruka cijelom svijetu da smo izgradili snažnu oružanu silu, a posebna poruka neprijatelju da ćemo to učiniti, kao što smo to učinili 1995. godine izlaskom na državne granice u VRO “Oluja” i 1998. godine mirnom integracijom i u Vukovar, rekao je Medved.

Iznimno je važno obilježavati ove obljetnice iz Domovinskog rata, dodao je, kao podsjetnik da sloboda koju danas imamo nije darovana da je ona krvlju plaćena i da su hrvatski branitelji i Domovinski rat najsnažniji temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Čestitka ministra Banožića u povodu 29. obljetnice VRO Maslenica


Ministar obrane Mario Banožić uputio je u subotu čestitku u povodu 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) “Maslenica ’93.”, istaknuvši da je ta operacija učvrstila vjeru u mogućnosti hrvatskih oružanih snaga u Domovinskome ratu i pokazala da je “svehrvatska pobjeda blizu”.

“Obilježavajući dvadeset i devetu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica sa zahvalnošću i ponosom prisjećamo se svih onih hrvatskih branitelja koji su za hrvatsku slobodu žrtvovali svoje zdravlje i svoje živote. Ova operacija pokazala je kako su, u nevjerojatno kratkom vremenu, hrvatski branitelji, prekaljeni u borbi, izrasli u neslomljivu i pobjedničku Hrvatsku vojsku, unatoč svim okolnostima koje nisu išle na ruku mladoj hrvatskoj državi”, stoji u čestitki ministra obrane sudionicima operacije.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

– Imali smo jasne ciljeve i iskazanu volju, zahvaljujući vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Operacija Maslenica učvrstila je vjeru u naše mogućnosti, a ostvarenom veličanstvenom pobjedom i obranom oslobođenog područja pokazala je svim našim ljudima kako je svehrvatska pobjeda blizu, ističe Banožić u čestitki.

Naša snaga bila je zajedništvo, domoljublje i želja da jednom za sva vremena budemo svoji na svome, u jednoj i jedinstvenoj Hrvatskoj, dodao je te čestitao sudionicima VRO “Maslenica ’93.” uz poruku: “Ponos je riječ koja obilježava ove dane!.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako prepoznati intoleranciju na hranu

Jašar zna Jelenu Karleušu od njenog djetinjstva: Pjevač je učinio veliku stvar, bio je drug pokojne Divne, a JK mu je svirala!