Categories: Lifestyle

Sourdough, hrskavi hljeb od kiselog tijesta

Iako pečenje hljeba u kućnoj radinosti postoji od pamtivijeka, čini se kako njegova popularnost sve više raste. Rijetko ko se još nije okušao u izradi domaćeg hljeba, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona, kada smo većinu vremena provodili u svojim domovima.

Neki su usavršili bezglutenski hjeb, neki razvili recepturu za svoj sourdough hljeb, dok se neki bacaju na izradu domaćih peciva, slanaca i pica. Ipak, sourdough je posebno privukao pažnju jer je jedinstvenog, blago kiselkastog okusa, zdraviji je i lakše probavljiv od običnog bijelog hljeba, a njegova izrada je pravi izazov – zahtijeva malo više truda, znanja, pažnje i vremena. Ali, jednom kada savladate izradu sourdough hljeba, toliko ćete ga zavoljeti da više nema povratka na kupovni.

Recept

Sastojci:

500 g brašna (tip 550)

325 g vode

12 g soli

100 g startera

Priprema:

Prvo pomiješajte brašno i vodu da odradi autolizu dva do tri sata. Nakon toga dodajte starter i radite preklapanje svakih 15-20 minuta u četiri ponavljanja. Dodajte so, dobro izmijesite i pustite da se tijesto odmara 30 minuta.

Poslije 30 minuta tijesto prebacite na radnu ploču, razvucite ga, složite kao pismo te vratite u zdjelu. Zatim dva do tri puta premijesite tijesto svakih pola sata u zdjeli,  te ga ostavite da odmara sat do sat i po u zdjeli. Istresite ga potom na lagano pobrašnjenu površinu, preoblikujte ga i pustite da ponovo pola sata odmara na radnoj površini. Oblikujete tijesto za kalup koji ste prethodno lagano pobrašnili. Tako oblikovano tijesto stavite u kalup, a potom kalup prekrijte prozirnom folijom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi. Potom ga stavite u frižider na 12 sati hladne fermentacije. Naredni dan prije pečenja stavite u hladnu rernu pekač s poklopcem i uključite na najjače. Kad se pekač zagrije, kiselo tijesto lagano istresite na papir za pečenje. Iscrtajte na njemu željene oblike, zarežite žiletom i stavite ga u zagrijani pekač. Poklopljeno pecite 25 minuta na najjačoj temperaturi (275 stepeni), a potom 20 minuta bez poklopca na 240 stepeni. Kad hljeb bude pečen, izvucite ga na rešetku da se hladi i slušajte njegovo predivno pucketanje.

Starter

Najvažniji element kod pečenja sourdough hljeba je domaći starter, a pripremite ga na sljedeći način.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prvi dan

50 ml vode, 35 g bijelog brašna i 15 g raženog brašna izmješajte i staviti u teglu, poklopiti, ali nemojte zavrnuti poklopac, te stavite teglu na toplo mjesto.

Drugi dan

50 ml vode, 35 g bijelog brašna i 15 g raženog brašna dodajte u teglu, promiješajte i ponovo stavite na toplo mjesto.

Treći dan

50 ml vode, 35 g bijelog brašna i 15 g raženog brašna dodajte u teglu, promiješati i ponovo stavite na toplo mjesto.

Četvrti dan

Vidjećete da se pojavljuju mjehurići u tegli i da se osjeti ugodan kiseli miris. Sada bacite većinu startera i ostavite oko jednu kašiku u tegli pa dodajte 100 ml vode, 70 g bijelog brašna i 30 g raženog brašna, promiješajte i ponovo stavite na toplo mjesto.

Peti i šesti dan

Ponovite postupak isti kao i četvrtog dana pripreme startera, a sedmi dan dodajte u teglu 100 ml vode, 70 g bijelog brašna i 30 g raženog brašna i promiješajte. Na tegli stavite flomasterom crtu u ravnini smjese te stavite na toplo mjesto na oko 30 stepeni i čekajte da se smjesa udvostruči – tad je starter spreman.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

PJESMA TOŠETA PROESKOG KRIJE JEZIVU PRIČU: Napisao pjesmu u zatvorskoj ćeliji

Toše Proeski važio je za jednog od najboljih pjevača na Balkanu, tragično je nastradao prije…

57 minuta ago

Austrija istražuje niz napada na Jehovine svjedoke

Austrijske sigurnosne službe istražuju niz eksplozija čija su moguća meta Jehovini svjedoci, nakon što je…

1 sat ago

Uspjeli smo promijeniti krv u klubu

Fudbaleri Željezničara su večeras savladali Tuzla Siti na Grbavici sa 2:0. „Plavi“ su tako pobjegli…

1 sat ago

“JK je skroz pogubila konce. Stavovi koje iznosi ne liče na nju i na sve ono za šta se predstavljala godinama”: Bh. voditelj reagovao na Karleušinu promjenu priče

Javna izjava Jelene Karleuše o političkim pitanjima na Balkanu izazvala je oštre reakcije javnosti, posebno…

2 sata ago

Kako pravilno skuvati jaja da ne popucaju?

Pucanje jaja tokom ključanja je čest problem sa kojim se s vremena na vrijeme susrećemo.…

3 sata ago

ANALITIČARI SLOŽNI: ‘Zahvaljujući’ Vučiću u svijetu se govori o genocidu u Srebrenici

Oni koji poštuju sudske presude podržavaju rezoluciju o Srebrenici, dok negatori genocida čine sve kako…

3 sata ago