Categories: Ostalo

Skoro tri tisuće sudionika defilea povodom 9. januara / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središnju Banjaluke danas je povodom proslave 9. januara Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim, održan svečani defile u kojem je sudjelovalo oko 2.700 sudionika, među kojima oko 820 pripadnika MUP-a RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim pripadnika entitetskog MUP-a u defileu su sudjelovali i predstavnici civilnog sektora. U defileu su između ostalih sudjelovali konjica i helikopterska postrojba MUP-a RS-a i Helikopterski servis RS-a, te predstavnici brojnih poduzeća, organizacija i udruženja, saveza, sportskih klubova, fakulteta…

Osim brojnih građana svečanom defileu prisustvovao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predstavnici vlada RS-a i Srbije i drugi uzvanici.

Foto: Anadolija / Defile povodom Dana RS-a u Banja Luci

Dan RS-a uz pojačane mjere sigurnosti obilježio se pod sloganom “Naših prvih 30”. U RS-u danas je neradni dan, a ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru Banjaluke su zatvoreni kao i veći broj ulica. Duž gradskih ulica, na institucijama i stambenim objektima istaknute su zastave RS-a, entiteta u BiH.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ustavni sud BiH 2015. godine po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio je neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a. Nakon toga je Narodna skupština RS-a usvojila odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. rujna 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. siječnja kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma, krajem 2016. godine Narodna skupština RS-a usvojila je Zakon o Danu RS-a.

Ustavni sud BiH 29. ožujka 2019. godine na zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS-a donio je novu odluku na taj zakon, prema kojem je član u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske 9. siječanj utvrđuje kao Dan Republike” neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan Protokolu uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz Narodne skupštine RS-a u travnju 2019. na tu odluku priopćeno da je ovaj praznik zasnovan na demokratskoj volji građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Naglasili su da će RS i u buduće slaviti 9. siječanj kao Dan RS-a.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. siječanj za Dan RS-a podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Sari na pragu novog posla

Mauricio Sari je bez posla od kada je u martu napustio Lacio, ali vjerovatno će…

17 minuta ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

18 minuta ago

Rezolucija o Srebrenici potrebna BiH i Srbiji, poručila u UN-u predsjednica udruženja Majki Srebrenice

"Preživjela sam genocid, ubijeno mi je 22 člana moje uže familije. Među njima je moj…

18 minuta ago

Ove vrste voća bismo trebali jesti svake sedmice

Uz konzumiranje voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti. Nutricionista Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste…

2 sata ago

Vijest koja je uzburkala javnost, Jelena ostala bez imovine: Otkrivamo sve detalje Karleušinog razvoda

Razvod Jelene Karleuše desi se davno a ovo su svi detalji Kada su se 2005.…

2 sata ago

Raiffeisen krediti za energetsku efikasnost

Kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost Kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa…

2 sata ago