in

Skoro tri tisuće sudionika defilea povodom 9. januara / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U središnju Banjaluke danas je povodom proslave 9. januara Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim, održan svečani defile u kojem je sudjelovalo oko 2.700 sudionika, među kojima oko 820 pripadnika MUP-a RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim pripadnika entitetskog MUP-a u defileu su sudjelovali i predstavnici civilnog sektora. U defileu su između ostalih sudjelovali konjica i helikopterska postrojba MUP-a RS-a i Helikopterski servis RS-a, te predstavnici brojnih poduzeća, organizacija i udruženja, saveza, sportskih klubova, fakulteta…

Osim brojnih građana svečanom defileu prisustvovao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predstavnici vlada RS-a i Srbije i drugi uzvanici.

Foto: Anadolija / Defile povodom Dana RS-a u Banja Luci

Dan RS-a uz pojačane mjere sigurnosti obilježio se pod sloganom “Naših prvih 30”. U RS-u danas je neradni dan, a ugostiteljski i drugi objekti, u širem centru Banjaluke su zatvoreni kao i veći broj ulica. Duž gradskih ulica, na institucijama i stambenim objektima istaknute su zastave RS-a, entiteta u BiH.

Ustavni sud BiH 2015. godine po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio je neustavnim obilježavanje 9. siječnja kao Dana RS-a. Nakon toga je Narodna skupština RS-a usvojila odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. rujna 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. siječnja kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nakon referenduma, krajem 2016. godine Narodna skupština RS-a usvojila je Zakon o Danu RS-a.

Ustavni sud BiH 29. ožujka 2019. godine na zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS-a donio je novu odluku na taj zakon, prema kojem je član u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske 9. siječanj utvrđuje kao Dan Republike” neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan Protokolu uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz Narodne skupštine RS-a u travnju 2019. na tu odluku priopćeno da je ovaj praznik zasnovan na demokratskoj volji građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Naglasili su da će RS i u buduće slaviti 9. siječanj kao Dan RS-a.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. siječanj za Dan RS-a podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JOVANA JEREMIĆ ISPROZIVALA KOLEGICU: Ima facu kao tele

Održan defile u Banjaluci povodom spornog 9. januara